03 Ekim 2012 09:35

Zamansız mekanlar

UÇAKLA seyahat edenler bilirler. Her ne kadar dakikalarla yarışarak bir yerlere yetişmeye çalışsak da zamanın dışında kalan yerlerdir havalimanları. Özellikle pasaport kontrolünden gümrüksüz alana geçtiğinizde bambaşka bir dünya karşılar yolcuyu. O an orada olanların bir daha birbirini hiç göremeyeceği, parlak neonla

Zamansız mekanlar
Paylaş
Bahar Çelik Omur

UÇAKLA seyahat edenler bilirler. Her ne kadar dakikalarla yarışarak bir yerlere yetişmeye çalışsak da zamanın dışında kalan yerlerdir havalimanları. Özellikle pasaport kontrolünden gümrüksüz alana geçtiğinizde bambaşka bir dünya karşılar yolcuyu. O an orada olanların bir daha birbirini hiç göremeyeceği, parlak neonlar ve parfüm kokuları ile dolu , ünlü markaların resmi geçit yaptığı bir dünya. Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Havaalanı Balıkları’nın hikayesi bu zamansız mekanda geçiyor. Havaalanında dev bir akvaryum kuran ve her şeyinden sorumlu olan Akvartis Tobias, hayatı yollarda geçen  Fotoğrafçı Elis ve bir sigara tiryakisi.
Tüm günü havaalanında geçen Tobias, akvaryumu ile ilgilenmediği zamanlarda havaalanındaki yolcuları izlemektedir. Aslında artık bir tür gözlemci olmuştur. İnsanların davranışlarından onların ruh halini, karakterlerini tahlil etmek ister istemez bir uğraş haline gelmiştir. Dev akvaryumunu ilgi ile izleyen Elis’le de akvaryumu sayesinde tanışırlar. Diyalogları her seferinde bir diğer kahramanın gözünden izleriz.  
Fotoğrafçı olan Elis  neredeyse tüm zamanını  havaalanlarında, şehir otellerinde geçirir. Bir tür yersiz yurtsuzdur aslında.  Bu hızlı akış içerisinde en ufak boş anında ya e-postalarını ya telefonunu kontrol eder. Bir seyahati esnasında telefonunu kaybettiğinde, telefonsuz daha özgür olduğunu fark eder ve transit hatlar salonunda kendini, biten ilişkisini,  yaptığı işi sorgular. Bu sorgulamalar o kadar samimi bir şekilde aktarılır ki, bir an kendimizle karşı karşıya buluruz yine kendimizi. Kitabın diğer kahramanı ise karısı tarafından terkedilmiş biyokimya profesörüdür. Sigara içmesi sakıncalı olan ve sigara tiryakisi adı ile karşımızda olan kahramanımız da devamlı kendini ve geçmişini irdeler.
Havaalanı Balıkları kısa bir zaman dilimini anlatan ve ağırlıklı monologlardan oluşan, akıcı ve keyifli bir kitap. Bu monologlar vesilesi ile kahramanlarımızın iç sorgulamalarına, zaaflarına, dertlerine tanık oluyoruz.  Angelika Overath’ın sakin anlatımı  kitap bitince güzel bir tat bırakıyor okurda.

[email protected]
Havaalanı Balıkları ,Angelika Overath ,Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer ,Ayrıntı Yayınları, 2012

ÖNCEKİ HABER

Üniversiteler de mi AKP'nin düğünevi?

SONRAKİ HABER

‘Hayat yaşadığımızı hayal ettiğimiz şeydir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...