02 Ekim 2012 15:35

Obama ve Romney kozlarını paylaşacak

ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde en önemli dönemece girildi. Mevcut başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçilerin adayı Mitt Romney, bugün yapılacak ilk televizyon tartışmasında kozlarını paylaşacak.Obama ile Romney arasındaki ilk tartışma, Colorado eyaletinin Denver kentinde yapılacak. Bu ilk tartışmada iki aday, ekono

Obama ve Romney kozlarını paylaşacak
Paylaş

Obama ile Romney arasındaki ilk tartışma, Colorado eyaletinin Denver kentinde yapılacak. Bu ilk tartışmada iki aday, ekonominin yanı sıra sağlık hizmetleri ve devletin ekonomideki rolünü tartışacak. Obama, tartışmanın provası için Demokrat Parti senatörü ve eski başkan adayı John Kerry’yi seçti. Romney ise provalarını Cumhuriyetçi Parti Ohio senatörü Rob Portman ile yaptı.

Obama ile Mitt Romney, 6 Kasımdaki başkanlık seçimleri öncesinde, iki kez daha televizyonda kozlarını paylaşmak için karşı karşıya gelecek. ABD’li seçmenlerin gözü de bu televizyon tartışmalarında olacak. Her tartışmayı 50 milyon ABD’linin izlemesi bekleniyor.

OBAMA FARKI AÇIYOR

Kararsız seçmenlerin yoğun olduğu eyaletlerde yapılan son anketlere göre Barack Obama, Cumhuriyetçi rakibi Romney ile arasındaki farkı açıyor. Romney’nin yarıştaki iddiasını sürdürebilmesinin, televizyondaki tartışmalarda üstün bir performans sergilemesine bağlı olduğu vurgulanıyor. (DIŞ HABERLER)


SONUCU BELİRLEYECEK EYALETLER

ABD’de 50 eyalet olmasına rağmen Kasım ayındaki başkanlık seçiminin sonucunun bu eyaletlerin dörtte biri tarafından belirlenmesi bekleniyor. Neden bu eyaletler bu kadar önemli? Başkan adayları kampanyalarını neden bu eyaletlerde yoğunlaştırıyor?
Bunlar, kararsız eyaletler. Bu eyaletlere “kararsız” denilmesinin nedeni, yapılan anketlerde seçmenlerin Demokratların adayı Barack Obama’yı ikinci kez seçme ya da bir zamanların işadamı Cumhuriyetçi Mitt Romney’ye oy verme arasında az farkla bölünmüş olmaları. Bu eyaletler başkanlık ya da Kongre seçimlerinde kimi zaman Demokrat, kimi zamansa Cumhuriyetçi adayları destekliyor.
Seçim gününden önce oy kullanmanın mümkün olduğu bazı eyaletlerde seçmenler sandık başına gitti bile. Seçim sürecini yakından izleyen uzmanlar sonucu 12-13 eyaletin belirleyeceği görüşünde.
ABD’de başkanlık seçimlerinin sonucunu iki yüz yıllık ‘electoral college’ yani ‘seçiciler kurulu’ sistemi belirliyor. Buna göre her eyaletin seçim sonucundaki ağırlığı nüfusuna göre belirleniyor. Georgetown Üniversitesi’nden siyaset bilimi uzmanı Stephen Wayne, adayların kampanya yaptıkları eyaletleri dikkatle seçtiklerini, seçimi almaları için gereken 270 seçiciler kurulu oyuna erişebilmek için kazanmaları gereken eyalet sayısını arttırmaya çalıştıklarını söylüyor: “Adaylar hangi eyaletleri kazanacaklarını çok iyi biliyor. Kamuoyu yoklamalarını takip ediyorlar. Kolaylıkla kazanacakları ya da büyük oy farkıyla kaybedecekleri eyaletlerde kampanya yapmakla zaman harcamıyorlar. Hangi eyaletten nasıl sonuç çıkacağını bilirseniz çok emin olamadığınız eyaletlere odaklanır, kampanyanızın fark yaratmasını sağlamaya çalışırsınız.”
Obama, Mitt Romney, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Wisconsin eyaleti milletvekili Paul Ryan, seçim kampanyaları çerçevesinde Amerikan sanayi sektörünün kalbi sayılan Ohio, Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin eyaletlerine sık sık uğruyor. Ortabatı eyaletlerinden Iowa’da çiftçilerle görüşüyor, Florida’da emeklileri ziyaret ediyor, Washington’a komşu Virginia eyaletinin kuzey kesiminde federal hükümet çalışanlarından oy istiyorlar. Başkan adayları ülkenin kuzeydoğusundaki küçük New Hampshire eyaletine, doğu kıyısındaki Kuzey Carolina’da bulunan finans ve teknoloji merkezlerine, ülkenin merkezindeki Missouri’ye de uğruyor. Kumarın merkezi Nevada, dağlık Colorado ve Meksika sınırındaki New Mexico eyaletlerı de sık uğrak noktaları arasında.
Seçimin sonucunu kararsız eyaletler belirleyeceği için adaylar ülkenin en kalabalık eyaletleri olan New York, California, Illinois, Texas gibi eyaletlere sadece kampanyalarına katkıda bulunan zengin destekçilerinden bağış toplamak için uğruyor.


