31 Mart 2019 14:45

Bitlis | 31 Mart 2019 yerel seçimleri sonuçları

Bitlis'te 31 Mart 2019 yerel seçim sonucu ve partilerin oy oranları, eski seçimlerin sonuçları...

Bitlis | Fotoğraf: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Paylaş

Kayyım atanan Bitlis Belediyesi HDP’den AKP’ye geçti. Resmi olmayan sonuçlara göre, AKP'nin adayı Nesrullah Tanğlay (Cumhur İttifakı) yüzde 44,18 oy alarak seçimi kazandı. HDP'nin adayı Faruk İşler ve Zekiye İlbasan ise 33,30 ile ikinci sırada yer aldı.

Güroymak ilçesinde HDP'nin Eş Başkan adayları Hikmet Taşdemir ve Dilek Ozan kazandı.

BİTLİS'TE SEÇİME NASIL GİDİLDİ?

Bitlis, Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra HDP’li (DBP) belediyelere yönelik başlayan siyasi operasyonların etkisinin en çok hissedildiği illerden biri. İlk olarak Ovakışla Belediye eş başkanları Ahmet Demir ve Servin Karakoç’un gözaltına alınması ve tutuklanması ile başlayan süreç 18 Kasım 2016 tarihinde Güroymak Belediye eş başkanları Mehmet Emin Özkan ve Senaye Ata’nın gözaltına alınması ile devam etmişti. 24 Kasım 2016 tarihinde ise Bitlis Belediye eş başkanları Hüseyin Olan ve Nevin Daşdemir Dağkıran gözaltına alınarak tutuklandı. Akabinde HDP’li belediyelerin yönetimlerine el konulup kayyım atanmıştı.

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sonrası sokağa çıkma yasaklarının peş peşe geldiği Cumhur İttifakının olduğu Bitlis’te, 2019 yerel seçimleri için AKP'nin adayı Bitlis İl Başkanı Nesrullah Tanğlay’ı oldu. HDP Faruk İşler ve Zekiye İlbasan’ı, CHP Burhan Küstem'i, İYİ Parti Mehet Piran Aslın'ı aday gösterdi.

NESRULLAH TANĞLAY KİMDİR?

Bitlis'te 1975 yılında dünyaya gelen Nesrullah Tanğlay, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Bitlis Eren Üniversitesi Elektrik Bölümünden mezun olan Tanğlay, 23 yıldır ticaretle uğraşıyor. AKP'nin kuruluşuyla siyasete başlayan Tanğlay, mahalle yönetimi, gençlik kolları, belediye meclis üyeliği, Yerel Yönetimler Başkanlığı, Sosyal İşler Başkanlığı ve Merkez İlçe Başkanlığı görevlerinde bulundu. 8 Şubat 2015 yılından itibaren AKP İl Başkanlığı görevini sürdürdü.

BİTLİS’TE SEÇİME HANGİ PARTİLER, HANGİ ADAYLARLA GİRDİ?

HDP - Faruk İşler - Zekiye İlbasan

AKP - Nesrullah Tanğlay (Cumhur İttifakı)  

CHP - Burhan Küsem

İYİ Parti - Mehet Piran Aslın

SP - Yaşar Buhan

BTP - Bülten Mutluay

DSP - Tuğçe Tekçe

TKP - Cafer Ömürden Cengiz

DP - Ömer Uygun

BİTLİS’TE ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NELER OLMUŞTU?

24 HAZİRAN 2018 GENEL SEÇİM SONUÇLARI

24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ BİTLİS SONUÇLARI

2017 BAŞKANLIK REFERANDUMU BİTLİS SONUÇLARI

Bölgede OHAL süreciyle birlikte kayyım atanan il ve ilçelerin tamamı referandumda tercihini ‘hayır’dan yana kullanmıştı. Kayyım atanan bir diğer belediye olan Bitlis’te ise yüzde 40.6 “hayır” oyu çıktı. 

2014 YEREL SEÇİMLERİ BİTLİS SONUÇLARI

ÖNCEKİ HABER

Kayseri Bağımsız Adayı Aslandoğan: Bütçe, emekçinin denetiminde olacak

SONRAKİ HABER

Mersin ve Zonguldak'tan işsizliğin fotoğrafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...