03 Ekim 2012 09:30

Üniversiteler de mi AKP'nin düğünevi?

Ankara Üniversitesi, 'Evimize gelmeyen düğünümüze de gelmesin" diyerek Evrensel dahil 7 gazeteye AKP Kongresi'nde ambargo uygulayan Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla açıldı. Ancak açılışa öğrenciler alınmadı, sadece resmi kayıtlılar içeri girebildi. BirGün muhabiri Burcu Cansu da akreditasyonu olmadığı ge

Üniversiteler de mi AKP'nin düğünevi?
Paylaş

Öğrencilerin alınmadığı, yoğun güvenlikli açılışta Erdoğan’ın gelişini protesto eden öğrenciler gözaltına alınırken akademisyen ve öğrenciler ise “alternatif” açılış dersi yaparak, bu durumu protesto etti. Yoğun bir katılımın olduğu alternatif açılışın dersinde konuşan Sosyolog-Yazar İsmail Beşikçi, Türkiye’de gerçek anlamda üniversitenin olmadığını vurguladı. Antropolog Müge Tuzcuoğlu ise, bu kürsüleri bir ‘nefes’ olarak değerlendirdi.

Başbakan Erdoğan’ın yoğun güvenlikli olarak yapılan ve kişilerin resmi kayıtlarla içeriye alındığı akademik yıl açılışı, Ankara Üniversitesinde Eğitim Sen’in düzenlediği “alternatif”, “İfade özgürlüğünü yansıtan”, “Özgürlükçü bir üniversite isteyen” bir başka açılış ile protesto edildi. Alternatif açılış, bugün Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Salonunda yapıldı. Akademisyen, öğrenci herkese açık olan derse yoğun ilgi vardı. Üniversitenin girişinde Eğitim Sen Üniversiteler Şubesinin basın açıklamasının ardından başlayan açılışta, Sosyolog-Yazar İsmail Beşikçi, Antropolog-Yazar Müge Tuzcuoğlu, Gazeteci Banu Güven ve Gazeteci İrfan Aktan konuşma yaptı.  

İsmail Beşikçi, Başbakanı protesto eden öğrencilerin gözaltına alındığı dakikalarda yaptığı konuşmasında, üniversitelerde yaşananların aslında yeni olmadığını vurguladı. Beşikçi, bilimin de demokrasinin de temel koşulunun “ifade özgürlüğü” olduğunu vurguladı. Türkiye’deki üniversitelerin resmi ideolojiyi yoğun bir şekilde yansıttığını ve ifade özgürlüğü konusunda büyük kısıtlamalar olduğunu belirten Beşikçi, “Aslında YÖK kurulmadan önce de bu ülkede üniversite yoktu. Hatta üniversite gerçek anlamda olsaydı, YÖK de, darbeler de olmazdı. Darbeleri askerler yapıyor, fakat siviller, akademisyenler üniversitede bu darbeleri çok yoğun bir şekilde destekliyor” dedi.

BANU GÜVEN: RAZI DEĞİLİZ

Gazeteci Banu Güven ise, 20 yıllık gazeteciliği boyunca, giderek kavramların içinin boşaltıldığını gördüğünü ifade etti. Bütünselliğin sadece “hak ihlallerinde” karşısına çıktığını dile getiren Güven, Başbakanın açılışını yaptığı salonda özgürlük, hak gibi kavramların iktidarın kendi alanını pekiştirmesi olarak kullanıldığına dikkat çekti. Güven, kendilerinin ise “Biz bu duruma razı değiliz” diyerek, bu ekinlikte bulunduklarının altını çizdi.

KCK operasyonlarında gözaltına alınan, ilk duruşmada ise serbest bırakılan Müge Tuzcuoğlu ise etkinliğe bir kadın olarak, yoksulların sesini yansıtmak adına, tüm dışlanan basın için ve çocuklarından aldığı tüm hayat dersiyle katıldığını söyledi. Tuzcuoğlu, bu “alternatif” açılışın tüm baskı ve dayatmalara karşı bir “nefes” olduğunu belirtti. Tuzcuoğlu, “Bu nefesin sürekli olmasını diliyorum” dedi.

AKTAN: GAZETECİLİK TÜKENME NOKTASINDA

Gazeteci İrfan Aktan ise, “Her şey konuşulsun, her şey yazılsın” dendiğini, bunların söylendiği dönemde ise herkesin ve her şeyin kaydedildiğini belirterek, “Yaptığımız haberler, sonrasında iddianamede delil olarak sunuldu” dedi. Her an dinlendiklerini belirten Aktan, “3. bir kulağın olduğunu düşünerek haber yapıyoruz ve  bu durumda dikkatli olmak zorunda kalıyoruz” dedi. Aktan, tüm bunlar sonucunda, Türkiye’de gazeteciliğin tükenme noktasında olduğunu dile getirdi.

Açılış, salondaki katılımcıların kürsüye çıkarak, katkı sunmaları ile devam etti. (Ankara/EVRENSEL)


Ankara Üniversitesinin açılışına katılan Başbakan Tayyip Erdoğan’ı protesto etmek isteyen 18 öğrenci gözaltına alındı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı açılışta, salona önceden isimleri belirlenen öğrenciler alındı. Buna tepki gösteren öğrenciler ise durumu protesto etti.

Gençlik Muhalefeti üyesi olan öğrenciler açılışın yapılacağı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın giriş yaptığı sırada “Halk Düşmanı AKP’den hesabı gençlik soracak”, “AKP, defol” yazılı pankart açtılar. Öğrencilere polis, biber gazı ile müdahale etti. Müdahalenin ardından 11 öğrenci gözaltına alındı. Üniversitenin karşısındaki köprüde pankart açarak protesto yapan 7 Genç Sen üyesi öğrenci de daha sonra gözaltına alındı.


“Alternatif” açılışı düzenleyen Eğitim Sen 5 No’lu (Üniversiteler) Şube üyeleri SBF girişinde  bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamada, “bugün Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek olan toplantıyı Ankara Üniversitesinin açılış töreni olarak tanımıyoruz” denildi. Doç Dr Nilgün Erdem yaptığı açıklamada, “Ankara Üniversitesinde bugün, tepeden belirlenerek seçilmiş öğrenciler ve akademisyenler dışındaki tüm üniversite bileşenlerine kapalı bir toplantı düzenlenmektedir” dedi. Resmi açılış ile, üniversitenin yoğun güvenlik önlemleri sayesinde cezaevine döndüğünü belirten Erdem, “Üniversitenin gerçek bileşenleri olarak, düşünce ve ifade özgürlüğüne, akademik özgürlüğe, basın özgürlüğüne yönelik baskılara dikkat çekmek için biz de buradayız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Halkına ve seçilmişlere savaş yürütmeyen bir iktidar istiyoruz

SONRAKİ HABER

Zamansız mekanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...