08 Nisan 2011 11:09

Bölge’de camiler boşaldı

Demokratik Çözüm Çadırları Platformu tarafından Kürt sorununun demokratik çözümü için kurulan ‘Demokratik Çözüm Çadırları’nda toplanan binlerce kişi, Cuma namazı için saf tuttu. Sağanak yağış altında kılınan Cuma namazında, hutbeler Kürtçe okundu. Hutbelerde, Kürt

Bölge’de camiler boşaldı
Paylaş

Hükümetin Şubat ayında yapılan MGK toplantısında hazırladığı ‘Terörle Mücadele Strateji Belgesi’ kapsamında bölge illerinde imamların ve camilerin ‘terörle mücadelede’ etkin biçimde kullanmılması kararının ortaya çıkmasının ardından Bölge illerinde başlayan ‘sivil Cuma’ eylemlerine Bölge illeri başta olmak üzere bir çok kentte binlerce kişi katıldı.

Diyarbakır’da Koşuyolu’nda açılan ve Dağkapı Meydanı’nda devam eden ‘Demokratik çözüm çadırı’nda binlerce yurttaş tarihi surların önünde Cuma namazı için saf tuttu. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘bölücülük’ diyerek tepki gösterdiği ‘sivil Cuma’ya üçüncü haftasında katılımın geçtiğimiz haftalardan yoğun olması dikkat çekti. Yurttaşlara namaz kıldıran ve hutbeyi Kürtçe okuyan Diay-Der Başkanı Zahit Çiftkuran, verdiği vaazda, devlet yetkililerin tepkilerine cevap verdi. “Bizler adalet kalmadığı için sokaklardayız” diyen Çiftkuran, “Biz camilere değil, sistemin camilerine karşıyız. Biz Türk-İslam sentezini aşılayan imamlara karşıyız” dedi.

VAN'DA 2 BİN KİŞİ TOPLANDI

Van’da Ehmedî Xanî Parkı’nda kurulan çadır önünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi ‘Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük, Seçim barajı kaldırılsın, Anadil hakkımızı istiyoruz’ pankartları altında saf tuttu. Urfa’nın Viranşehir İlçesi’nde Cuma namazı, ‘Demokratik Çözüm Çadırı’nda yüzlerce kişinin katılımı ile kılındı. Havanın yağışlı olması nedeni ile namaz çadırlarda kılındı. Suruç’ta da ‘Demokratik Çözüm Çadırı’nda toplanan yüzlerce kişi, Cuma namazı kıldı. Cuma namazına Suruç Belediye Başkanvekili Mehmet Özkan, belediye meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Aligor Belde Belediye Başkanı, Eğitim Sen üyeleri ve yüzlerce kişi katıldı.

CİZRE'DE ÇADIRA AKIN

Şırnak’ta Ömer Kabak Meydan’ında kurulan ‘Demokratik Çözüm Çadırı’nda kılınan Cuma namazına yüzlerce kişi katıldı. Cizre’de Cuma namazına saatler kala, işçi, emekçi, esnaf, memur, kadın ve çocuk binlerce kişi buldukları halı, seccade, karton, mont ve puşilerini alarak yağmura rağmen BDP Cizre İlçe binası önündeki ‘Demokratik Çözüm Çadırı’na akın etti.

İdil ve Silopi’deki Cuma namazlarına da binlerce kişi katıldı. Silopi’de de hutbeyi Kürtçe okuyan imam “Eğer yurttaşlar kendi anadilleriyle hutbe ve vaaz dileyemiyorsa ve anlayamıyorsa o hutbe geçersizdir” dedi. Silopi’de camilerin tamamen boş kalması dikkat çekti.

Batman Belediyesi bahçesinde kurulan ‘Demokratik Çözüm Çadırı’nda kılınan namaza da yüzlerce  kişi katıldı.

Nusaybin’de ise Cuma namazı 100. Yıl Parkı’nda bulunan ‘Demokratik Çözüm Çadırı’ önünde kılındı. Burada namazı kıldıran Mele Hüseyin Aydın, Başbakan Erdoğan’ın kıldıkları Cuma namazına ilişkin yaptığı açıklamaya “Kim diyorsa ki dışarı da namaz kılınmaz yanılıyor. Din birilerinin tekelinde olamaz, birileri bizleri sömürmek için dini kullanamaz” yanıtını verdi. Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi, Muş’un Bulanık İlçesi’nde kılınan namazlara da binlerce kişi katıldı.

HAKKARİ'DE YAĞMURA RAĞMEN...

Hakkari’de Bulvar Caddesi üzerinde bulunan ‘Çözüm Çadırı’ önünde toplanan 2 bin kişi de yağmura rağmen namaz kıldı. Burada yapılan konuşmada “Başbakan Filistin için timsah gözyaşlarını döker, Mısır halkının yanında olduğunu söyler. Libya için yol haritası belirler, ama kendi ülkesinde yaşanan haksızlıkları göremezden gelerek saldırı emrini verir” denildi.

Yüksekova’da da cuma namazı sağanak yağışa rağmen Musa Anter Parkı'nda kılındı.

Kızıltepe Özgürlük Meydan’ında kurulan ‘Demokratik Çözüm Çadırı’nda kılınan namazda da binlerce kişi saf tuttu. Okunan hutbede “Farklılıkların zenginlik olduğunu, herkesin dini inançlarını, kendi ana dillerinde yerine getirmesi gerektiği” ifade edildi.

İSTANBUL, MERSİN, İZMİR

İstanbul’da çözüm çadırının kurulduğu Bakırköy Meydanı’nda saat 12.30 ile 13.00 arasında okunan hutbenin ardından yüzlerce kişi Cuma Namazı kıldı. Namazın ardından çadırı ziyaret eden İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, “Yetkililer ve Erdoğan bu çadırların ne anlama geldiğini ve Kürtleri iyi anlamalı. Bu çadırlar bizim için demokrasiyi temsil ediyor” dedi.

Mersin’in Merkez Akdeniz İlçesi Güneş Mahallesi’nde kurulan ‘Demokratik Çözüm Çadırı’ önünde de Cuma namazı Kürtçe hutbe ve vaaz ile kılındı. Adana’da da namaza yüzlerce kişi katıldı.

İzmir’de Agora Parkı’ndaki ‘Çözüm Çadırı’nda kılınan namaza yüzlerce kişi katıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bergama’dan direniş dersleri

SONRAKİ HABER

Polis BDP’li vekili yerde sürükledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa