06 Ekim 2012 14:00

Laiklik ve barış için!

Aleviler, eşit yurttaşlık hakları için bugün Ankara’da alanlarda olacaklar. ‘Gelin canlar cem olalım’ diyerek çağrısı yapılan ‘Laik ve Demokratik Türkiye için Eşit Yurttaşlık Mitingi’ne Türkiye’nin birçok yerinden binlerce Alevi vatandaşın katılımı bekleniyor. Miting, saat 12.00’de Sıhhiye Mey

Laiklik ve barış için!
Paylaş

AKP’nin ayrımcı politikaları, Aleviler tarafından büyük bir miting ile protesto edilecek. Aleviler ve bu politikaların karşısında olan tüm kesimler  “eşit yurttaşlık” talebi ile yapılacak miting için Ankara’da olacaklar. Mitinge Türkiye’nin dört bir yanından katılım olacak. “Laik ve Demokratik bir Türkiye için Eşit Yurttaşlık Mitingi” için bugün saat: 10.00’da Ankara Tren Garı önünde toplanacak. Miting ise 12.00’de Sıhhiye Meydanı’nda başlayacak. Miting için Alevi dernekleri çok sayıda ilden ve Ankara’nın ilçelerinden otobüs kaldıracaklar. Mitingi, Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri ve Alevi Dernekleri Federasyonu bileşenleri düzenliyor.

SAVAŞA KARŞI BERABER YÜRÜDÜLER

Günlerdir, Türkiye’nin dört bir yanında miting için hazırlıklar sürdü. Ankara Keçiören’de de önceki gün Alevi ve Sünni vatandaşlar bir arada, savaşa “hayır” demek için ve Alevilere inanç özgürlüğü sağlanması için yürüdüler.Vatandaşlar ülkedeki çeşitli inanç grupları arasında bir sorun yaşanmadığına ve iktidarın ötekileştirme politikasının olmayan sorunları ortaya çıkardığına dikkat çektiler. Vatandaşlar, hükümetin inanç grupları arasındaki ayrıştırma politikasını uluslararası düzeyde de izlediğini ve bu politikanın sonucu olarak Suriye’yle savaşın eşiğine gelindiğini belirttiler. Keçiören İbn’i Haldun İlköğretim Okulu önünde başlayan yürüyüşte “Susma haykır, savaşa hayır”, “Çıkardıysa tezkere, Tayip gitsin askere”, “Suriye halkı, yalnız değildir” sloganları atıldı. Refik Saydam Caddesi boyunca süren yürüyüşe çevredeki vatandaşlar alkışlarıyla destek verdi ve yürüyüş İncirli Lisesi önünde sonlandırıldı.

ALEVİ DÜŞMANLIĞI SAVAŞA PAYANDA

Burada bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Derneği Keçiören Şubesi Başkanı Sercan Aydoğan, hükümetin Suriye’ye saldırmak için Alevi düşmanlığını açıkça yükselttiğini ve emperyalist çıkarlar için inanç gruplarını ve halkları düşman ettiğini söyledi. Aydoğan, Malatya Sürgü’de Alevi aileye saldıran zihniyetle, Suriye’ye askeri müdahaleyi Mecliste onaylayan zihniyetin aynı olduğunu belirtti. Aydoğan, hükümetin daha çok kâr etmek için ülkelerin vatandaşlarının değerlerini emperyalistlere peşkeş çektiğini açıkladı ve bu duruma ‘hayır’ demek için 7 Ekimde Ankara’da gerçekleşecek olan “eşit yurttaşlık” mitingine çağrıda bulundu.  (Ankara/EVRENSEL)


‘BU MİTİNG SENİN İÇİN’

Alevi dernek ve federasyonları mitinge “Gelin Canlar Cem Olalım” diyerek çağrı yaptı. Aleviler bu mitingi, “demokrasi, laiklik, insan hakları, özgürlükçü bir anayasa, eşit yurttaşlık” talepleri için yapıyorlar. Hazırlanan bildirilerde, Alevilerin evlerinin işaretlenmemesi, ayrımcılığa son verilmesi, zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşması talepleri dile getirildi. Alevi kurumları, bu mitingin tüm Alevi vatandaşlar için yapıldığına dikkat çektiler. Alevilerin öteki talepleri ise şöyle:
·    Dergahlarımız bize geri verilsin.
·    Madımak Oteli müze olsun.
·    Alevi köylerine cami yapılmasın.
·    Barış gelsin, gözyaşı dinsin.
·    Kürt sorunu demokratik yolla çözülsün.
·    Şeriatçı kuşatma son bulsun.
·    Eğitim, sağlık parasız olsun.
·    Kimse dilinden, dininden, kökeninden dolayı sorgulanmasın.
·    Özelleştirme, sendikasızlaştırma, örgütsüzleştirme, cinsiyetçi yaklaşımlar son bulsun.
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ‘kadın’ dedi duyan var mı?

SONRAKİ HABER

Sağlıkta balayı bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...