14 Mart 2019 10:39

ABD: Türkiye’nin Suriye’de operasyon yapmasına gerek yok

ABD’li bir yetkili, Türkiye ile Suriye’nin kuzeyinde ortak bir operasyon kararı olmadığını, böyle bir operasyona ihtiyaç olmadığını açıkladı.

Fotoğraf: TSK

Paylaş

ABD’nin Türkiye’yle Suriye’nin kuzeydoğusundaki olası operasyonu görüşmediğini ifade eden ABD’li bir yetkili, “Ankara’nın güvenlik kaygılarını gidermek için böyle bir operasyona gerek olmadığını” savundu.

Sputnik’in aktardığına göre, Türkiye yönetiminin ABD ve Rusya’yla Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçlerine (DSG) karşı olası operasyonunu görüştüğü haberlerinin ardından ABD’li bir yetkili konuya ilişkin Reuters’e açıklamalarda bulundu.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “ABD, Türkiye’yle Suriye’nin kuzeydoğusunda olası bir operasyonu görüşmüyor” dedi.

“Türkiye’nin güvenlik kaygılarını gidermek için Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenlik mekanizması veya ‘güvenli bölge’ üzerine tekrar tekrar görüşmeler yaptık” diyen yetkili, “Güvenlik mekanizmasının detayları tartışılıyor ve geliştiriliyor, ancak ABD açısından mekanizma Türkiye’nin bir operasyon yapmasını gerektirmiyor” şekline konuştu.

RUSYA, TSK İLE KOORDİNASYON HALİNDE İDLİB’İ VURDU

Suriye’de savaşın en hareketli cephesi kuzeybatı bölgesi. Rus Hava Kuvvetleri, çarşamba günü öğleden sonra İdlib’e dönük yoğun hava bombardımanı başlattı.

Bombardımanın Türkiye’yle koordinasyon içerisinde Heyet Tahrir Şam (HTŞ) mevzilerini hedef aldığı, İdlib Merkezi Hapishanesi ve silah depolarının da aralarında olduğu bölgelerin vurulduğu belirtildi.

Suriye’de geçtiğimiz hafta cumartesi günü TSK-Rusya ortak devriyesinin başlamasından bir gün sonra İdlib savaş uçaklarıyla vurulmuş, Rusya, hava operasyonunda kendilerinin yer aldığı iddiasını doğrulamamıştı.

Ankara, İdlib’de Heyet Tahrir Şam dışındaki cihatçı grupların birçoğuyla ittifak yapıyor ve Rusya ile Suriye’nin bu grupları hedef almasına tepki gösteriyor.

2019’DA İLKLER

Suriye ordusu, İdlib vilayetinin kent merkezine; cihatçılar ise Lazkiye’ye 2019’un ilk saldırılarını gerçekleştirdi.

Suriye’de savaşın 8. yılı geride kalırken ülkenin Türkiye ile sınır oluşturan kuzey hattı dışında pek çok yere sükunet hakim. Kuzeybatıdaki İdlib vilayeti halen büyük oranda cihatçıların kontrolünde ve son dönemde buradaki üsler, Hama ve Halep’e dönük saldırılarda kullanılıyor.

Ancak 2019’da ilk kez bugün Lazkiye’ye saldırıldı. Al Masdar’ın haberine göre cihatçılar, Türkiye sınırı yakınlarındaki mevzilerinden belediye stadyumu bölgesini hedef aldı. Füzeli saldırılarda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

Suriye ordusunun İdlib kent merkezine saldırısı ise Heyet Tahrir Şam (HTŞ) mevzilerine yönelikti. Ordunun İdlib’in doğu kırsalında HTŞ ve TSK destekli cihatçıları da vurduğu bildirildi.

Suriye ve Rusya uçaklarının operasyonlara hava desteği sağladığı belirtilirken Sarakib kentinde HTŞ’ye ait bir patlayıcı deposunun vurulduğu ifade edildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kaşıkçı cinayetine ilişkin 20 Suudi için kırmızı bülten çıkarıldı

SONRAKİ HABER

'AKP’li belediye başkanı tartıştığı kaymakamı sürdürdü' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa