Milas'ta maden ocağında göçük: 3 işçi yaşamını yitirdi

Milas'ta maden ocağında yaşanan göçükte 3 işçinin cansız bedeni çıkarıldı. Olayla ilgili işletme sahibi 2 şirket yetkilisi tutuklandı.

18 Şubat 2019 07:17
Son Güncellenme Tarihi: 20 Şubat 2019 13:15
Paylaş


Muğla'nın Milas ilçesinde, feldspat madeni çıkarılan ocakta 18 Şubat'ta meydana gelen göçükte kalan Engin Tutuk ve Servet Çapacıoğlu'nun cenazeleri göçük altından çıkarıldı. Maden sahasında inceleme yapan CHP heyeti, kayanın üzerine dinamit için açılan deliklerin faciaya neden olduğunu söyledi.

Göçük sonucu işçiler Şükrü Otlak, Servet Çapacıoğlu ve Engin Tutuk dağdan kopan kaya parçalarının altında kalmış, bir işçinin cansız bedenine ulaşılmış, yaralı kurtarılan işçi Tayfun Akıncı tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

Göçük altında kalan Engin Tutuk'un cenazesine (19 Şubat) 11.30 sıralarında ulaşıldı. Göçük altında kalan diğer işçi Servet Çapacıoğlu'nun cansız bedenine ise 17.00 sıralarında çıkarıldı.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

3 işçinin yaşamını yitirdiği maden göçüğü ile ilgili gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen şirket sahibi Mustafa Ali Kömürcüoğlu ile şirket yetkilileri Serkan Anar ve Özkan Kömürcüoğlu mahkemece tutuklandı.

ŞÜKRÜ OTLAK'IN CENAZESİ TOPRAĞA VERİLDİ

Madende can veren işçilerden Şükrü Otlak’ın cenazesi Kırcağız Mahallesi’ndeki evine getirildi. 42 yaşındaki, evli ve 3 çocuğu olan Otlak’ın yakınları, burada taziyeleri kabul etti. Şükrü Otlak’ın cenazesi, Kırcağız Mezarlığındaki camide kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

CHP’Lİ VEKİLLER: KAYA DİNAMİTLER İÇİN AÇILAN DELİKLER NEDENİYLE KOPMUŞ

CHP Muğla milletvekilleri Mürsel Alban ile Suat Özcan, facianın yaşandığı Muğla Milas’taki maden sahasına gitti. İzlenimlerini Cumhuriyet’e anlatan Alban, “Göz göre göre gelen bir facia. Üstte kayada patlatılmak için delikler açılmış. 5 bin tonluk bir kaya. Bu kayadan 600 tonluk parça kopuyor, aşağıdaki iş makineleri ile kamyonların üzerine düşüyor. Olan emekçilere oluyor, onların canına oluyor. Burada önemli olan iş güvenliği. Ancak tedbir alınmamış. Oraya gittiğinizde de bunu görüyorsunuz. Sadece bir kırmızı şerit çekilmiş. Kaya parçasının kopması aleni gözüküyor” değerlendirmesini yaptı.

‘TEHLİKE SÜRÜYOR’

Kurtarma çalışmaları yürütülürken bile kayanın yine tehlike oluşturduğuna işaret eden Alban, “Çok büyük bir kaya. 5 bin tonluk. Kopan parça 600 ton civarında. Önlem alınmış olsaydı kayanın kopması mümkün değil. Kayada dinamit patlatmak için delicilerle delikler açılmış. Bu nedenle de kaya kopmuş. Kaya parçası aslında göz göre göre geliyorum demiş” bilgisini verdi.

