03 Ekim 2012 10:50

Rantçıl değil, insan öncelikli mimari

GAZİANTEP Mimarlar Odası ve Nar Sanat, Dünya Mimarlık Haftası çerçevesinde ‘Sürdürülebilir Ekolojik Kentler’ konulu panel düzenledi. Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen panele, Doğu Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Derya Oktay ve Mimar Sinan Üniversitesinden Yüksek Mühendis Mimar Cengiz Bektaş konuşmacı ola

Rantçıl değil, insan öncelikli mimari
Paylaş

GAZİANTEP Mimarlar Odası ve Nar Sanat, Dünya Mimarlık Haftası çerçevesinde ‘Sürdürülebilir Ekolojik Kentler’ konulu panel düzenledi. Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen panele, Doğu Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. Derya Oktay ve Mimar Sinan Üniversitesinden Yüksek Mühendis Mimar Cengiz Bektaş konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, dünyanın neoliberal politikaların hükmüne girdiğini ve mimarlık mesleğinin de bu politikalara hizmet eder duruma geldiğini belirterek, “Ancak çağdaş mimarlar olarak rantçıl değil insan ve çevre öncelikli mimari ve yapılaşma desteklenmelidir” diye konuştu.
Derya Oktay, günümüz kent hayatını eleştirerek, ranta göre değişen planlarla, kent kimliğinin yitirildiğini dile getirdi. AVM’leri “sakıncalı kamusal alan” olarak tanımlayan Oktay, AVM’lerin kent merkezi ve çarşı kavramlarını yok edeceğini ifade etti. Cengiz Bektaş ise, Gaziantep’in Türkiye’nin en eski kenti olduğunu söyleyerek, “Bu ne demek, o kadar din geldi, ırk geldi, yönetimler değişti ve hepsi bir katman olarak kentte bu topraklarda kaldı. Bu bir mirastır. Öncekilerden ders almamız gerek” dedi. Konuşmacılardan sonra mesleklerinde 25 ve 50 yılı doldurmuş kişilere plaketleri verildi.
(Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suriye Kürtleri Financial Times’ta

SONRAKİ HABER

AKP’nin yüzde 208’lik zam karnesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...