28 Şubat 2019 08:56
Son Güncellenme Tarihi: 28 Şubat 2019 14:59

Savcı, halı saha tartışmasında 14 öğretmeni gözaltına aldırdı

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde Cumhuriyet Savcısı, kendileriyle aynı saatte halı saha maçı yapmak isteyen 14 öğretmeni gözaltına aldırdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde, kendileriyle aynı saat diliminde arkadaşlarıyla halı sahada futbol oynamak isteyen Cumhuriyet Savcısı'na itiraz eden 14 öğretmen, öfkelenen savcının talimatıyla gözaltına alındı. Polis merkezine götürülen öğretmenler, resmi işlem yapılmadan serbest bırakılırken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, HSK'nin inceleme başlattığını ve konunun yakın takipçisi olduğunu açıkladı.

Olay, dün akşam ilçe merkezindeki halı sahada meydana geldi. İddiaya göre 21.00-22.00 saatleri arasına halı saha için rezervasyon yaptıran 7'şerli iki takım olarak maç yapmak üzere gelen 14 kişilik öğretmen grubu, hazırlıklarını yapıp sahaya çıktı.

Bu sırada, Cumhuriyet Savcısı'nın da aralarında bulunduğu grup sahaya geldi ve kendilerinin bu saatte yer ayırttığını söyledi. Cumhuriyet Savcısı, halı sahada kendi grubunun futbol oynayacağını söyledi. Şaşıran öğretmenler, sahayı terk etmelerini söyleyen savcıya itiraz etti. Öfkelenen savcı, iddiaya göre polise talimat vererek 14 öğretmeni gözaltına aldırdı. Polis merkezine götürülen öğretmenler, resmi işlem yapılmayıp serbest bırakılırken, savcı ve arkadaşları futbol oynadı.

"SAVCI GÜCÜNÜ KİŞİSEL DURUM İÇİN KULLANDI"

Gözaltına alınan Matematik Öğretmeni Emrah Kızılyıldırım konuyla ilgili BBC Türkçe'ye konuştu. Savcının yetkisini ve devletin gücünü kişisel bir durum için kullandığını söyleyen Kızılyıldırım "Savcı, kendi kimliğini kullanarak bize gücünü gösterdi, arkasına devletin gücünü alarak bizi kullandı. Öğretmen olduğumuzu bilmesine rağmen, yetkisini kişisel bir durum için kullandı" dedi.

Kızılyıldırım yaşananları şöyle aktardı: 

“21:00 – 22:00 halı saha maçına geldik. Bizimle beraber başka bir grup da halı sahaya girdi. Biz top oynamaya başladık. Sonra grup sahadan çıkmayınca bir karışıklık olduğunu farkettik. Tartışma olmasın diye uzaklaştık ve kalenin yanına geçtik. Saha sahibini çağırdık, bizim maçımız var, gruba söyler misiniz çıksınlar dedik. ‘Abi savcıymış ve çıkmak istemediğini söylüyor’ dedi. Bizim saatimiz, biz oynamak istiyoruz, savcı bey kendi saatinde oynasın dedik. Saha sahibini bunu savcıya iletmesini söyledik. O da ‘Evet, bu saat sizin ama savcı şimdi oynamak istediğini söylüyor’ dedi. Ondan sonra savcının arkadaşları çıkalım der gibi oldu ama savcı çıkmak istemedi. Biz tartışma çıkmasın diye hiç yanaşmadık, bırakın tartışmayı, uzakta izliyorduk sadece.

“‘GENÇLER KİMLİKLERİNİZİ ÇIKARIN’ DEDİ”

Sahadan çıkmadık, maç yapmaya devam ettik. Bir baktık ki etrafımızda polisler. Topladı bizi, gençler, kimliklerinizi çıkarın dedi. Biz de şortluyuz, sahada şortumuzda kimlik taşımıyoruz dedik. Öğretmen olduğumuzu belirttik, polis de emir kulu olduğunu ve kimliklerimizi görmesi gerektiğini söyledi. TC numaramızı söyledik, polis üzerimizde kimlik olmadığı için karakolda tutanak tutacaklarını söyleyerek bizi emniyete götürdü.

Savcının emrine bianen bizi emniyete götürüp kimlik kontrolümüzü yapacaklarını söylediler. Orada GBT’lerimizi kontrol ettiler, yaklaşık 40 dakika bizi oyaladılar, tabiri caiz ise maçın saatinin geçmesini beklediler, sonra bizi serbest bıraktılar. Tutanak tutmaya bile gerek yok dediler. Maça geldiğimizde savcı bey arkadaşlarıyla top oynuyordu. Yani bizi sırf kendisi oynamak istediği için sahadan çıkarttırdı.”

BAKAN YARDIMCISINDAN TEPKİ

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mehmet Safran, sosyal medya hesabından öğretmenlerin gözaltına aldırılmasına tepki göstererek, "Öğretmenler bu ülkenin üvey evlatları değildir, sahipsiz hiç değildir. Diyarbakır Çermik ilçesinde 14 öğretmenin gözaltına alınması bizleri derinden üzmüştür" paylaşımında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Müdürü Hamza Aydoğdu da sosyal medya hesabından "Diyarbakır’da 14 öğretmenimiz halı sahada maç yaparken gözaltına alınmıştır. Adalet, şahsi ihtiraslar için kullanılamaz; öğretmenlerimize reva görülen bu muameleyi şiddetle kınıyorum. Öğretmenler, toplumun çimentosudur; itibarlarının zedelenmesi kabul edilemez" dedi.

MEMUR-SEN'DEN TEPKİ

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da olaya tepki gösterdi. Yalçın, sosyal medya hesabından şunları yazdı: "Konuyu Adalet Bakanlığına taşıdık. HSK'yı bu sevimsiz hadise için göreve davet ediyorum. HSK Konuya ilişkin inceleme ve soruşturma başlatmıştır.Bu duyarlı davranış için teşekkür ediyorum."

BAKAN GÜL: YAKIN TAKİPÇİSİYİM

Olayın duyulmasının ardından Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), inceleme başlattığını duyurarak, "Çermik’te halı saha tartışması üzerine 14 öğretmenin gözaltına alınması ile ilgili HSK inceleme başlattı. Hukukun üstünlüğü, mesleki ve etik kurallar çerçevesinde Kurul müfettişlerinin yapacağı inceleme en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. Konunun yakinen takipçisiyim" dedi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

BM: İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlalleri savaş suçu sayılabilir

SONRAKİ HABER

Kriminal raporu: Sanık polis, Kemal Kurkut’u doğrudan hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa