09 Ekim 2012 03:24

Dış basında Akçakale

Akçakale’ye düşen top mermileri ve Türkiye’nin karşılık vermesi, dünya medyasında büyük yankı buldu. Suriye’de isyanın patlak vermesinden bu yana “en ciddi tırmanma” olduğu konusunda görüş birliği içindeki dünya medyası, haber ve yorumlarında “Yabancı bir ülke ilk defa Suriye’yi vu

Dış basında Akçakale
Paylaş

WASHİNGTON POST: EN CİDDİ TIRMANMA

Washington Post gazetesi, TSK'nın Suriye içindeki “hedefleri” vurmasını “Suriye isyanının patlak vermesinden bu yana uluslararası gerilimlerde en ciddi tırmanma” olarak nitelediği haberde Türkiye’nin NATO ve BM Güvenlik Konseyi’ne başvurduğunu belirtirken de “Ancak Türkler, Suriye ile bir savaş isteğini pek dile getirmedi ve Suriye hükümetinin ise, uluslararası bir askeri müdahaleyi kışkırtmada pek çıkarı yoktur” görüşünü öne sürdü.

WALL STREET JOURNAL: İLK DEFA BİR ÜLKE, SURİYE’Yİ VURUYOR

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, “Türkiye ile Suriye karşılıklı olarak ateş etti” başlıklı haberinde Suriye’deki kaosun başlamasından bu yana ilk defa bir ülkenin Suriye’ye vurduğunu kaydetti. “Türkiye’nin saldırısı, Suriye üzerindeki baskıyı daha çok artırıyor” diyen gazete, Türkiye’nin Kıbrıs harekâtından bu yana “ilk kez bir yabancı ülkenin silahlı kuvvetlerine ateş ettiği yönündeki değerlendirmelerine de dikkat çekti.

NEW YORK TIMES: “TÜRKİYE’NİN MİSİLLEMESİ BÖLGESEL İHTİLAF RİSKİNİ ARTIRIYOR

“Türkiye karşılık verdi” başlığını kullanan New York Times, Türkiye’nin misillemede bulunmasını “kanlı bir iç savaşın, bölgesel ihtilafı tırmandırma riskini artıran bir hareket” olarak yorumladı. Gazete, Akçakale olayı ve Halep’te yoğunlaşan şiddetin, Batının askeri müdahalede bulunması yönündeki baskıları artırabileceğini de kaydetti.

CNN: SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞIN TAŞMASI KORKULARI ARTIYOR

CNN International olay duyulduktan sonra “son dakika” anonsuna geçerek, Akçakale olayının ardından Türkiye’nin Suriye’nin askeri alanlarını bombalamayı sürdürdüğünü ve Meclisin Suriye’den bir tehdit aldıktan sonra karşılık olarak Suriye’yi vurmak için hükümet yetkililerine izin verilmesinin değerlendirilmesi için acil bir oturum topladığını belirtti. CNN ayrıca, sınırdan yapılan saldırıların geniş bölgesel bir çatışmayı ateşleyebilecek Suriye’deki iç savaşın taşması korkularını arttırdığı yorumunu yaptı. CNN Int. Nicholas Burns dahil birçok Amerikalı strateji ve siyaset uzmanının yorumlarına canlı bağlantılarla yer verdi. Burns Türkiye’nin Suriye ile kıyaslanamayacak ölçüde büyük askeri güce sahip olduğunu vurguladı.

FINANCIAL TIMES: HAZİRANDAN BERİ EN CİDDİ OLAY

Ekonomi gazetesi Financial Times “Türkiye Suriye’ye misillemede bulundu” başlığını kullandığı haberinde “Karşılıklı ateş, iki eski müttefik arasında Türk askeri uçağının düşürüldüğü Haziran’dan bu yana en ciddi olay” dedi. Gazete, Başbakan Erdoğan’ın Beşar Esad’ı en sert eleştirenlerden biri olsa da Şam ile ikili bir çatışmaya girmeye çok isteksiz olduğunu da net bir biçimde gösterdiğine dikkat çekti.

TELEGRAPH: BİR DIŞ GÜCÜNÜN İLK KABUL EDİLEN DOĞRUDAN MÜDAHALESİ

İngiliz gazetelerinden Telegraph, TSK'nın Suriye’ye karşı “topçu saldırısı başlattığını” belirterek bunu “18 aylık ihtilafta bir dış gücün (resmen) kabul edilen ilk doğrudan müdahalesi” olarak niteledi.

GUARDİAN: WASHİNGTON VE NATO İHTİLAF İÇİNE SÜREKLENMEK İSTEMİYOR

Akçakale olayı üzerine, NATO ve Pentagon’un kınama açıklamalarını yaptıklarını, NATO daimi temsilciliklerinin de pek olağan olmayan acil bir toplantı gerçekleştiğine dikkat çeken İngiliz Guardian gazetesi, “Ancak Washington’da veya NATO müttefikleri arasında ihtilafın içine sürüklenme arzusu pek yok” değerlendirmesini yaptı.

BBC: TÜRKİYE İLK KEZ SURİYE’YE ATEŞLE KARŞILIK VERDİ

BBC, Ankara’nın Suriye’deki hedefleri vurmasının, 18 ay süresince Suriye’de yaşanan karışıklık boyunca ilk kez Suriye’ye ateşle karşılık verdiğini gösterdiğine vurgu yaptı. BBC, “Türkiye’nin Suriye ile sınırındaki alevlenme iki ülke arasında büyüyen gerilimi yeni bir seviyeye taşıdı” yorumu yaptı.

INDEPENDENT: SURİYE’DEKİ İÇ SAVAŞ SINIRLARIN ÖTESİNE YAYILMAKLA TEHDİT EDİYOR

İngiliz Independent ise, TSK'nın Akçakale’ye düşen top mermileri üzerine karşılık verdiğine işaret ederken “Suriye’deki iç savaş, dün gece ülke sınırlarının ötesine yayılma tehdidini ortaya koyuyordu” dedi. Türkiye’nin güvenli bölge çağrıları yaptığını anımsatan gazete, müttefiklerin ise askeri müdahalenin daha geniş bir ihtilafı tetiklemesinden korktuklarını, ABD’den de güçlü bir eylem beklenmediğine de dikkat çekti.

EL CEZİRE: TÜRKİYE İLK DEFA DURUMA AKTİF OLARAK DAHİL OLDU

El Cezire, “Türkiye, tekrar Suriye’deki hedefleri bombalıyor” başlıklı geniş haberinde ise, Suriye’nin yaptığı söz konusu havan topu saldırısının Suriye’den Türkiye sınırına gelen saldırıların üçüncü örneği olduğunu ifade ederek, “Ancak Türkiye ilk defa duruma aktif olarak dâhil oldu” değerlendirmesini yaptı. Televizyon, “çok ciddi bir gerginlik” yorumunu yaparak son olarak Türk savaş uçağının düşürülmesiyle iki komşu ülke arasında bazı gerilimlerin yaşandığını ancak misilleme yapmadığını hatırlattı.

LE FİGARO: SURİYE İHTİLAFI TÜRKİYE’YE İHRAÇ EDİLİYOR

Fransız Le Figaro, Türkiye’nin, Suriye’den atılan top mermilerine karşılık verdiğine dikkat çektiği haberinde “Suriye ihtilafı, yine Türkiye’ye ihraç ediliyor” yorumunu yaptı. Haberde “Bu olay, Türkiye ile Suriye arasında bir Türk savaş uçağının Suriye’nin hava savar savunmasınca düşürüldüğü Haziran’dan bu yana meydana gelen en ciddi olay” dedi.

EL PAİS: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ GERİLİM EN ÜST DÜZEYİNE TIRMANDI

İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais, Suriye’den atılan top mermilerinin beş Türk sivili öldürmesi üzerine Ankara’nın Suriye topraklarını bombalaması ardından iki ülke arasındaki gerilimin en üst düzeyine tırmandığını belirtti. Gazete Ankara’nın, muhaliflerin Suriye topraklarında organize olmalarına izin verdiğini de yazdı. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Akçakale tedirgin

SONRAKİ HABER

Rusya’dan taraflara itidal çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa