08 Nisan 2019 13:43
Son Güncellenme Tarihi: 08 Nisan 2019 21:38

ABD ve İran arasında 'terör listesi' restleşmesi

ABD ve İran karşılıklı olarak resmi orduları terör örgütü listesine eklediklerini duyurdu.

Görseller: Pixabay, düzenleme: Evrensel

Paylaş

İsrail'de yarın yapılacak erken seçim öncesinde ABD Başkanı Donald Trump, İran Devrim Muhafızlarının yabancı terör örgütleri listesine alındığını duyurdu. Bu kararla ABD, ilk kez bir ülkenin ordusunu terör örgütü olarak tanımış oldu. Bunun üzerine İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi de ABD Merkez Kuvvetlerini (CENTCOM) terör örgütleri listesine aldığını duyurdu. 

ABD, İRAN DEVRİM MUHAFIZLARINI TERÖR LİSTESİNE ALDI

ABD Başkanı Donald Trump, kısa süre önce İran Devrim Muhafızları Ordusunun ABD'nin yabancı terör örgütleri listesine eklendiğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan Trump adına yapılan yazılı açıklamada, “Devrim Muhafızları Ordusu, İran hükümetinin küresel terörizm kampanyasını yönlendirme ve uygulama konusundaki ana aracıdır” ifadelerine yer verildi.

Washington yönetimi, şu ana kadar Devrim Muhafızları Ordusu ile ilişkili onlarca kişi ve kuruluşu terör listesine dahil etmişti ancak ordunun tamamını kapsayan bir karar almamıştı.

İRAN MİLLİ GÜVENLİK KONSEYİNDEN KARŞI ADIM

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi de ABD Merkez Kuvvetlerini (CENTCOM) terör örgütleri listesine aldığını duyurdu. İran Milli Güvenlik Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, ABD hükümeti “terörizmin destekçisi” olarak nitelendirildi. Konsey açıklamasında “Bu asılsız karar bölgesel ve evrensel güvenlik ile barış için tehlikelidir. Ayrıca uluslararası hukuk ile BM kararlarının da ihlalidir. DMO, bölgedeki müttefikleriyle birlikte El Kaide, DEAŞ, Nusra ve diğer terör örgütlerine karşı mücadele etmiştir” dedi.

POMPEO: KARAR YASA DIŞI BİR REJİME VERİLEN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kararın bugünden itibaren bir hafta içinde yürürlüğe girmiş olacağını açıkladı. İran Devrim Muhafızları'nın son 40 yılda diğer terör örgütlerini desteklediğini ve yönlendirdiğini ileri süren Pompeo, "Bu tanımlama yasa dışı bir rejime doğrudan verilen tepkidir ve kimseyi şaşırtmamalıdır" dedi.

İran rejimini eleştiren Pompeo, "İran liderleri devrimci değil dolandırıcıdır. İran halkı bu iki yüzlü ve yolsuzlardan daha iyi liderlerce yönetilmeyi hak ediyor" ifadelerini kullandı.

İRAN: NETANYAHU'YA SEÇİM ÖNCESİ HEDİYE

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Washington yönetiminin Devrim Muhafızları Ordusunu "yabancı terör örgütleri" listesine almasına tepki gösterdi. Zarif atılan adımı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya seçim öncesi hediye olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanı, Twitter mesajında şu ifadelere yer verdi: "Netanyahu'ya seçimler öncesi bir başka yanlış yönlendirilmiş hediye. Bölgede ABD için bir başka tehlikeli talihsizlik."

NETANYAHU TRUMP'A TEŞEKKÜR ETTİ 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran Devrim Muhafızları Ordusunu ABD'nin yabancı terör örgütleri listesine eklemesinin ardından Trump'a teşekkür etti. Twitter hesabından açıklama yapan Netanyahu,  "Ülkelerimiz ve bölge ülkelerinin çıkarına olan bir başka önemli isteğimi daha kabul ettiğiniz için size teşekkür ediyorum. İran rejimine karşı çeşitli yollarla gerekli adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

IRAK: KARARA İLİŞKİN DAHA SONRA TUTUM AÇIKLAYACAĞIZ

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el-Hekim, ABD’nin İran Devrim Muhafızları Ordusunu (DMO), terör örgütleri listesine alma kararına ilişkin tutumlarını daha sonra açıklayacaklarını söyledi.

İran’a yönelik yaptırımları reddettiklerini ifade eden Hekim, başkent Bağdat’ta yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın söz konusu kararına ilişkin tutumları hakkındaki soruya, “Kararı inceleyeceğiz daha sonra ona göre uygun bir adım atacağız ve bunu duyuracağız” dedi.

Iraklı Bakan, açıklamasının devamında, “Irak olarak, İran’a yönelik tek taraflı yaptırımları reddediyoruz” ifadesini kullandı.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU NEDİR?

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur.

İran'da 1979'daki "İslam devrimi"nden sonra İran ordusundan ayrı olarak ülkedeki yönetim sistemini korumak amacıyla halk milis güçlerinden teşkil edilen Devrim Muhafızları Ordusu, sahip olduğu askeri gücün yanı sıra elinde bulundurduğu iktisadi kurumlarla da İran dış politikasını, gelir kaynaklarını ve stratejik harcamaları kontrol ediyor.

125 bin civarında askeri olduğu tahmin edilen kara, hava, deniz ve füze birimlerine sahip Devrim Muhafızları Ordusu, doğrudan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'den emir alıyor.

İran'ın balistik füze gibi stratejik programları da Devrim Muhafızları tarafından yürütülüyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ülke dışında askeri istihbari operasyonlar yürüten Tümgeneral Kasım Süleymani'nin komutanlığını üstlendiği Kudüs Gücü'nü de bünyesinde barındırıyor.

İran Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramazan Şerif, Şam'ın talepleri doğrultusunda verimli ve faydalı gördükleri sürece İran'ın Suriye'deki askeri danışman varlığını sürdüreceklerini söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP-MHP'nin kıl payı kazandığı ve itirazların kabul edilmediği yerler

SONRAKİ HABER

Meksika bir emek devriminin kıyısında mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...