19 Şubat 2019 05:22
Son Güncellenme Tarihi: 19 Şubat 2019 11:39

Trump'ın 'ulusal acil durum' kararı Beyaz Saray önünde protesto edildi

Beyaz Saray önünde toplanan çok sayıda aktivist, ABD Başkanı Donald Trump'ın ‘ulusal acil durum’ kararını protesto etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırındaki göçmen hareketliliğini öne sürerek ‘ulusal acil durum’ ilan etmesi Beyaz Saray önünde protesto edildi. İnsan hakları örgütü “MoveOn” ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen protestoya, ABD'nin çeşitli eyaletlerinden çok sayıda aktivist katıldı.

Trump'ın sınır güvenliği gerekçesiyle ‘ulusal acil durum’ ilan etmesini “Gücü kötüye kullanmak ve ABD Kongresini hiçe saymak” olarak tanımlayan protestocular, alınan karara tepkilerini duyurmak için Beyaz Saray önüne geldiklerini ifade etti.

Protestonun organizatörlerinden Darcy Regan, ‘ulusal acil durum’ kararının mültecilere vereceği zarara dikkati çekerek, “Başkan tarafından ilan edilen ulusal acil durum kararına katılmıyor ve göçmen meslektaş ve arkadaşlarımızın yanında duruyoruz” dedi.

İnsan hakları savunucuları ellerinde Trump maskotlarının yanı sıra “Duvar'a hayır, Trump'a hayır”, “Duvarı Trump'ın etrafına örün, bizi kurtarın” yazılı pankartlar taşıyarak sloganlar attı.

TRUMP DUVARDA ISRARCI

Trump'ın ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren bir duvar örülmesini istemesi ve Kongredeki Demokratların da buna izin vermemesi nedeniyle ABD federal hükümeti 22 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihleri arasında kapanmıştı.

Daha sonra Temsilciler Meclisi ve Senatodan geçen 3 haftalık harcamalar yasası Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiş ve Amerikan federal hükümetinin tarihinde gördüğü en uzun süreli kapanma dönemi sona ermişti.

Demokratların duvarın finanse edilmesi için gerekli bütçeyi çıkartmayacağını açıklamasının ardından Trump, ‘ulusal acil durum’ ilan ederek başkanlık kararıyla duvarı inşa ettireceğini duyurmuştu.

16 EYALETTEN TRUMP’A DAVA

California'nın başını çektiği, aralarında New York’un da bulunduğu 16 eyalet, ABD Başkanı Donald Trump’tan davacı oldu. Gerekçesi, Trump’ın Meksika sınırına örmek istediği duvara fon sağlamak için acil durum ilan etmesi. 16 eyalet, Kuzey Kaliforniya’daki ABD Bölge Mahkemesi’ne giderek Trump’ın aleyhine dava açılması için başvuruda bulundu.

Kaliforniya Başsavcısı Xavier Becerra, “Bugün, başkanlık yetkilerini kötüye kullanmasını engellemek için Başkan Trump’ı mahkemeye veriyoruz. Başkan Trump’ın, Kongre’nin eyaletlerimizde yaşayan insanların yararına aktarmış olduğu vergi gelirlerini tek taraflı olarak yağmalamasına dur demek için dava açıyoruz. Çoğumuz için, Başkanlık Ofisi bir tiyatro salonu değildir” açıklaması yaptı. Teksas eyaletinden üç mülk sahibi ve bir çevreci grup da, acil durum ilanının anayasaya aykırı olduğunu söyleyerek Cuma günü Trump’a yönelik dava açmıştı. Davacı 16 eyaletin biri dışında tümünün valisi Demokrat Partili. Çoğunun belediye meclislerinde de Demokratlar çoğunlukta. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da sis etkili oldu

SONRAKİ HABER

Cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen öğretmen tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...