16 Şubat 2019 10:48

Vogue'un editörünün "efendi ve köle" pozu istifa getirdi

Vogue dergisinin Brezilya editörü Donata Meirelles, doğum gününde 2 siyah kadının arasında verdiği poza tepki yağınca özür dileyerek istifa etti.

Soldaki görsel: Vogue dergisinin editörü Donata Meirelles'in istifasına neden olan fotoğraf/Twitter | Sağdaki görsel: ritabatista adlı Instagram kullanıcısının paylaştığı, köleleri tarafından taşınan bir kadının 1860 yılında çekilmiş fotoğraf | Kolaj: Evrensel

Paylaş

Amerikan Vogue dergisinin editörü Donata Meirelles, 50'nci doğum gününde verdiği sömürge dönemindeki efendi ve kölelerini çağrıştıran pozuna yönelik tepkiler üzerine istifa etti.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Amerikan Vogue dergisinin Brezilya Moda Editörü Donata Meirelles, sömürge dönemindeki efendi ve kölelerini çağrıştıran pozuna yönelik tepkiler üzerine istifa etti. Brezilyalı bir beyaz olan Meirelles, fotoğrafta 4 siyah kadının arasında "tahta benzeyen" süslemeli bir sandalyede oturuyor. Sosyal medyada, siyah kadınların giydiği beyaz kıyafetleri, kölelik döneminde evlerde hizmetçilik yaptırılan kölelerin üniformalarına, sandalye de köle sahiplerinin oturduğu koltuklara benzetildi.

"SÖMÜRGECİLİK DÖNEMİNE ARZUYU YANSITAN BİR SAHNE"

Marie Claire dergisinin yazarlarından Stephanie Ribeiro, Twitter mesajında "Siyah kadınlar egzotik bir sahnenin objeleri olarak kullanıldı. Sömürgeciliği çağrıştıran ve o döneme öykünen bir sahne. Beyazların üstün olduğu, siyahların da aşağılandığı bir tasvir" dedi.

Ünlü Brezilyalı şarkıcı Elza Soares de Instagram mesajında "Hayatınızın mutlu bir anını renklendirmek için seçtiğiniz temayla, insanları ne kadar incitebileceğinizi düşünün. Onların anıları ve çektikleri sıkıntıları düşünün" dedi.

Bir başka Instagram kullanıcısı ise "Biri 1860'tan diğeri de 2019'dan" diyerek Meirelles'in pozunu, kölelik döneminin simge fotoğraflarından biriyle kıyasladı.

TEPKİLER ÜZERİNE ÖZÜR DİLEDİ

Meirelles, siyahların çoğunlukta olduğu Bahia eyaletinde düzenlenen partiyle ilgili eleştirilere ertesi gün yanıt verdi. Sandalyenin "candomble" adlı dini folklörün bir parçası olan bir sanat eseri, kıyafetlerin de geleneksel Bahai kıyafetleri olduğunu ileri süren Meirelles "Yine de farklı bir izlenim verdiysem üzgünüm" dedi.

Donata Meirelles çarşamba günü (14 Şubat) dergideki görevinden ayrıldığını açıkladı. Vogue'ın Brezilya baskısının özür mesajında da "Vogue Brezilya olarak yaşananlardan derin üzüntü duyuyor, bu tartışmanın hepimiz için öğretici olmasını umuyoruz" denildi.

Dergi ayrıca, ayrımcılığı önlemek için içeriği kontrol edecek, aktivist ve akademisyenlerden oluşacak bir ekip kuracağını açıkladı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Sorumlular yargılanana kadar vazgeçmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Süer: Her fotoğrafçı kendi öyküsünü anlatır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...