05 Ekim 2012 16:07

İfadelerimiz senaryodan ibarettir

Hakkari’de 2009 yılından bu yana gizli tanık ‘Oyun Bozan’ ismiyle verdiği ifadelerle onlarca kişinin tutuklanmasına neden olan M.E. tutuklu bulunduğu cezaevinden nasıl ‘gizli tanık’ olduğuna dair DİHA’ya gönderdiği mektupta 4 yıldır polislerin hazırladığı ve tanımadığı kişiler hakkındaki iddialara imza attığını belirterek, giz

İfadelerimiz senaryodan ibarettir
Paylaş

Özellikle KCK adı altında süren davalarda bir çok kişi ‘gizli tanık’ ifadelerine dayanılarak cezaevlerine konuluyor. Bugüne kadar bir çok gizli tanık skandalı gündeme gelirken, şimdi de Hakkari KCK dosyalarında gizli tanık olarak ismi geçen ‘Oyun Bozan’ kod isimli M.E. tutuklu bulunduğu Muş E Tipi Cezaevi gönderdiği mektupta  çarpıcı bilgiler verdi. M.E. son olarak 27 Temmuzda Van 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmasında, verdiği ifadelerin yalan olduğunu açıklamıştı.

‘İFADELERİ POLİS HAZIRLADI’

M.E, Dicle Haber Ajansı’na (DİHA) gönderdiği mektupta, 2009’da Hakkari Emniyeti Terörle Mücadele Şubesinde gördüğü baskı, tehdit ve şantaj sonucu ifade vermeyi kabul ettiğini ve bir daha kurtulamadığını belirtti. M.E. mektubunda şu ifadelere yer verdi; “2009 yılında Hakkari’de gözaltına alındım. TEM Şubede Murat ve Şahin adlı iki polisin tehdit ve şantajlarına maruz kaldım. Korktuğum için ‘gizli tanık’ olmayı kabul ettim. Bana baskı uygulayanlar arasında Hakkari Savcısı da vardı. Bundan sonra birçok kişi hakkında ifadeler verdim, ancak hiçbir ifadem doğru olmadığı gibi bunların tamamı polisler tarafından hazırlandı.”

‘HAKİMLER İFADELERİ KABUL ETMEMİ İSTEDİ’

“Hakkari Emniyetindeki sorgu ekibinin hazırladığı bu kirli senaryoların bir parçası oldum. Hiç tanımadığım, bilmediğim kişiler, Kürt siyasetçileri üzerine ifade verdim. Söz konusu kişiler polisin tutuklanmasını isteyip de tutuklama için delil bulamadığı kişilerdi. Bu kişiler için düzenlenen komplolara alet edildim. Ben böyle bir onursuzluğa imza attıktan sonra düşürülmüşlüğün sınırsızlığı içinde kendimi kaybedip, tanıdığım bazı kişilerin üzerine de iftirayla ifadeler verdim. Bütün bunları işkence görmeme tutuklanmama karşılığında yaptım” diyen M.E. hakimlere ilişkin de çarpıcı iddialarda bulundu. “Mahkemeye dilekçe yazıp, pişmanlık yasasından yararlanmaktan ve gizli tanık olmaktan vazgeçtiğimi söyledim. Dilekçemin ardından, ‘duruşman var’ denilerek, Van Adliyesine götürüldüm. ‘Mahkemeye gittiğimde dönemin Van Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı D.Y. Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi B.K. ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi adını bilmediğim ancak Ağrılı olduğunu bildiğim hakim benimle konuştu. Benden Hakkari Emniyetinde imzalatılan ifadeleri kabul etmemi istediler. Aksi taktirde benim ve ailemin zor durumda kalacağını söyleyerek, tehdit ettiler. Ancak ben kabul etmedim, ifadeleri reddettim. Bundan kısa süre sonra iki kardeşim tutuklandı” dedi.

‘ONLARCA KİŞİ BÖYLE TUTUKLANDI’

“Benim durumum ‘gizli tanık’ uygulamasının nasıl geliştirildiğinin somut ifadesi” diyen M.E. mektubunu şu cümlelerle bitirdi: “Bu durumun her gün gizli tanık ifadelerine dayandırılarak tutuklanan onlarca insanın nasıl bir komplo ile karşı karşıya olduklarını gösteriyor. Tüm gizli tanıkların ifadeleri senaryolardan ibarettir. Eğer ben halkıma karşı bu çirkin oyunun içine girmeseydim, bunlar başıma gelmezdi. Bütün bunlardan dolayı halkımdan özür diliyorum.” (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bu dönüşüm yuva yıkar!

SONRAKİ HABER

Türkiye'den sosyal medya görüntüleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...