05 Ekim 2012 16:07

Sonbaharla gelen hastalIklar

Gökyüzünde döner kule halinde yükselip alçalan leylek sürüleri gözümüze çarptığında biliriz ki sonbaharın artık yakın. Rüzgâr serinletmeye başlar, bulutların şekli bir güzelleşir, gökyüzüyle yeryüzü renk değiştirir, büyük kentlerde pek hissedilmez ama doğaya hala yakı

Sonbaharla gelen hastalIklar
Paylaş

GRİP VE NEZLE Grip ve nezle aynı yollardan kişiden kişiye geçer. Hastaların öksürüp aksırmasından havaya mikroplu su damlacıkları dağılır ve bunlar diğer kişilere solunum yoluyla geçer. Ancak grip, nezleden daha yaygındır. Bazı kişilerde, özellikle 65 yaşın üstünde olanlarda zatürre gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kalp hastalarında ölüme neden olabilir.

GRİP: Grip; ateş, titreme, kaslarda ağrı, ağızda ve boğazda kuruluk, baş ağrısı, öksürük ve yataktan kalkamayacak derecede bitkinlik ve uyuma hissi ile kendini gösterebilir. Bazı kişilerde kusma görülebilir. Genellikle 7-10 gün sürer. Ateşiniz normal düzeyine inip bu seviyede yaklaşık 48 saat kalıncaya kadar yataktan çıkmayın. Yatak istirahatı vücudunuzun virüsle savaşmasına yardımcı olur. Bol bol sıvı şeyler için.

NEZLE: Çocuklar yılda ortalama 10 defa, büyükler ise 2–3 defa nezleye yakalanırlar. Hastalığın en kötü belirtileri 2-3 gün sürer. Belirtiler arasında hafif ateş, baş ağrısı, burun akması ve aksırma sayılabilir. Önlem ve tedavi gripte olduğu gibidir. Ancak nezlenin aşısı yoktur ve genelde hastalara yatak istirahatı gerekmez. Gripte olduğu gibi, nezleye tutulduğunuz zaman da başkalarından uzak kalarak hastalığın onlara bulaşmasını engellemelisiniz.

GRİP AŞISI EN ÇOK KİMLER İÇİN GEREKLİ? Bu enfeksiyonlar için çocuklar, yaşlılar ve şeker hastalığı, astım, KOAH gibi kronik hastalığı olanlar risk grubunu oluştururlar. Erişkinlerde ise vücudu dirençsiz kılan aşırı yorgunluk, stres, beslenme düzensizliği, soğuğa maruz kalma gibi durumlarda hastalık görülme sıklığı artar. Gribin yaşamsal risk oluşturduğu ve tıbbi açıdan mutlaka aşılanması önerilen kişiler: ·  65 yaşından büyükler ·  Şeker hastaları (diyabet) ·  Astım hastaları ·  Kronik akciğer hastaları (Bronşit vb.) ·  Kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları) ·  Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif kullananlar) ·  Huzurevi, bakımevi vb ortamlarda yaşayanlar.

Dergimizi pdf formatında görüntülemek için tıklayın

ÖNCEKİ HABER

Atılan her bomba kadınların ocağına

SONRAKİ HABER

Bir parfüm aradım, bakın ne buldum!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...