16 Şubat 2019 15:19

İsviçreli aktör Bruno Ganz hayatını kaybetti

Bir süredir kolon kanseri tedavisi gören İsviçreli Aktör Bruno Ganz hayatını kaybetti.

Fotoğraf: Maximilian Bühn/Wikimedia Commons

Paylaş

Hitler’i canlandırdığı Downfall (Çöküş) filmiyle dünya çapındaki ününü perçinleyen İsviçreli aktör Bruno Ganz, Cuma akşamı Zürih’teki evinde hayatını kaybetti. 77 yaşındaki oyuncu kolon kanseriyle mücadele ediyordu.

Tiyatro oyunculuğuna ek olarak Werner Herzog’un Nosferatu: Phantom der Nacht (Vampir Nosferatu, 1979) filminde vampir, Wim Wenders’ Der Himmel über Berlin (Berlin Üzerindeki Gökyüzü, 1987) ve onun devamı olan In weiter Ferne, so nah! (Ne Kadar Uzak, O Kadar Yakın! 1993) filminde melek rolündeydi.

Ganz, 2005 yılında Guardian gazetesine, Hitler rolü için dört ay hazırlandığını; bu sürede tarihi kayıtları inceleyip parkinson hastalarını gözlemlediğini anlattı. Ganz şöyle demişti: “Yine de Hitler’i anlayabildiğimi söyleyemem. Öyle ki sığınakta onunla beraber bulunan tanıklar da onu tasvir etmekte zorlanıyorlar.”

Bruno Ganz tür sinemasının da aranan isimlerindendi. Wim Wenders’in The American Friend (Amerikalı Arkadaş-1977) adlı polisiyesi, Franklin J. Schaffner’ın The Boys from Brazil (1978) adlı, Sir Laurence Olivier ile oynadığı bilim kurgu filmi ilk akla gelenler. Ganz’ın son filmi Lars von Trier’s 2018’de yaptığı The House that Jack Built (Jack’in Yaptığı Ev) oldu.

Medyascope’ta yer alan habere göre, Ganz, Almanca konuşan en yetkin erkek oyuncuya verilen “Iffland-Ring” adlı yüzüğün sahibiydi. Kendisinden sonra yüzüğü kimin taşımasını istediği henüz belli değil. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Karl Marx’ın Londra’daki mezarına bir kez daha saldırıldı

SONRAKİ HABER

İşkence gören köylüler için 'haksız tutukluluk' tazminatı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...