02 Nisan 2019 06:48

Bölgede seçim tablosu: Kayyım rejimi onca desteğe rağmen tutmadı

Bölgedeki seçim sonuçlarını değerlendiren Siyaset Bilimci Celil Kaya, kayyım atama durumunda seçimlerin meşruiyetinin kalmayacağını dile getirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İnanç YILDIZ
Diyarbakır

Yerel seçimler sonuçlandı. Bölge’de kayyım atanan belediyeler geri alınırken, çıkan tabloya dair de tartışmalar epey sürecek gibi. Bölge’de ki tabloyu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden KHK ile ihraç edilen Akademisyen Celil Kaya ile konuştuk. Kayyım adaylarının kaybettiğine dikkat çeken Kaya, iktidarın kayyım rejimine onca yaptığı desteğe rağmen tutmadığını ifade ederek, tekrar kayyım atama durumunda seçimlerin meşruiyetinin kalmayacağını dile getirdi. Kaya, HDP oylarındaki düşüşün Erdoğan’ın dediği gibi beka olmadığını belirterek, düşüklüğün HDP’nin batıda aday göstermemesi olarak değerlendirdi.

KAYYIMLAR HEZİMET YAŞADI

Siyaset Bilimci Celil Kaya, HDP’nin Şırnak ve Ağrı’yı kaybetmesine rağmen Kürt illerinde oylarını arttırdığını belirterek, “İktidar tarafından HDP büyük bir oy kaybına uğramış gibi söyleniyor. Ama HDP’de oy kaybı yok hatta kimi yerlerde artış var. AKP’den aldığı ilçeler de var. İktidar HDP’nin gerilemesini ve kayyım siyasetinin meşrulaşmasını istiyordu. Diyarbakır ve Hakkari’de kayyımı aday gösterdiler. İkisinde de büyük hezimet yaşadılar. Diyarbakır’da AKP’nin oyları yüzde 30’lara düştü ve en düşük oranlarından biri. Onlar kayyım rejimi Kürt halkı tarafından kabul edildi, kayyım alır düşünüyorlardı ama olmadı” dedi.

HDP CİDDİ BİR MUHASEBESİNİ YAPACAKTIR

Şırnak’ı HDP’nin kaybetmesine ilişkinde Kaya şunları söyledi: “Şırnak meselesine gelince evet göç var. Ama bunun hendeklerle ve demografik dönüşümle ilgisi var. Bunların hiçbiri tek neden değil. Sadece demografik dönüşümle açıklamak çok kolaycılık olur. Siyasal gelişmeleri, halk tepkisini gözden kaçırmak olur. HDP de kolay yola kaçmayacaktır. Ciddi bir muhasebesini yapacaktır. Şırnak, hendek sürecinde en çok hırpalanan yer ve sembolik önemi var” dedi.

HDP’NİN OY DÜŞÜKLÜĞÜ BEKA İLE İLGİLİ DEĞİL

HDP’nin batı illerinde aday göstermediği dikkat alındığında iktidar tarafından ‘oy kaybetti’ demenin gerçeği yansıtmadığını belirten Kaya, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürtler beka meselesini anladılar, HDP ile aralarına mesafe koydular şeklinde konuştu. Ama öyle bir şey yok. HDP’nin oyları yüzde 10’dan yüzde 4’e düştü şeklinde bakıyorlar ama HDP birçok ilde aday göstermedi. HDP’nin sadece İstanbul’da yüzde 10’luk oyu var. Bu sadece Türkiye’de yüzde 2’lik bir orana tekabül ediyor. Adana, Mersin, Antalya ve diğer illerde de tabanı var” dedi.

TEKRAR KAYYIM ATAMA SEÇİM MEŞRUİYETİNİ KALDIRIR

Kaya, iktidarın ‘Kayyım atayacağız’ söylemlerinin seçmene yönelik  bir tehdit olduğunu belirterek, kayyım atandığı takdirde ise seçim meşruiyetini ortadan kaldıracağını söyledi. Kaya, “ Burada kayyım atayacağım demesiyle aslında seçmeni tehdit etti. Seçmen sandığa gitmesin diye söylendi. Kayyımlara onlarca katı kaynak aktarıldı, alt yapı çalışmaları yapması ve belediyeleri HDP’den almak için ama bütün bunlara rağmen kayyım rejimi tutmadı. Kürt seçmen HDP’ye oy verip belediyeleri aldı kayyımlardan. Ama şu anda tekrar kayyım atanması bir kere bu seçim mantığını, meşruiyetini ortadan kaldıran bir şey olur. Bir daha kayyım atama ihtimalini düşük görüyorum” dedi.

AKP’NİN KÜRT MESELESİ VE EKONOMİK KRİZ

Kaya, AKP’nin seçim yenilgisinin hem ekonomik kriz hem de Kürt meselesine karşı aldığı tutumdan kaynaklı olduğunu belirterek, “Ekonomik olarak Türkiye’nin en geri kalmış, işsizliğin en yüksek olduğu kentler Kürt kentleridir. Ekonomik krizin en yoğun olduğu yerler buralardır. Sadece Kürt meselesi üzerinden oy verme davranışı şekillendiği doğru değil. Ekonomik refah dönemi olan 2000’lerin ortasından 2014’e kadar Kürt seçmenin tercihi farklı olabiliyordu. AKP oylarını arttırıyordu orada. Sadece Kürt meselesi için attığı adımlardan dolayı değil, bütün Türkiye’de niye başarılıydı. Ekonomik olarak başarılıydı, parasal genişleme vardı. Bu para orta alt kesimlere dağılıyordu. Yani sadece Kürt meselesi ya da ekonomik nedenler değil. Her zaman ikisi de birbiriyle ilişkilidir. Bazen bir tanesi daha yakıcı hale gelebilir, şu anda tabii ekonomik kriz var. AKP’nin bu seçimde İstanbul, Ankara, Adana’yı kaybetmiş olması aslında ekonomik krizle bağlantılı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

YSK Başkanı Sadi Güven: İtiraz olmayan yerlerde mazbatalar verilecek

SONRAKİ HABER

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü: Otizm nedir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...