03 Ekim 2012 06:16

Faturaları yakarak ısınma dönemi

Benzine, tapu harcına ve alkole yapılan zamların imzası kurumadan, doğal gaza yüzde 9.8, elektriğe de yüzde 10.1 oranında zam yapıldı. Vatandaş da bir zammı sindiremeden ikincisiyle başetmenin yollarını aramaya başladı. Kış arifesinde doğal gaz ve elektriğe gelen bu zam, faturaları bir hayli ısıtacak.Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan G&uum

Faturaları yakarak ısınma dönemi
Paylaş
Eda Yıldırım

Emekli maaşıyla geçinmeye çalışan Gülten Harçiçek, “Her hafta bir zam. Sıra emekliye gelince zam yok” diyor. Harçiçek, zamla baş etme yolunu da “Ne yapalım artık; elektriği açmayız, doğal gazı yakmayız” diyerek tarif ediyor. Her yeni güne zamla uyanmaktan sıkıldıklarını da  vurgulayan Harçiçek, hükümetin kendi açığını kapatmak için zam yaptığını düşünüyor.

Oğlunun maaşıyla geçindiklerini söyleyen Şuşan Aba ise, bu zamların sadece doğal gaza ve elektrik kullanımına değil pazar paralarına da yansıyacağını söylüyor. Geçen kış 350 lira doğal gaz faturası ödediğini anlatıyor Aba. Ve kara kara düşünüyor: “Bu zamdan sonra bu kış artık ne kadar gelir Allah bilir”.

KIS KIS NEREYE KADAR?

Kestane satarak geçimini sağlayan Cemil Şimşek ise, kira ödemedikleri halde geçinemediklerini anlatıyor. “Zaten şu anda faturaları ödeyemiyoruz. Çocuğumu geçen sene dershaneye göndermiştim onun borcu bile daha yeni bitti” diye dert yanan Şimşek, “Türkiye ekonomisi büyüyor” söylemlerinin doğru olmadığını ifade ediyor. Şimşek, hükümete bir de soru soruyor: “Zengine neden bir şey yok?​” Babasından aldığı maaşla evinin kirasına, faturalarına ve çocuğunun okul masraflarına yetişmeye çalışan Sevim Çağlar da, zamlarla dert küpüne döndüklerini dile getiriyor. Hükümete, “Artık bir yerde durun bize de yazık” diye seslenen Çağlar, ay sonunda faturaların cep yakmaması için “Her yerden kısa kısa gideceğiz” diyor. Erzak ve kömür dağıtımlarını da eleştiren Çağlar “İnsanların işi yok. Böyle yardım dağıtılacağına iş imkanı yaratılsın” diyor.  

ASGARİ ÜCRETE NEDEN ZAM YOK?

Eşinin aldığı asgari ücretle geçinmeye çalıştıklarını söyleyen bir çocuk annesi Esme Kahraman, asgari ücretle geçinen bir ailenin bu zamları kaldıramayacağını anlatıyor. “Çocuğum bir yaşında. Maması, bezi vs. derken bir sürü masrafı var. Ev aldık bir ton kredi borcunun altına girdik” diyen Kahraman, mutfak giderinden ve çocuğunun harcamalarından  başlayarak tasarruf etmenin yollarını arayacaklarını vurguluyor. (İstanbul/EVRENSEL)


‘BU KIŞ BATTANİYELERE SARILIRIZ’

“Artık battaniyelere sarılır otururuz” diyerek adeta dalga geçiyor zamlarla Ali Yalçın. Yalçın kendince bulabildiği çözüm yolunu da şöyle ifade ediyor: “Aldığım 720 lira maaş ve elimden gelen tek şey tasarruf etmek.” “Peki vatandaş bu zamlara daha ne kadar dayanabilir” diye sorduğumuzda ise, gülerek “Bence millet memnun. Bir seçim olsa yine aynı hükümet başa gelir” diye karşılık veriyor. Ali Amca’nın arkadaşı, Abdullah Adbin de, “Ben emekli bile değilim. Bana oğlum bakıyor” diyerek sohbetimize katılıyor. Zammın etkisini kışın ‘donarken’ yaşayacaklarını dile getiriyor Abdullah Amca.

ÖNCEKİ HABER

Bitmemiş Senfoni

SONRAKİ HABER

Mardin Bilge köyü katliamı davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...