ABD’DE BAŞKANI HALK SEÇMİYOR

DÜNYADAKİ birçok ‘demokratik’ ülkenin aksine ABD, başkanını halk oyuyla seçmiyor. Ayrıca Avrupa’da birçok ülkedeki parlamenter sistemde bulunan başbakanlık makamı, ABD’de yok.
ABD’de eyaletlerin nüfusları çok değiştiği için sahip oldukları ‘seçiciler kurulu’ ya da delege oyları da çok farklı. Buna göre eyaletlerin seçim sonucu üzerindeki ağırlık ve etkileri de değişiyor. Örneğin, en kalabalık eyalet olan California, 55 delege oyuna sahip. Ancak az nüfuslu bazı eyaletlerin sadece 3 delege oyu var. Seçime haftalar kala, iki aday ve yardımcıları kampanyalarının neredeyse tamamını kararsız 10 eyaletin bulunduğu doğu bölgelerine kaydırmış durumda. Birkaç istisna dışında her eyalette en çok oyu alan aday o eyaletin ‘seçiciler kurulu’ oylarını da almış oluyor. Ancak adayların ülke çapında aldıkları oy sayısı, seçimin galibini belirlemiyor.
Siyaset bilimi uzmanı Stephen Wayne, delege sisteminin ABD’ninkurulduğu yıllara, yani iki yüz yıldan daha öteye dayandığını söylüyor: ”Seçiciler kurulu sistemi Amerikan anayasasını hazırlayanlar tarafından oluşturulmuştu. Sistemin amacı en çok sevilen, yani en çok oyu alan kişinin değil, en vasıflı kişinin başkan seçilmesini garantilemekti. Anayasayı yazanlar 1787-1788 yıllarında sıradan vatandaşların akıllıca seçimler yapabileceğine inanmıyordu. O yıllarda halk eğitimsizdi, okuma yazma oranı çok düşüktü.” Wayne, ülkenin ilk liderlerinin bu düşüncelerle seçiciler kurulunu oluşturduğunu söylüyor: ”Eyaletlerin, iyi eğitimli kişilerden oluşan seçici kurulları oluşturacağı bir sistem getirildi. Seçiciler kurulundaki kişiler, popülerliğine değil becerilerine göre başkan seçebilecek kapasitede insanlardı.”


ADAYLARIN TEMEL ARGÜMANLARI

*ROMNEY, 2010 yılından itibaren Amerikan aşırı sağı arasında güçlenen “Çay Partisi” hareketinin baskısıyla göçmen karşıtı ve dış politikada agresif söylemler kullanıyor.

*2008 yılında gençlerin ve göçmenlerin desteğini “değişim” sloganı ile alan OBAMA bu seçimde de ekonomi odaklı “ileri” sloganıyla Amerikan orta sınıfını ve geleneksel ‘Beyaz-Anglo Sakson-Protestan’ seçmen kitlesinin ekonomik beklentilerini de karşılamayı hedefleyen bir kampanya yürütüyor.

ÖNCEKİ HABER

'KCK' ana davasında Adli Tıp raporuna tepki!

SONRAKİ HABER

Bu da mı bedava doktor hanım?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...