29 Mart 2019 08:15

Doğal afetler yaklaşık 62 milyon kişiyi etkiledi

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün raporuna göre küresel ısınmanın neden olduğu doğal afetler, 2018'de yaklaşık 62 milyon kişiyi etkiledi.

Fotoğraf Pixabay

Paylaş

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün bugün açıkladığı ''Küresel İklim Durumu'' raporunda, iklim değişikliği nedeniyle oluşan aşırı hava koşullarının sebep olduğu doğal afetlerin, 2018'de yaklaşık 62 milyon kişiyi etkilediği açıklandı. Raporda, iklim değişikliğinin ''fiziksel ve finansal etkilerinin arttığı'' vurgulandı. Rekor seviyedeki sera gazı salınımının küresel sıcaklıkları giderek daha tehlikeli seviyelere yükselttiği belirtilen raporda, son dört yılın şimdiye kadar kaydedilen en sıcak seneler olduğu ifade edildi.

SERA GAZI SALINIMLARININ ARTMASI BEKLENİYOR

Örgütün 1994'te ilk raporu yayımlandığında atmosferdeki milyon parçacık (ppm) içindeki karbondioksit yoğunluğunun 357.0 ppm olduğu ancak geçen yılki ortalamanın 405.6 ppm'ye ulaştığına dikkatin çekildiği raporda, sera gazı salınımlarının daha fazla artmasının beklendiği belirtildi. Raporda, ''2018'te aşırı hava koşullarının neden olduğu doğal afetler yaklaşık 62 milyon kişiyi etkiledi'' ifadesine yer verildi.

ORMAN YANGINLARINDA YÜZLERCE KİŞİ ÖLDÜ

Rapora göre, 35 milyon kişi sellerleden, 9 milyon kişi ise kuraklıktan etkilenirken, Avrupa, ABD ve Japonya'da sıcak hava dalgası ile orman yangınlarına bağlı bin 600'den fazla ölüm yaşandı. Örgüt, raporunda deniz seviyelerinin de 2018'de bir önceki yıla göre 3.7 mm yükseldiğini bildirdi.

''KONUŞMAYLA DEĞİL PLANLA GELİN''

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporun açıklandığı BM Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında, 23 Eylül'de New York'ta gerçekleştirilecek İklim Zirvesi'ne katılacak liderlere, ''Konuşmayla değil planla gelin'' çağrısı yaptı.

Guterres, dönüşü olmayan bir noktaya gelindiği uyarısında bulunarak, iklim değişikliğine karşı çabaların artırılmasını istedi.

Paris İklim Anlaşması'nda küresel sıcaklık ortalamasının 1,5 dereceden fazla artmasını önleme hedefine ulaşılabilmesi için sera gazı salınımının 2030 yılında 2010 yılına göre net olarak yüzde 45 azaltılması, 2050 yılı itibariyle net olarak sıfırlanması gerektiği ifade ediliyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

"Zeydan Karalar şehit ailesini kovdu" haberleri yalan çıktı

SONRAKİ HABER

EMEP: Örgütlü gücümüzle ve mücadelemizle kazanacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...