MMO: MADEN KANUNU DEĞİŞTİ AMA ÖLÜMLER DEĞİŞMEDİ

TMMOB’ye bağlı Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Milas’ta 3 işçinin can verdiği iş cinayetiyle ilgili açıklama yaptı. MMO İzmir Şubesi ve Muğla İl Temsilciliğinin olay yerinde inceleme yaptığı belirtilen açıklamada, incelemeler sonucunda şu tespitlere ulaşıldığı bilgisi verildi: 

  • Olayın meydana geldiği ocak açık işletme yöntemiyle üretim yapılan bir feldspat ocağıdır.
  • Olayın meydana geldiği ocakta tek kademe mevcut olup yüksekliği yaklaşık olarak 40 metredir.
  • Olay yaklaşık 40 metre yüksekliğinde olan ocak aynasından kopan kavlakların çalışma alanına düşmesi şeklinde meydana gelmiştir.
  • Düşen kavlakların en büyüğünün ebatları yaklaşık 8-10 metre olup 50-60 kadar kavlak iş makinelerinin üzerine düşerek ölümlere neden olmuştur.
  • Ocağın adına alınmış bir patlayıcı madde ruhsatı bulunmamaktadır.
  • Olay yerinde yapılan incelemelerde ters ıskarpa yöntemiyle çalışıldığı kanaatine varılmıştır.

“Soma faciasından önce ve sonrası yaptığımız tüm açıklamalarda olduğu gibi, madencilik kamu yararı doğrultusunda, bilim ve tekniğe uygun yapılmadığı sürece bu kazalar ne yazık ki devam edecektir” denilen açıklamada son Maden Kanunu değişikliğine de tepki gösterildi.

Maden Mühendisleri Odası, Muğla Milas'ta ruhsatı özel sektöre ait feldspat ocağında rödevans sözleşmesi ile işletilen sahada meydana gelen iş cinayetine ilişkin yaptığı açıklamada, maden kanunun değiştiğini ama iş cinayetlerinin değişmediğini ifade etti.

Açıklamada “Son Maden Kanunu değişikliğinde olduğu gibi madencilik mevzuatı; sektörün, üniversitelerin, meslek odalarının ve sendikaların görüşleri alınmadan ‘ben yaptım oldu’ anlayışı ile düzenlenmeye devam edildiği sürece bu kazalar ne yazık ki sürecek ve ölümler devam edecektir. Madencilik politikalarını ve mevzuatını belirleme yetkisine sahip olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (ETKB) ve Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) taşıdığı sorumluluk gereği bu sorunun çözümünde gerekli koordinasyonu sağlayarak ülkemizde kamu yararı doğrultusunda bilimsel madenciliğin yaşama geçirilmesini sağlamak zorundadır. Bu nedenle ETKB ve MAPEG, öncelikli olarak kendileri tarafından da sürekli olarak dile getirilen bir madencilik politikasının temel ilkelerinin belirlenerek bu ilkelere uygun bir maden kanunu ve gerekli mevzuat düzenlemeleri derhal yaşama geçirilmelidir” denildi.

MADENİN RUHSATSIZ OLDUĞU İDDİA EDİLDİ

Kayaların altında kalan Engin Tutuk'un kardeşi Kenan Tutuk, işletmenin ruhsatsız olduğunu iddia etti. Olayı sonradan öğrendiğini belirten Kenan Tutuk, "Şu anda sizin karşınızda zor konuşuyorum, bu yapı da kaçakmış bunu da diğer ölen operatörün kardeşinden öğrendim. Bunu size söyler mi bilmiyorum, çünkü o bu şirkette çalıştığı için ona baskı yapacaklar büyük bir ihtimalle, para verecekler bir şey yapacaklar. Bunlar büyük şirket, ben bu şirkette çalışmıyorum. Bunu gayet net bir şekilde söylüyorum, burası kaçak bir işletmeymiş. İki kişi aşağıda kayanın altında, hiç bir şekilde haber alamıyoruz. Kazı çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

İş cinayetlerine ‘dur’ deme vakti gelmedi mi?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Muğla’nın Milas ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen göçükte 4 işçinin kayanın altında kaldığı vahim kazanın ardından “Bir iş cinayeti daha! Buna dur deme vakti gelmedi mi” diyerek isyan etti.

İş cinayetlerinin her geçen yıl arttığını belirten Beko, “Bu duruma dur deme vakti hala gelmedi mi? Daha kaç işçinin ihmal sonucu ölmesi gerekiyor.  Aileler yıkılıyor, ocaklar sönüyor ama her gün yeni bir maden ocağı ihmali sonucu işçi ölümleri devam ediyor” diye konuştu.

KANİ BEKO: HUKUKSUZLUK, DENETİMSİZLİK, İŞÇİ DÜŞMANLIĞI…

İş cinayetiyle ilgili açıklama CHP İzmir Miletvekili Kani Beko ise şu ifadeleri kullandı: “Maden ocağının bulunduğu mahallenin muhtarı yaptığı açıklamada ihmali gözler önüne seriyor. Ocak sahasında zaman zaman dinamit kullanıldığını söyleyen muhtar, kayanın dibinde çalışma yapan iş makinalarının üzerine 500-600 tonluk bir kayanın düştüğünü belirtiyor. Bu dev kaya durup dururken düşmeyeceğine göre burada dinamit patlamasının zamanla kayayı yerinden koparması sonucunu çıkarmak zor değil. İhmaller, ihmaller! Maden ocaklarında işçilerin can güvenliği düşünülmüyor, maden ocakları yeterince denetlenmiyor, her yerde açılmasına izin veriliyor ve sonuç maalesef bu. Bu iktidarın en iyi bildiği işlerin başında hukuksuzluk, denetimsizlik, işçi düşmanlığı geliyor. Bu insanlık dışı uygulamalara, bu yağmaya, bu talana, işçi düşmanlığına son vermek bizim boynumuzun borcudur!” 

AİLELER BEKLEYİŞİNİ SÜRDÜRDÜ

Kayaların altında kalan işçilerin aileleri bölgede çocuklarının çıkarılmasını bekledi.

Göçük altında kalan işçilerden Servet Çapacıoğlu'nun babası Bilal Çapacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğulları Servet'in operatör, Sadri'nin ise yağcı olarak 8 aydır burada çalıştığını anlattı.

Sadri'nin makinelerin ikmalini yapıp, yağlayıp yukarı çıktığını, üst kademedekilerin sabah kayanın halini görünce çalışmayı bıraktığını ifade eden Çapacıoğlu, "(Oğlum), yağlama işlemini tamamlayıp bölgeden ayrıldıktan yarım saat sonra kayalar göçmüş. O işi bitirmiş alandan ayrılmış." dedi.

Çapacıoğlu, "Servet, operatörlük belgesini aldı, askerliğini yaptı ve buraya çalışmaya geldi. Şantiyede yatıp kalkıyordu. Yüce Allah'tan bir umut bekliyoruz. Buranın kaçak olduğu söyleniyor. Buraya ekmek parası kazanmaya geldiler" diye konuştu.

"KAYA BLOKLARI YERİNDEN OYNADI"

Milas Cumhuriyet Başsavcısı Adem Efe tarafından olayla ilgili yapılan yazılı açıklamada, (18 Şubat) şu ifadelere yer verildi:

"Kömürcüoğlu şirketine ait Albit maden sahasında taşeron firma olarak çalışma yapan Çınartaş Endüstri Anonim Şirketi tarafından çalışma esnasında göçük oldu, meydana gelen göçük nedeniyle 2 adet ekskavatör ve 1 adet kamyon göçük altında kalmıştır. Maden ocağında bugün patlatma olmadığı belirlenmiş, önceden yapılan patlatma alanındaki albit madenlerinin (kaya bloklarının) sahadan kaldırılması esnasında kaya bloklarının yerinden oynaması sonucu sahada çalışmakta olan ekskavatör operatörleri Engin Tutuk, Servet Çapacıoğlu, kamyon şoförleri Şükrü Otlak, Tayfun Akıncı göçük altında kalmıştır. Şirket çalışanları tarafından Tayfun Akıncı göçük altından çıkartılmış ve Milas Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiş, ayakta tedavi edilerek taburcu edilmiştir, hayatı tehlikesi yoktur. Ayrıca soruşturma kapsamında 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir."  (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

YÖK'ten Suriyeli mülteci öğrencilerle ilgili iddialara dair açıklama

SONRAKİ HABER

Bodrum’da beton mikseri devrildi sürücü hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa