04 Ekim 2012 13:15

Şantaj yasası işçileri durduramaz!

Adı ‘Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi olarak değiştirilen’, Toplu İş İlişkileri Yasası, Meclisin yeni döneminin ilk haftasında görüşülmeye başlandı. Görüşmeler sırasında söz alan Levent Tüzel, hükümetin amacının etkisiz sendikalar oluşturup işçi sınıfını güçsüz bırakmak olduğu

Şantaj yasası işçileri durduramaz!
Paylaş

Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu üyesi ve Emek Partisi eski Genel Başkanı Levent Tüzel çıkarılmak istenen yasanın ‘şantaj yasası’ olduğunu belirterek, yasayla ‘adı olan ama faaliyeti olmayan sendikalar’ yaratılmak istendiğini kaydetti. 12 Eylül ile hesaplaşmadan bahseden hükümetin, 12 Eylül yasalarını devam ettirdiğini kaydeden Tüzel, “Kamunun tasfiyesi, özelleştirme, esnek çalışma. Bütün bunlara boyun eğecek, biat edecek bürokratik bir sendikacılığı da bu yasayla düzenlemek istiyor. 12 Eylülün hedefi işçi sınıfı ve sendikalardı. AKP’nin darbeyle hesaplaşmayıp onu devam ettirdiğinin kanıtı hava yolu işçilerinin grev hakkının yasaklanmasıdır” dedi.

SENDİKALAR EKSİKLERİNİ GİDERMELİ

Bu yasanın sendikaları yaşatmanın değil tam anlamıyla gömmenin yasası olduğuna dikkat çeken Tüzel, işçileri yasaya karşı çıkmaya çağırdı. Bu yasa vesilesiyle sendikaların da kendi eksiklerini gidermesi gerektiğini kaydeden Tüzel, şöyle devam etti: “Sendika sermayenin artan kârları, bunun karşısında yoksullaşan emekçi tablosunu değiştirmenin adıdır. Ülkemize baktığımızda sendikaları kurması, üye olması, büyütmesi gereken işçiler adeta sendikadan korkar hâle getirilmiştir. Kimdir bunun sorumlusu? Elbette patron ve sendika bürokratları el birliğiyle bunu başarmıştır.”

GÜÇLÜ SENDİKAYI İŞÇİLER YARATACAK

Tüm engelleme çabalarının boşa olduğuna dikkat çeken Tüzel, “Bu şekilde sınıfı ve sendikalarını yasalara da hapsedeceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. İşçi sınıfı da önüne getirilen bu yasadan bilmelidir ki, kendisinin bu saldırılara karşı mücadelede birleşeceği, örgütleneceği güçlü sendikalar da bu tarzda yasalarla olmayacaktır. Sendikalar, işçi sınıfımızın mücadelesinin eseri olacaktır. Güçlü sendikayı işçiler yaratacaktır, bu tarzda düzenlenmiş yasalar değil” dedi.

Hükümetin “Emeğe, emeğin aleyhine olacak hiçbir düzenlemeye imza atmayız” sözünün kandırmaca olduğuna dikkat çeken Tüzel, buna örnek olarak da suç olması gereken ve işçilerin topluca işten uzaklaştırılmasının adı olan lokavtın yasada düzenlenmesini gösterdi. Sendikalarla grev hakkının arasında kopmaz bir bağ olduğunu ancak hükümetin grev hakkının önüne binbir engel getirdiğini ifade eden Tüzel, “İşçi sınıfı, genel sağlık, milli güvenlik benzeri gerekçelerle lastik işçilerinin, belediye işçilerinin grevlerinin yasaklandığını unutmadan, bu yasalara rağmen haklarını korumak için mücadele verecektir. Bu yasaları da çiğneyip geçecek ve buradan da AKP Hükümetine karşı hakkını koruyacaktır” dedi.

GREV ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

BDP adına konuşan Grup Başkan Vekili İdris Baluken, sendikal özgürlüklerin kısıtlanmak, grev ve toplusözleşme hakkının engellenmek, örgütsüz ve patron karşısında güçsüz bir sınıf yaratılmak istendiğini söyledi. Baluken, grev önündeki tüm engellerin de kaldırılmasını istedi.

‘MECLİS GEREĞİNİ YAPMALIDIR’

CHP adına söz alan, eski DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “Reform denilerek önümüze sürülen bu yasa generallerin bile cesaret edemediği düzenlemeleri içermektedir. Bu yasa çalışanların lehine olacak küçücük bir kıvılcımı bile engellemeyi hedeflemektedir” dedi. Çelebi, barajların kaldırılmasını istediklerini bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KCK İstanbul ana davasına yarın devam edilecek

SONRAKİ HABER

Ankara ‘eşit yurttaşlık mitingi’ne hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...