05 Ekim 2012 07:59

Binler 'Savaşa hayır' dedi

AKP ve MHP’nin oylarıyla meclisten geçen savaş tezkeresi, yurdun birçok yerinde yapılan yürüyüş ve açıklamalarla protesto edildi.Meclisten geçen tezkereye tepkinin İstanbul’daki adresi Taksim oldu. Taksim Meydanı’nda dün akşam saatlerinde buluşan binlerce kişi, hep birlikte bir ağızdan “Savaşa hayır&rdquo

Binler 'Savaşa hayır' dedi
Paylaş

Meclisten geçen tezkereye tepkinin İstanbul’daki adresi Taksim oldu. Taksim Meydanı’nda dün akşam saatlerinde buluşan binlerce kişi, hep birlikte bir ağızdan “Savaşa hayır” dedi. Sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin düzenlediği eylemde buluşan binlerce kişi Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi önüne sloganlarla yürüdü. Burada ilk sözü alan müzisyen Hilmi Yarayıcı, Suriye ve Türkiye halklarının kardeş olduğunu,  savaşa karşı mücadeleyi yükselteceklerini dile getirdi. Ortak basın açıklamasını okuyan Halkevleri İstanbul Şube Başkanı Özge Ozan ise, AKP’nin ülkeyi komşu halklarla savaşa sürüklemesine izin vermeyeceklerini ifade etti. Ozan, AKP hükümetinin Kürt sorununda demokratik çözüm yerine savaş politikalarını tırmandırarak binlerce Kürdü cezaevlerine gönderdiğini vurgulayarak, AKP’nin içerde ve dışarıda savaş politikalarına son vermesi gerektiğini söyledi.

BARIŞIN SESİ YÜKSELDİ

HDK Dersim bileşenleri de savaş tezkeresini protesto etmek için Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan EMEP Dersim İl Başkanı Mustafa Taşkale, “Hatay’dan sonra Akçakale’yi de silahlı grupların kol gezdiği bir yer haline getiren AKP, tam bir aydır fiilen savaşın etkilerini yaşayan Akçakale halkını korumak için hiçbir önlem almadığı gibi savaş kışkırtcılığına hız vermiştir” dedi. Taşkale, 7 Ekim günü Ankara’da gerçekleşecek “Eşit Yurttaşlık “ mitinginde bir araya gelerek, AKP’nin savaş politikalarını sokakta durduracaklarını dile getirdi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Meclis’ten geçen Suriye’ye karşı savaş yetkisi veren tezkereye karşı Attolos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama yapan Kutay Meriç  Akçakale’de yaşamlarını yitirenlerin sorumlusunun AKP olduğunu belertti.  Meriç, “Meclis’te geçirilen tezkere, hali hazırda Kürt halkına yönelik saldırıların aracı haline getirilen Irak tezkeresine eklenen maddelerle Suriye halklarına da bu topraklardan ölüm kusmak amacını taşımaktadır” dedi. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü önünde Emek Gençliği açıklama yaptı. Açıklama yapan Gülşah İmrek, yaşanan can kayıplarının savaş politikalarının sonucu olduğunu belirtti. Gençler olarak hükümetin savaş politikalarından vazgeçmesini istediklerini söyleyen İmrek, barış sesini yükselteceklerini de ifade etti.

Gaziantep’te bir araya gelen HDK, ÖDP, TKP, İHD, KESK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Meclis’ten geçen savaş tezkeresini protesto etti. Yeşilsu Parkı’nda a basın açıklamasını okuyan Emek Partisi İl Başkanı Mecit Bozkurt, , savaş tezkeresini kabul etmediklerini söyledi. Tezkerenin AKP’nin emperyalist kuvvetlerine hizmet ettiğini, emperyalizmin ölüm ve savaştan başka bir şey istemediğini anlatan Bozkurt, “AKP hükümetini Türkiye halklarıyla durduracağız” dedi.

ÇANAKKALE’DE POLİS MÜDAHALESİ

Çanakkale’deki eyleme ise polis müdahale etti. Morabin Parkı’nda toplanarak hükümet karşıtı slogan atan kitle iskele meydanına kadar yürüdü. Buradan da AKP Çanakkale İl Başkanlığı’na yürümek isteyen kitleye tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Cumhuriyet Meydanı’na çıkarak Demircioğlu Caddesi’ndeki trafiği durdurmaya çalışan kitleye polis cop kullanarak müdahale etti. Müdahalede bazı göstericiler gözaltına alındı. Uzun süren arbedenin ardından kitle bu sefer Saat Kulesi Meydanı’nda bir kez daha AKP il binası önüne gelmek istedi. Polisin izin vermemesi üzerine kitle basın açıklaması yaparak dağıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Tezkereye direnenler hesabını veremeyecek'

SONRAKİ HABER

Tezkere sonrası sınıra askeri sevkıyat başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...