02 Ekim 2012 16:47

Seçmeli derste fix menü

4+4+4 sisteminde ortaöğretimde tercih edilmesi gereken seçmeli ders sürecinde birçok skandal yaşanıyor. Bazı okullar öğrencilere seçmeli ders adı altında paketler oluşturarak bu dersleri zorunlu hale getirdi. 3 derslik paket halinde sunulan seçmeli derslerin ilk ikisini Kur’an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed’in hayatı oluşturuyor.

Seçmeli derste fix menü
Paylaş
Bülent Kepenk

Okulların açılmasının üzerinden 2 hafta geçmesine ragmen henüz birçok okul derslerine tam olarak başlayamadı. Özellikle seçmeli ders karmaşası yaşayan ortaokullar ve liselerde birçok okul henüz bu pazartesi ders programı oluşturabilirken birçok okulda ise karmaşa sürüyor.

DİNİ İÇERİKLİ DERSLERİN SEÇİLMESİ DAYATILIYOR

4+4+4 sistemiyle birlikte altyapı, derslik ve öğretmen eksikliği gibi sorunların yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı’nın seçmeli ders tercihlerinde özellikle dini içerikli derslerin seçilmesini istemesi okullarda eğitim ve öğretime başlanmasını geciktirdi. Bazı okullar giriş çıkış saatlerini değiştirirken birçok okulda seçilen derslerin okutulması için yeterli derslik olmaması nedeniyle okul idareleri istedikleri dersleri seçerek seçmeli ders uygulamasını başlattı. 42 derslikli bir okulda seçilen tüm derslerin okutulabilmesi için fazladan 43 dersliğe daha ihtiyaç var. Bağcılar İstiklal Okulunda seçmeli derslerin çakışması sonucu 100 öğrenci bir sınıfta toplanmak zorunda kaldı.

SEÇMELİ DERS PAKETLERİ

Ders seçim sürecinde de birçok skandal yaşanırken bazı okullar öğrencilere seçmeli ders adı altında paketler oluşturarak bu dersleri zorunlu hale getirdi. Zeytinburnu Kazlıçeşme Abay ve Sefaköy 700.yıl Osman Gazi ortaokulları paket seçmeli ders uygulaması yapan okullardan sadece ikisi. Paket seçmeli ders uygulamasına göre paketlerde yer alan 3 dersin ikisi olan Kur’an-ı Kerim ve Hazreti Muhammed’in hayatı tüm paketlerde yer alınca bütün öğrenciler bu dersleri seçmek zorunda kaldı. Matematik, yabancı dil, beden eğitimi gibi diğer seçmeli dersler ise bu paketlerde yer alan ve gerçekten seçilebilen dersler oldu.

ŞİKAYETLERE KULAKLAR TIKALI

174 öğretmen şikayet hattına velilerin yaptığı en küçük şikayetleri dikkate alan ve öğretmenlere soruşturma açan MEB ve okul idareleri velilerin seçmeli derslerin dayatılması konusunda yaptığı şikayetlere ise kulaklarını tıkadı. Böylece 4+4+4 gündeme geldiğinde yapılan eylemlere cevap veren başbakanın ‘isteyen seçmesin’ sözlerinin de boş vaat olduğu ortaya çıktı.

TÜRBANLA DERSE GİRİLİYOR

Seçmeli derslerin yol açtığı skandallar bunlarla sınırlı değil. Birçok okulda dini içerikli derslere öğrenciler ve öğretmenler türbanla girerken okul giriş çıkış saatleri de Enerji Bakanı Taner Yıldız’ı mutlu edecek durumlara geldi. Birçok okulda derslik sıkıntısı çalışma saatleri artırılarak çözüldü. Bağcılar İstiklal Ortaokulunda dersler sabah 07.00’da başlayıp 18.15’de biterken Bahçelievler Siyavuşpaşa Kız Meslek Lisesinde ise öğlenci öğrenciler akşam 19.20’de okuldan çıkıyor.

CUMARTESİ GÜNLERİ ÖĞRETMENLER ÇALIŞTIRILABİLİR

Bu sene sadece 5. ve 9. sınıflar seçmeli ders uygulamasına dahil oldu. Görüştüğümüz Eğitim Sen yetkilileri ise önümüzdeki yıllarda orta okul ve lisedeki diğer sınıfların da bu uygulamaya dahil olmasıyla derslik sayısının yetersizliği ve altyapı eksikliğinden dolayı kaosun daha da derinleşeceğini vurguladı.  Bu durum karşısında MEB’in cumartesi günü de öğretmenleri çalıştırabileceği uyarısında bulunan Eğitim Sen yetkilileri tüm eğitimcileri 4+4+4’e karşı mücadeleye devam etmeye çağırdı. Geçmiş yıllarda hükümet kanadından gelen öğretmenlerin az çalışıp çok maaş aldığı yönündeki sözler akıllara getirildiğinde Eğitim Sen’in bu uyarısı çok da uzak bir ihtimal gibi görünmüyor. (İstanbul/EVRENSEL)


95 BİN SINIF ÖĞRETMENİ BRANŞ DEĞİŞTİRMEK İSTEDİ

Eğitim Bir Sen çevresinin oluşturduğu izlenimi yaratan bir internet sitesinde branş değiştirmek isteyen sınıf öğretmenlerinin sayısıyla ilgili verilen rakamlar hayli çarpıcı.
Sitede resmi olarak istatistikler yayınlanmasa da, yaklaşık 95 bin civarında öğretmenin alan değişikliği için müracaat ettiği belirtiliyor. Bu 95 bin öğretmenden 30 bin civarındaki öğretmenin alan değişikliği müracaatı da kabul edilmiş durumda. MEB’de görev yapan 644 bin öğretmenden yaklaşık 200 bininin sınıf öğretmeni olduğunun hatırlatıldığı yazıda yaklaşık iki sınıf öğretmeninden birinin alan değişikliği için müracaat etmiş olduğu ifade ediliyor.
Gazetemizde ‘4+4+4 cehenneminden kaçış’ başlığıyla yayımladığımız haberde de binlerce sınıf öğretmenin 4+4+4 sisteminin yarattığı kaos ve belirsizlikten dolayı branş değiştirdiğini dile getirmiştik. Branş değiştirmek için başvuran öğretmenlerin sınıf öğretmenliğindeki görev süresinin ortalama 15 yıl olduğunu düşünürsek, yıllardır sınıf öğretmenliği yaparken branş değiştirmeyi düşünmeyen öğretmenlerin 4+4+4’ün başladığı eğitim ve öğretim yılında branş değiştirmek için sıraya girmesi tesadüf olmasa gerek.
Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar yazılı açıklamalar yaparak 4+4+4’ün ortaya çıkardığı karmaşa ile ilgili haberlerin 4+4+4’ü sorgulatmak üzere kurgulandığını iddia etse de rakamlar her şeyi ortaya koyuyor

ÖNCEKİ HABER

CEHA’da Ali Cengiz oyunu

SONRAKİ HABER

Bitmemiş Senfoni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa