29 Mayıs 2019 20:10
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mayıs 2019 03:20

Arsenal'i 4-1 yenen Chelsea, UEFA Avrupa Ligi Şampiyonu oldu

UEFA Avrupa Ligi finalinde Arsenal'ı 4-1 yenen Chelsea şampiyon oldu.

Fotoğraf: Resul Rahimov/AA

Paylaş

İki Londra takımının karşı karşıya geldiği Avrupa futbolunun kulüp düzeyindeki iki numaralı kupası, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de oynanan final maçıyla sahibini buldu. Chelsea, UEFA Avrupa Ligi finalinde Arsenal'ı 4-1 yenerek şampiyon oldu.

Maçın önemli anlarını AA şöyle aktardı:

Karşılaşmanın ilk tehlikeli atağı Arsenal'dan geldi. 9. dakikada Maitland-Niles'in sağ taraftan ortaladığı topu kaleci Kepa uzaklaştırdı. Pozisyonun devamında ceza alanında meşin yuvarlakla buluşan Aubameyang'ın vuruşunda top yandan auta gitti. 

27. dakikada ceza alanı önünde topla buluşan Xhaka'nın sert şutunda, meşin yuvarlak az farkla üstten auta çıktı. 

34. dakikada Arsenal ceza alanı sol çaprazında hareketlenen Emerson'un vuruşunda, kaleci Cech tehlikeyi uzaklaştırdı. 

40. dakikada gelişen Chelsea atağında Fransız yıldız Giroud'nun ceza alanı çizgisi üzerinden vuruşunda, kaleci Cech'in çeldiği topu Arsenal savunması uzaklaştırdı. 

Karşılaşmanın ilk yarısı golsüz sona erdi. 

İKİNCİ YARI GOLLE BAŞLADI

Chelsea ikinci yarıya golle başladı. 49. dakikada Emerson'un gönderdiği topla ceza alanında buluşan Giroud, kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi: 1-0.

60. dakikada ceza alanı sol çaprazında hareketlenen Hazard'ın içeriye çıkardığı pasta, müsait durumdaki Pedro topu filelere gönderdi: 2-0.

64. dakikada Maitland-Niles'ın müdahalesiyle Giroud yerde kalınca hakem Gianluca Rocchi penaltı noktasına gösterdi. Pozisyondan bir dakika sonra topun başına geçen Hazard, meşin yuvarlağı kaleci Cech'in sağından ağlarla buluşturdu: 3-0.

69. dakikada Chelsea savunmasının uzaklaştırmaya çalıştığı topu ceza alanı önünde bulan Alex Iwobi, şık bir vuruşla filelere gönderdi ve takıma adına farkı ikiye indirdi: 3-1.

72. dakikada sol taraftan ceza alanına giren Giroud'nun çıkardığı topu tamamlayan Hazard, kendisinin ikinci, takımının dördüncü golünü kaydetti: 4-1.

Büyük heyecana sahne olan kalan bölümde iki takım da yakaladığı pozisyonları gole çeviremeyince, Chelsea rakibini 4-1 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. 

CECH SON MAÇINA ÇIKTI

Arsenal kalecisi Petr Cech, kariyerinin son maçına çıktı ve profesyonel futbolculuk kariyerini noktaladı. 

2004-2015 yılları arasında Chelsea, 2015 yılından bu yana da Arsenal kalesini koruyan 37 yaşındaki file bekçisi, İngiltere kariyerinde 4 Premier Lig, 5 Federasyon Kupası, 3 Lig Kupası, birer kez de UEFA Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Lig şampiyonlukları yaşadı.

CHELSEA KUPAYI İKİNCİ KEZ KAZANDI

Avrupa kupalarında 9'uncu finalini oynayan Chelsea, UEFA Avrupa Ligi'nde ikinci kez mutlu sona ulaştı. 

UEFA Avrupa Ligi'nin 2013 finalinde Benfica'yı 2-1 yenen Chelsea, 6 yıl sonra da Arsenal'ı 4-1 mağlup ederek kupayı kazanmayı başardı.

Galatasaray ile karşılaştığı 2000'deki UEFA Kupası finalini 0-0 biten maçın ardından penaltılarla 4-1 kaybeden Arsenal, 19 yıl sonra oynadığı finalde de kupaya uzanamadı. 

Chelsea önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi grupları kurasına birinci torbadan katılma hakkı elde edecek.

MKHITARYAN "GÜVENLİK ENDİŞESİ" İLE GETİRİLMEDİ

Arsenal'in Ermeni oyuncusu Henrikh Mkhitaryan, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki sorunların doğurduğu "güvenlik endişesi" nedeniyle kulübün kararıyla Bakü'ye getirilmedi.

68 bin 700 kişilik Bakü Olimpiyat Stadı'ndaki final için İngiltere'den binlerce taraftar Azerbaycan'a geldi.

MAÇ AVRUPA KUPALARINDA 3. RANDEVUYDU

Chelsea ile Arsenal, Avrupa kupalarında 3. kez karşılaştı.

İki takım, daha önce 2003-2004 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde karşı karşıya geldi.

Taraflar arasındaki ilk maç, 1-1 berabere sona erdi. Chelsea, deplasmanda oynadığı rövanş karşılaşmasını ise 2-1 kazanarak tur atladı.

CHELSEA'NİN 9., ARSENAL'İN 7. FİNALİ

Avrupa kupalarında Chelsea, 9'uncu Arsenal, 7'nci kez final maçına çıktı.

Chelsea, geçmiş yıllarda çıktığı 8 finalin 5'inden galip ayrıldı. İlk finaline Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda 1971'de çıkan Chelsea, Real Madrid'i 1-1 ve 2-1'lik skorlarla geçerek şampiyon oldu. Aynı kupanın 1998'deki finalinde Chelsea, Stuttgart'ı 1-0 yenerek şampiyonluğa ulaştı.

Chelsea, UEFA Şampiyonlar Ligi'nin 2008'deki 1-1 berabere biten finalinde Manchester United'a penaltılarla 6-5 mağlup oldu. Chelsea, 2012'de ise 1-1 sona eren finalde Bayern Münih'e penaltılarla 4-3 üstünlük sağlayarak Şampiyonlar Ligi kupasına uzandı.

UEFA Avrupa Ligi'nin 2013 finalinde Benfica'yı 2-1 yenen Chelsea, kupayı müzesine götürdü.

UEFA Süper Kupa'da ise üç kez boy gösteren Chelsea, 1998'de Real Madrid'i 1-0 yendi, 2012'de Atletico Madrid'e 4-1 kaybetti ve 2013'te 2-2 biten karşılaşmanın ardından Bayern Münih'e penaltılarda 5-4 mağlup oldu.

Arsenal, daha önce çıktığı 6 finalden birini kazandı. İlk finaline 1980'de çıkan Arsenal, Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Valencia'ya 0-0 biten maçta penaltı atışlarıyla 5-4 yenildi. Arsenal, aynı kupada 1994 ve 1995'te de final oynama başarısı gösterdi. 1994'teki finalde Parma'yı 1-0 ile geçerek şampiyon olan Arsenal, 1995'teki final maçında Real Zaragoza'ya 2-1 kaybetti.

Londra ekibi, 1994'te çıktığı UEFA Süper Kupa maçında Milan'a 0-0 ve 2-0'lık skorlarla yenildi.

Galatasaray ile karşılaştığı 2000'deki UEFA Kupası finalini 0-0 biten maçın ardından penaltılarla 4-1 kaybeden Arsenal, 2006'daki UEFA Şampiyonlar Ligi finalinde ise Barcelona'ya 2-1 mağlup oldu.

İNGİLTERE TAKIMLARININ FİNALLERİ

İngiltere temsilcileri, bu seneye kadar Avrupa kupalarında iki kez finalde karşılaştı.

UEFA Kupasının 1972'deki finalinde Tottenham, Wolverhampton'ı 2-1 ve 1-1'lik skorlarla yenerek şampiyon oldu.

İngiltere takımlarının Avrupa'daki diğer finalinde Manchester United, 2008'de Chelsea'yi 1-1 biten maçta penaltı atışlarıyla 6-5 mağlup ederek UEFA Şampiyonlar Ligi'nde mutlu sona ulaştı.

Bu sezon ise iki kupada da İngiltere takımları final oynayacak. Şampiyonlar Ligi finalinde Tottenham-Liverpool, Avrupa Ligi finalinde de Arsenal-Chelsea maçları yapılacak.

ARSENAL VALENCIA'YI ELEDİ

Arsenal, Valencia'yı 3-1 kazandığı ilk maçın rövanşında deplasmanda 4-2 yenerek finale çıktı.

Mestalla Stadı'nda Arsenal, 17, 69 ve 88. dakikalarda Pierre-Emerick Aubameyang, 50. dakikada Alexandre Lacazette'in attığı gollerle rakibini geçti. Valencia'nın golleri, 11 ve 58. dakikalarda Kevin Gameiro'dan geldi.

CHELSEA, FRANKFURT'U PENALTILARLA YENDİ

Chelsea, normal süresi ve uzatmaları 1-1 biten maçta Eintracht Frankfurt'a penaltılarla 4-3 üstünlük sağlayarak finale yükseldi.

Alman rakibini Stamford Bridge Stadı'nda ağırlayan Maviler, Ruben Loftus-Cheek'in 28. dakikada attığı golle öne geçse de 49'da Luka Jovic'in golüne engel olamadı.

İlk karşılaşması da 1-1 sonuçlanan eşleşmede, finale çıkacak takımı belirleyebilmek için uzatma devrelerine geçildi. Uzatma devrelerinde de skor değişmeyince finale çıkan takım, penaltı atışlarıyla belirlendi. Penaltılarda Eintracht Frankfurt'a 4-3 üstünlük sağlayan Chelsea, adını finale yazdırarak bir diğer İngiltere ekibi Arsenal'ın rakibi oldu.

KUPA TARİHİNİN EN BAŞARILISI İSPANYOLLAR

Futbolda daha önce UEFA Kupası, sonrasında UEFA Avrupa Ligi olarak organize edilen Avrupa'nın 2 numaralı kupasını en çok kazananlar İspanya takımları oldu.

İspanya, 1971 yılından bu yana organize edilen UEFA Kupası'nda daha önce 16 takımla finallerde temsil edildi ve 11 defa şampiyonluk yaşadı. İtalyanlar da 15 takımının yer aldığı finallerde 9 şampiyonluğa ulaştı.

İtalyanlar ve İspanyolları 8 şampiyonlukla İngilizler, 6 zaferle Almanlar, 4 şampiyonlukla Hollanda takımları takip etti. İngilizler, bu sezon iki temsilcisi Arsenal ve Chelsea'nin final maçına çıkacağı kupada şampiyonluk sayısını 9'a çıkaracak.

YARI FİNAL TOPLU SONUÇLARI

Arsenal (İngiltere) - Valencia (İspanya) 3-1 4-2

Chelsea (İngiltere) - Eintracht Frankfurt (Almanya) 1-1 1-1 pen. 4-3

ÇEYREK FİNAL TOPLU SONUÇLARI

Arsenal (İngiltere) - Napoli (İtalya) 2-0 1-0

Valencia (İspanya) - Villarreal (İspanya) 3-1 2-0

Eintracht Frankfurt (Almanya) - Benfica (Portekiz) 2-4 2-0

Chelsea (İngiltere) - Slavia Prag (Çekya) 1-0 4-3

SON 16 TURU TOPLU SONUÇLARI

Son 16 turu eşleşmelerinde alınan sonuçlar şöyle:

Dinamo Kiev (Ukrayna) - Chelsea (İngiltere): 0-5 (0-3)

Salzburg (Avusturya) - Napoli (İtalya): 3-1 (0-3)

Krasnodar (Rusya) - Valencia (İspanya): 1-1 (1-2)

Villarreal (İspanya) - Zenit (Rusya): 2-1 (3-1)

Arsenal (İngiltere) - Rennes (Fransa): 3-0 (1-3)

Slavia Prag (Çekya) - Sevilla (İspanya): 4-3 (Uzatmalarda) (2-2)

Benfica (Portekiz) - Dinamo Zagreb (Hırvatistan): 3-0 (Uzatmalarda) (0-1)

Inter (İtalya) - Eintracht Frankfurt (Almanya): 0-1 (0-0). (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Iğdır'da şüpheli asker ölümü

SONRAKİ HABER

IŞİD'den kurtarılan Ezidi kadın: 5 yılda 10 kez evlendirildim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa