08 Ekim 2012 03:25

Barış Cemi toplandı

Alevi örgütleri, Ankara’da “laik ve demokratik Türkiye için eşit yurttaşlık mitingi” düzenledi.Türkiye’nin dört bir tarafından Ankara’ya akın eden 10 binlerce Alevi, 4+4+4 eğitim sistemine, Diyanet İşlerine, AKP’nin Suriye ve Kürtlere yönelik savaş politikalarına dövizler ve sloganlarla karş

Barış Cemi toplandı
Paylaş

Türkiye’nin dört bir tarafından Ankara’ya akın eden 10 binlerce Alevi, 4+4+4 eğitim sistemine, Diyanet İşlerine, AKP’nin Suriye ve Kürtlere yönelik savaş politikalarına dövizler ve sloganlarla karşı çıktı.

“Barış” talebinin öne çıktığı mitinge Arap Alevileri de “yeter artık, savaş son bulsun” yazılı Kürtçe- Arapça bir pankartla katıldı.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşeni Alevi örgütleri ve Alevi Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen miting için Ankara’ya gelen Aleviler, Ankara’nın da katılımı ile Ankara Tren Garı’nda buluştu, buradan Sıhhiye Meydanına yürüdü.

Yürüyüş boyunca, “Devletin Alevisi olmayacağız”, “Diyanet İşleri kaldırılsın”, “Savaşlar son bulsun, barış hemen şimdi” sloganları atıldı. KKTC’den de birçok siyasi parti ve sendika temsilcisi de mitinge destek verdi. “Eşit yurttaşlık hakkı” talebini ile yapılan mitingte, “Bu düzen Kerbela’dan beri bozuk”, “zorunlu din dersine hayır”, “cemevleri ibadethanedir”, “devlet inançları tarif edemez” dövizleri taşındı.

4+4+4’E TEPKİ

Mitingde, din derslerini zorunlu hale getiren, imam hatip okullarının arttırılmasını sağlayan ve küçük yaşta çocukların gelişimlerini tamamlamadan okula başlamalarına neden olan AKP hükümetinin 4+4+4 eğitim sistemine tepki büyüktü. “4+ 4+ 4 dayatmasına hayır”, “zorunlu din dersine hayır” dövizleri yoğunluktaydı. Maraş, Sivas, Çorum katliamlarının hesabının sorulması istendi. 2 Temmuz Madımak katliamı şehitleri teker teker isimleri söylenerek anıldı.

ARAP ALEVİLERİ, SİYAH PANKARTLA KATILDI

Arap Alevileri, ayrı bir pankart ile mitinge destek verdi. AKP hükümetinin Suriye yönetiminin Şii olmasını vurgulaması ile, Aleviler, özellikle de Arap Alevileri’nin Türkiye’de hedef gösterildiği vurgulanırken, Arap Alevileri ise mitingde “yeter artık” dediler. Siyah pankartla, hem Arapça hem de Türkçe yazılarla, “Savaşa son. Halklar kardeştir” diyen Aleviler, hükümetin savaş politikalarına artık son vermesini talep ettiler.

‘SURİYE- TÜRKİYE KARDEŞTİR’

Mitingde, “Suriye Türkiye kardeştir” dövizleri yoğunluktaydı. Suriye ve Türkiye hükümetleri arasında top atışlarının devam ettiği bir dönemde, Aleviler, “barış” taleplerini AKP hükümetine duyurmak istediler. Alevilerin talepleri arasında, en yoğunlukla dile getirilen talep savaşın son bulmasıydı. Mitinge, Emek Partisi (EMEP), SDP, ÖDP, TKP, CHP, KESK, DİSK, TMMOB, Halkevleri, TTB ile birlikte birçok siyasi parti, sendika ve kitle örgütü de Alevilere destek verdi. Mitingde, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Halkların Demokratik Kongresi Milletvekili Levent Tüzel, Emek Partisi Genel Başkanı (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, BDP ve CHP Milletvekilleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül ile çok sayıda kurum temsilcisi vardı. Bu arada polisin kurduğu arama noktasında bazı grupların kendilerini aratmak istememesi üzerine kısa süreli çatışma çıktı. Polis bariyerlerinin kırıldığı, reklam panolarının tahrip edildiği, iki polisin yaralandığı çatışma, miting görevlilerinin çabalarıyla yatıştırıldı.    

