02 Ekim 2012 11:27

Oran: Türkiye, bir parti devleti haline geldi

Türkiye’nin artık bir parti devleti olduğunu ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP’nin yerel yönetimlerle ilgili “Bütünşehir” modeli getirip, Başkanlık sisteminin de altyapısını oluşturmaya çalıştığını söyledi.Parlamento ve CHP’yi izleyen gazetecilerle basın toplantısında bir araya gelen CHP

Oran: Türkiye, bir parti devleti haline geldi
Paylaş
Sultan Özer

Parlamento ve CHP’yi izleyen gazetecilerle basın toplantısında bir araya gelen CHP’li Oran, gazetecilere Uğur Mumcu Vakfının çıkardığı “Uğur Mumcu Ölümsüzdür” adlı kitabı hediye etti. Türkiye’nin bir parti devleti haline geldiğini, kuvvetler ayrılığı olmadığını vurgulayan Oran, basın özgürlüğü açısından Türkiye’nin son sıralarda olduğunu vurguladı.

‘BÜTÜNŞEHİR MODELİ’

Hükümetin, milletvekili seçim sisteminde değişiklik öngördüğünü, yerel seçim takvimini belirleyerek de beldeleri kapatıp, ‘Bütünşehir modeli’ getirmeye çalıştığını söyledi. Bunun “Başkanlık sisteminin altyapısı” olduğunu söyleyen Oran, “Demokrasi işlemiyor, muhalefet görevini yapamıyor” dedi.

Oran, “Böyle bir demokrasi olur mu? Kendi koydukları kurala dahi uymuyor, muhalefeti yok sayıyorlar” sözleriyle iktidarı eleştirdi. (Ankara/EVRENSEL)


BAŞBAKANIN SÖZLERİ ÇOK TEHLİKELİ

Umut Oran, Başbakan Erdoğan hakkında Meclis soruşturması açılması için yaptıkları başvuruyu da gazetemize değerlendirdi. BDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyen ve bu konuda  “… Yargıya zaten gerekenleri söyledik. Yargı da gereğini yapıyor. Biz de parlamentoda gereği neyse onu yapacağız…” diyen Başbakan Erdoğan’ın yargıya müdahale ettiğini belirten CHP’li Oran, Bu sözleri “çok tehlikeli” olarak değerlendirdi.
Bu önergeyle ilgili ne Mecliste ne de yargıda gereğinin yapılmayacağını bildiklerini vurgulayan Oran, “Ama en azından demokrasinin sağlıklı çalışması için bizim bu yanlışlıkları kamuoyu ile paylaşmamız lazım” dedi. Başbakanın yargıya talimat vermesinin demokrasi ile yönetilen bir ülkede kabul edilemez olduğunu vurgulayan Oran, “Bir başbakan bunu yapamaz. Böyle bir anayasal hakka sahip değil” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bahçeli: 2023 bizim projemiz

SONRAKİ HABER

Harçlar kalkınca eğitim parasız olmuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...