04 Ekim 2012 10:35

Kamusal Eğitim Sempozyumu başladı

Ankara Üniversitesi Ankara Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından düzenlenen Kamusal Eğitim Sempozyumu dün başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nejla Kurul eğitim alanındaki neoliberal politikalara dikkat çekerek, eğitimin kamusal olması gerektiğini belirtti.Üç gün sürecek sempozyum

Kamusal Eğitim Sempozyumu başladı
Paylaş

Ankara Üniversitesi Ankara Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) tarafından düzenlenen Kamusal Eğitim Sempozyumu dün başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nejla Kurul eğitim alanındaki neoliberal politikalara dikkat çekerek, eğitimin kamusal olması gerektiğini belirtti.
Üç gün sürecek sempozyum süresince lise forumundan, film gösterimlerine, bağımsız bildirilere, resim ve heykel sergilerine kadar birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

ÜNİVERSİTELER SESSİZLİĞİNİ BOZMAK ZORUNDA

Akademisyen ve öğrencilerin buluştuğu sempozyumda konuşan Prof. Dr. Nejla Kurul, toplumun dünyada olup bitene karşı duyarlı olma konusunda eksik olduğunu ifade etti. Kurul, “Üniversiteler sessizliğini bozmak, toplumsal sorunları kamuoyuyla paylaşmak ve çözüm önerileri getirmek zorunda” dedi. Sempozyumun Dünya Öğretmenler Günü’ne denk getirilmesinin bir anlamı olduğunu söyleyen Kurul, öğretmenlerin birçok sorunu olduğunu dile getirdi. 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte eğitim yaşının düşürüldüğünü ve çocuk işçiliğin artacağını belirten Kurul, “Anne ve baban ne ise sen osun diyorlar” dedi.  
EĞİTİM META HALİNE GETİRİLDİ

Sanatın toplumsal yaşamdan ve bilimden uzaklaştırıldığını belirten Kurul, sanatı bilimle birleştirmek istediklerini aktardı. Eğitimin giderek alınıp satılan bir mal haline getirildiğini belirten Kurul, yükseköğrenim yasasını da eleştirdi. YÖK’ün hazırladığı yasa ile üniversite yönetimlerine o ilin en çok vergi vereniyle birlikte birçok atama yapılacağını ifade ederek “İktisadi üstünlük üniversitelerde kendine daha çok yer bulacak” dedi.

KAMUSAL EĞİTİMİ SAVUNMALIYIZ

Prof. Dr. Kasım Karakütük ise 1960’lı yıllarda kutuplaşmanın sosyal devlet kavramını ortaya çıkardığını hatırlattı. Daha sonraki politikalarla eğitimin giderek özelleştiğini belirten Karakütük, yeni yasalarda vakıf üniversitelerinin yanı sıra özel üniversitelerin kurulmasının gündemde olduğunu dile getirdi. Karakütük kamusal, özel ve yarı kamusal olmak üzere üç eğitim modelinin olduğunu söyleyerek “Biz kamusal eğitimi savunuyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Elektrik direğindeki kaçak öğrenciyi öldürdü

SONRAKİ HABER

Taşeron işçilerin mücadelesi sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...