02 Ekim 2012 11:42

Zamlar savaş bütçesi için

Elektrik Mühendisleri Odasından (EMO) elektrik zammına tepki geldi. AKP’nin, enerji fiyatlarını dağıtım şirketlerinin taleplerine göre şekillendirdiğini ifade eden EMO, zamların savaş bütçesi oluşturma hedefi taşıdığını da belirtti.EMO yaptığı açıklama ile hükümetin izlediği enerji politikalarını eleştirdi. AKP’n

Zamlar savaş bütçesi için
Paylaş

EMO yaptığı açıklama ile hükümetin izlediği enerji politikalarını eleştirdi. AKP’nin enerji fiyatlarını belirlerken vatandaşın bütçesinden çok, dağıtım şirketlerinin taleplerini gözettiğini söyleyen EMO, hükümetin elektrik dağıtım şirketlerini özelleştirmek için kârlı bir ortam oluşturmayı amaçladığını dile getirdi.

SAVAŞ BÜTÇESİ ELEKTRİĞİ VURDU

AKP’nin savaş bütçesi hazırlığı yaptığını belirten EMO, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “AKP, yanlış enerji politikalarının yanı sıra Suriye başta olmak üzere Ortadoğu‘da izlediği savaş politikası ve iç politikadaki Kürt açılımının bugün vardığı yüksek düzeyli çatışma ortamı sonucunda savaş bütçesi oluşturmaya başladı. Tüm bu hedeflerin bedeli ise elektrik kullanıcısına pahalı elektrik olarak dayatılıyor.”

YOKSULA BAŞKA ZENGİNE BAŞKA

Son 1 yıl içinde yapılan elektrik zamlarını da değerlendiren EMO, AKP’nin yoksulları hedef aldığını söyledi. Vatandaşın ev faturalarının bir yıl içinde yüzde 41.38 artırıldığını ifade eden EMO, sanayi ve ticarethaneler için uygulanan tarifelerin çok daha düşük olduğunu açıkladı. “Sanayicinin faturası orta gerilim için yüzde 23.31, alçak gerilimden elektrik alanlar için yüzde 26.15 arttı. Tarife grupları içinde en düşük zammı da yüzde 13.16 ile ticarethaneler gördü” denilen açıklamada, 2007 yılından bu yana yapılan fiyat ayarlamaları ile konut kullanıcıları ile sanayi kuruluşlarının elektrik bedelleri arasındaki makasın giderek artırıldığına dikkat çekildi.

ASGARİ ÜCRETLİ ENERJİ YOKSULU OLDU

4 kişilik ailenin faturası yeni zamla birlikte 75.2 liradan 82.6 liraya yükselecek. Geçen yıl eylül ayında ise; bir ailenin faturası 62.5 liraydı. Yani 1 yıl içinde yapılan elektrik zamlarıyla bir ailenin elektrik faturası, yüzde 32.6 zamlanarak, 20.1 lira kabardı. Bu durumda vatandaş kullandığı enerjiyi de kısmak zorunda kalacak. (HABER MERKEZİ)


GELİRİN YÜZDE 26’SI ELEKTRİK FATURASINA

EMO İzmir Şubesinin açıklamasında ise, en alt gelir düzeyine sahip bir ailenin sadece asgari elektrik tüketiminin aylık gelirinin yüzde 26’sına ulaştığı ifade edildi. Şube Başkanı Özcan Uğurlu, yapılan son zamlarla birlikte dağıtım şirketleri ve hükümetin kasasına aylık ortalama 550 milyon lira, yıllık toplamda ise 6.6 milyar TL fazladan para aktarılacağını belirtti. Elektrik üretiminde dış kaynak bağımlılığının yüzde 56.5 seviyesine çıktığını, enerji ithalatının 2011 yılı itibariyle 54 milyar dolara ulaştığını belirten Uğurlu, ithal kaynaklara dayalı elektrik üretimiyle zamların kaçınılmaz olacağını vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Ağır ve güzel abiler

SONRAKİ HABER

Irak’tan sınır ötesi tezkereye karşı hamle

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...