‘FARKLI YAŞAM DEĞİL, BİR ARARADA YAŞAM’

Yürüyüşçülerin Sıhhiye Meydanı’na gelmesinin ardından, Hacı Bektaş Veli Poştnişini Velieddin Ulusoy, yaptığı kısa konuşmada “eşit yurttalık hakkı” istediklerini belirtti. Ulusoy, Alevilerin “savaşa hayır” dediğini vurguladı. Alevi Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Takmaz, farklı bir yaşam istemediklerini, sadece farklı kültürlerin bir arada yaşamasını istediklerini söyledi. Takmaz, “Yanı başımızda haksız bir savaş var. İktidar bizi bu savaşa sokuyor. Eğer biz savaşa girersek evlatlarımız cephelerde ölecek; analarımız ağlayacak. İktidar emperyalist güçlerin maşalığını yapmaktan vazgeçmelidir” dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Selahattin Özel ise “Ülkemiz üzerinden kara hesaplar yapılıyor” dedi. Alevi çalıştaylarında halk arasındaki ayrışmaların arttığına, Kürt açılımıyla daha çok kan akmaya başladığına dikkat çeken Özel, “Biz Başbakan’a nasıl güvenelim? Ülkeyi Türk- Kürt diye böldüler, yetmedi, Alevi- Sunni diye bölmeye çalışıyorlar” dedi. Suriye’ye yönelik savaş politikalarını da eleştiren Özel, “Başbakan kendi ülkesine getiremediği demokrasiyi, Suriye’ye nasıl götürecek?​” diye sordu. (Ankara/EVRENSEL)

Haber ve Fotoğraflar: Hilal Yağız-Tamer Arda Erşin-Birkan Bulut


Aleviler cevap verdi

Ali Kenanoğlu

Aleviler Ankara Sıhhıye Meydanında Alevi Bektaşi Federasyonu ve Alevi Dernekleri Federasyonu öncülüğünde düzenlenen “eşit yurttaşlık mitingi”nde buluştular. Mitinge Alevi örgütleri ile birlikte sosyalist-sol partiler, demokratik örgütler, emek örgütleri de katıldılar ve Alevilerin barış ceminde bulundular.
Miting Hacı Bektaş Degahi postnişini Veliyettin Hurrem Ulusoy’un duasıyla başladı. Ulusoy Dede duasını verirken Anadolunun cesitli ocaklarından temsilen Dedeler de hazır bulundular. Dede Veliyettin Ulusoy “iki önemli nedenle buradayız birisi eşit yurttaşlik talebimiz, diğeri ise ‘barış’ talebimiz” diyerek duasını barış için verdi.
Savaş teskeresi nedeniyle mitingde barış teması öne çıktı ve Dedenin Barış duasıyla başlayan miting Barış Cemi’ne dönüştü. Kürsüden Alevilerin talepleri haykırılırken, kitle de barış ve eşit yurttaşlık çağrıları yapan sloganlar attı.
Mitingde konusan Hüsniye Takmaz ve Selahattin Özel, Alevilere yonelik yok saymaları, ayrımcı yaklaşım ve uygulamaları, cemevlerine yönelik yargının ve idarenin tutumunu, yeni eğitim sistemi ile Aleviler üzerinde yoğunlaşan zorunlu ve zoraki seçtirilen seçmeli din derslerine karşı bugün bu meydanda cem okuduklarını ve tepkilerini belirttiklerini söylediler. Kürsüden Alevilerin evlerinin işaretlenmesi, Alevilere yönelik fiili ve fiziki saldırıara, tehdit ve hakaretlere karşı da Aleviler vardır ve Alevilik haktır diyerek cevap verildi.
Bu miting; Alevilere yönelik son süreçte yaşanan tüm yok saymalara, 4+4+4 eğitim sistemiyle oluşturulan yeni asimilasyoncu eğitim politikasına, Anayasa yapım sürecinde Alevilerin taleplerinin gözardı edilmesine ve Alevilere yönelik saldırılara, tehditlere karşı bir cevap mitingi oldu.
Aleviler bu mitingle her türlu baskıya ve asimilasyona boyun egmeyeceklerini gür bir sesle dile getirdiler. Bu mitingin baslangıç olduğunu söyleyen Alevi kurum baskanları yok saymalara, tehdit ve tacizlere karsi kitlesel eylemlerine devam edeceklerini söylediler.
Miting, Alevi pirlerinin ve ulu ozanlarinin deyişleriyle son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Malatya BDP İl binasına silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

‘Barış uzak değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...