02 Ekim 2012 06:09

'Nilüfer çayı temiz aksın'

Bursa'da başlayan ‘Nilüfer Çayı Temiz Aksın’ kampanyası dahilinde Karacabey'de Nilüfer Temiz Aksın Platformu bileşenleri, yöre halkı, Çayönü köylüleri ve balıkçıların katılımı ile eylem gerçekleşti. Karacabey'in Boğazköy Tokat virajı mevkiinde toplanan yaklaşık 200 kişi Nilüfer &C

'Nilüfer çayı temiz aksın'
Paylaş

Boğaz Mevkiinde açıklama yapan DOĞADER Bursa Başkanı Murat Demir, “Mücadelemiz; dereler, nehirler, denizler temizlenene dek sürecektir. Bu mücadele süresince sesimize kulak vermeyen yetkililere ‘Ya bizi bu kirlilikten kurtaracaksınız ya da biz sizlerden kurtulacağız’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.

TMMOB Temsilcisi Ali Uluşahin de “Köylülerimizle dayanışma içine girerek bu çayın, bu denizin her kilometresini temizlemek için yola çıktık” dedi. Çayönü Köyü Kadınları adına konuşan Ümmügül Dipli ise, köyde kokudan durulmadığına dikkat çekerek, “Mücadelemiz sonuç verinceye dek devam edecektir, sonuç almak için belediye ise belediye, valilik ise valilik önünde, sonuç alınıncaya dek devam edecektir” dedi.

Daha sonra grup İnkaya Köyü’nde yapılan bilgilendirme toplantısına katıldı.İnkaya Köylüleri Kültür ve Dayanışma Derneği, Doğader, Bursa Karacabeyliler Derneği,  Ekoder, Karacabey Ziraat Odası, Mudanya Halk Meclisi Derneği, TMMOB temsilcileri ve köy muhtarlarının destek verdiği İnkaya Köyü Muhtarlığının avlusunda yapılan toplantıya yoğun bir ilginin olduğu gözlenirken katılımcıların bir kısmı avlu içinde yer bulamayarak toplantıya dışarıdan katıldı. Toplantıda yapılan konuşmalarda ortak mücadeleye dikkat çekildi.

Toplantının sonunda söz alan Bursa Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uluşahin; Nilüfer Çayı’na zehirini bırakan tüm atık noktalarından numuneler alarak TÜBİTAK'a tahlil için gönderileceğini, ve Nilüfer havzasındaki toprağı da analiz ettireceklerini belirtti. Nilüfer Çayı’ndan şu anda zehir aktığını söyleyen Uluşahin, “Yaz ayında olduğumuz için kaynaktan gelen su oldukça azaldı. Şu an çay üzerinde gördüğümüz şey su değil, fabrikalardan bırakılan atıklardır. Fabrikalardan günde 15 bin metreküp atık salınıyor. Kokunun nedeni de suyla birlikte havza boyunca akan hidrojen sülfür gazıdır” dedi. Çayda ağır metallerin bulunduğunu söyleyen Uluşahin, yöredeki kanser teşhislerinin çoğalmasının deredeki zehirden kaynaklandığını belirtti. Uluşahin, “Ya çocuklarımızı kanser edeceğiz ya da bunlara dur diyeceğiz” diyerek konuşmasını bitirdi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tersanede iskele çöktü

SONRAKİ HABER

6 yaşındaki H.G. hayati tehlikeyi atlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa