03 Ekim 2012 10:37

'Emek cehennemi TÜİK' protesto edildi

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı İzmir Bölge Müdürlüğünde 4-c statüsünde çalışan Evren Kayaş’ın işten atılması tepki çekti. Evlilik izni dönüşü performans düşüklüğü gerekçesiyle işten atılan BES üyesi Kayaş’a destek eylemi yapıldı.  F

'Emek cehennemi TÜİK' protesto edildi
Paylaş

Fuar Montrö Kapısı önünde toplanan BES üyeleri, kurumda yaşanan işten atmalarla baskı politikalarını protesto için TÜİK’e yürüdü.

“TÜİK; baskı sürgün ve işçi cehennemi” yazan pankartın arkasında, “Geçici değil, kadrolu istihdam”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Sözleşmeli köle olmayacağız” sloganları ile yürüyen emekçiler, kurum müdürü Rıdvan Yaka’yı da protesto etti. TÜİK önündeki basın açıklamasına KESK’e bağlı çeşitli sendikalardan yöneticilerin yanı sıra emekten yana siyasi parti ve örgütlerden de temsilciler katıldı.

ANGARYA, TACİZ, İŞTEN ATMA…

BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, iş güvencesiz ve kadrosuz olarak çalışan TÜİK emekçilerinin adeta kölelik koşullarında çalıştırıldığını dile getirdi. Kurumda mesai saatinin belli olmadığı, angaryanın her türlüsünün yaşandığını söyleyen Sağlam, bunlara rağmen çalışanların herhangi bir ek ödeme hakkının da olmadığını söyledi. Bu uygulamalara karşı dava açanların sürgün edildiğini söyleyen Sağlam, kurumdaki kadınların etek boylarının bile kontrol altında tutulduğuna dikkat çekti.

EVLİLİK İZNİ İŞİNDEN ETTİ

Tamamen keyfi ve sübjektif kriterler gerekçe gösterilerek üyeleri Evren Kayaş’ın işten çıkarıldığını söyleyen Sağlan, “Üç yıla yakındır TÜİK İzmir Bölge Müdürlüğünde çalışan üyemiz, haziran 2012’de evlendikten sonra evlilik izni kullanmış, izinde olan üyemizden birlikte çalıştığı arkadaşlarıyla aynı performansı göstermesi istenmiştir. Elinden geleni yapan arkadaşımız performansını yükselttiği için başarılı görünse de daha sonra sözleşmesi iptal edilmiştir. Performansın kriteri nedir? Yıllık izinde olan bir personelin, tam çalışan personele yetişmesi mümkün müdür” sorularını sordu. (İzmir/EVRENSEL)


EVREN KAYAŞ’A İSTANBUL’DAN DESTEK

Büro Emekçileri Sendikası İstanbul 3 No’lu Şube, Evren Kayaş’a destek verdi.  Sendika binasında yapılan basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Nafi Maraş, Maraş, Kayaş’ın çalışma arkadaşlarıyla aynı performansı gösteremediği gerekçesiyle tek taraflı olarak sözleşmesinin feshedilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. 4-c’li çalışanların iş güvencesinin sadece idarecilerin elinde olmasına tepki gösteren Maraş, “Evren Kayaş’ın işine son verilirken tüm 4-c’li TÜİK emekçilerine de idarenin insafına terk edildikleri mesajı verilmiştir” diye konuştu.  (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Emekli ve yaşlılar haklarını istedi

SONRAKİ HABER

İş cinayetleri Eylülde de hız kesmedi: 83 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...