05 Ekim 2012 15:56

Savaş mı bizi kurtaracak?

Suriye tarafından gelen bir top mermisinin düşmesi sonucu 5 kişinin yaşamını yitirdiği Urfa’nın Akçakale ilçesinde gergin bekleyiş ve halkın tedirginliği sürüyor. Türkiye’nin ‘misilleme’ olarak Suriye’yi bombalaması sonrası Meclisten acele şekilde çıkarılan tezkere ise Akçakale halkının tedirginliği

Savaş mı bizi kurtaracak?
Paylaş
Faruk Ayyıldız

FİLM GERÇEK OLDU

“Savaş sorunu çözseydi biz neden bu ilçeden kaçıyoruz” diyerek sözlerine başlayan İsa Özgenç, artık sakinlik istediklerini söyledi. Boşaltılan kimi evlere dahi Suriyelilerin getirildiğini anlatan Özgenç, “Bu evlere getirilenler muhalif mi, mülteci mi, terörist mi bilemiyoruz” sözlerini kullandı. Yüzlerce kişinin can korkusuyla ilçeyi terk ettiğini söyleyen Özgenç, tüm Akçakale halkının savaşa karşı olduğunu anlattı. Kemal Sunal’ın başrolünü oynadığı Propaganda filmini hatırlatan Özgenç, “Akçakale’de şu an o film gerçek oldu. Tel çektiler. Suriye’dekiler akrabamız, eşimiz, dostumuz. Onları göremiyoruz” şeklinde konuştu.
Tezkereyi çıkaranların kime karşı savaşılacağını da açıklaması gerektiğini belirten Özgenç, savaş isteniyorsa mültecilerin neden hâlâ alındığını anlayamadıklarını belirtti. 100 bine yakın mültecinin Türkiye’de olduğunu kaydeden Özgenç “Kiminle savaşacağız biz? Bu mültecilerin buraya gelmeyen, gelemeyen akrabalarını mı vuracağız?​” diye sordu.

İsa Gözaçık da yaşanan işsizlik problemine ve maddi sıkıntılara değinerek,  “Halk aç ve devlet yardım etmiyor” dedi. Akçakale’de reform topraklarının olduğunu söyleyen Gözaçık, devletin bunları dağıtmadığını ve toprakların ağaların ellerinde kalmaya devam ettiğini anlattı. Hazine malının dağıtılmamasıyla birlikte, yaşanan savaşın ve gerginliğin az olan gelirlerini de tamamen yok ettiğini söyleyen Gözaçık, devletin tezkereyi kendilerini düşünerek çıkarmadığını söyledi.

HER SORUN ÇÖZÜLDÜ MÜ?

Akçakale’den göç edenlerin de, kalanların da yoksulluk ile savaşmak durumunda olduklarını belirten Gözaçık, devletin mültecilere verdiği değerin yarısını kendi halkına göstermediğini anlattı. Şimdiye kadar problemlerinin çözümlenmediğini söyleyen Gözaçık, “Seçimde oyları garanti gördükleri için buranın varlığını bile hatırlamıyorlar. Şimdi de tutturmuşlar savaş, ölen biziz, savaşı isteyenler onlar. Gelsinler buraya ölen 5 kişinin akrabalarına sorsunlar bakalım onlar savaş istiyor mu? Tüm sorunları çözdük bir savaşmamız mı eksik kaldı” şeklinde konuştu.

TEK ÇÖZÜMÜ BİZİ GÖNDERMEK Mİ?

Kemal Akgün devletin 400 TL kira karşılığında evleri boşaltmak istemesine çıkarak burada da herhangi bir gelirlerinin olmadığını, evlerini de bırakıp giderlerse açlıktan ölebileceklerini anlattı. 400 TL ile doğru düzgün ev bile tutamayacaklarını kaydeden Akgün, reform topraklarından paylarına düşeni alamadıklarını ve toprağı işleyemediklerini belirtti.

İŞSİZLİK VE SAVAŞ…

İlçenin işsizlikle boğuştuğunu anlatan İbrahim Biçer, işsizliğin üzerine gelen savaşın kendilerini daha da problemli bir hayata sürüklediğini belirtti. Çözüm istediklerini söyleyen Biçer, muhaliflerin ilçeye gelmesine ve devlet tarafından desteklenmesine karşı olduklarını anlattı. Suriye’de yaşanan savaşın kendi savaşları olmadığını ifade eden Biçer, “Bizim olmayan savaşta biz ölüyoruz. Biz zaten işsizlik ile boğuşuyoruz. Yevmiye ile çalışıyorduk. Savaştan sonra o imkân da elimizden gitti” dedi.
(Akçakale/EVRENSEL)


AKP’YE TEPKİ VAR

27 bin 500 kişilik nüfuslu Akçakale ilçesinde 18 bine yakın oy alan AKP’nin ilçe yöneticileri ve partiye oy verenler de yaşananlardan rahatsızlık duyduklarını belirterek, AKP’li vekillerin ilgisizliğinden yakındı. İsmini vermek isteyen AKP ilçe yöneticisi “Bizim partide bu tezkereye karşı ciddi bir kesim var ancak bunu dile getirmeleri imkânsız” diye konuştu. İlçede kendi tabanlarından ciddi tepkiler aldıklarını da belirten ilçe yöneticisi, tezkereye rağmen savaş çıkacağını beklemediğini ifade etti. Başbakanın ‘misilleme amaçlı tepki olsun’ diye tezkereyi çıkarttığını savunan ilçe yöneticisi, “Akçakale halkı da savaşı kesinlikle istemiyor. Akçakale halkı ile Suriyeliler akrabalar. Dilleri bile aynı” dedi. İlçe yöneticisi, son ölümlerin ve AKP milletvekillerinin Akçakale ile ilgilenmesinin AKP tabanında yarattığı rahatsızlığı anlattı.

Tezkere oylamasında iktidar partisini destekleyen tek parti olan MHP’nin Akçakale ilçe yöneticileri ise partilerinin aldığı kararı destekleseler de, direkt olarak savaş açılmasına karşı olduklarını söylediler. MHP Akçakale ilçe yöneticisi Mehmet Ata Gültekin, Suriye tarafından yapılan saldırılara karşılık verilmesini ancak bunun dışında savaşa karşı olduklarını belirtti. Devletin, vatandaşın güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu anlatan Gültekin, “Vatanımız ve ülkemiz için her şeyi yaparız. Savaş istemiyoruz ama halkı korumak için gereken yapılmalı” dedi. Hükümetin, muhalifleri desteklediğini de söyleyen Gültekin, “Akçakale’de muhalifler resmi olarak Vali tarafından destekleniyor, finanse ediliyor. Valinin kardeşi de bilinen bir AKP’li. Bu da daha fazla destek vermesini sağlıyor” dedi. Akçakale’de  halkın “yeniden bir müdahale ya da top mermisi gelecek” diye korktuğunu kaydeden Gültekin, sınıra en yakın ilçe olduklarını ve bunun da tedirginliği artırdığını belirtti.

MHP HEYETİ İLGİ GÖRMEDİ

Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ve Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin’den oluşan MHP heyeti ise halktan ilgi görmedi. Hükümet konağında yetkililer ile görüşen heyet çıkışta bir açıklama yaptı. Burada konuşan Hasan Hüseyin Türkoğlu sınır kapısının kapatılması ile birlikte Akçakale halkının ticari anlamda da sıkıntıya düştüğünü söyledi. Uludere’de devletin bombalaması sonrası hayatını kaybedenlere şehitlik haklarının verildiğini söyleyen Türkoğlu, aynı hakkın Akçakale’de hayatını kaybedenlere de verilmesi gerektiğini belirtti. Krizin artık bitmesini istediklerini aktaran Türkoğlu, “Allah hükümete akıl fikir versin. Hükümet bataklığa saplanmış durumda. Bataklıktan çıkarılması için akılcı politikalar yürütmeli” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Şam’ın kapısını açacak kilit var mı?

SONRAKİ HABER

Bu dönüşüm yuva yıkar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...