15 Şubat 2019 08:30
Son Güncellenme Tarihi: 15 Şubat 2019 08:53

İspanya'da erken genel seçime gidilecek

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, 28 Nisan'da erken genel seçime gidileceğini açıkladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez | Fotoğraf: Burak Akbulut/AA

Paylaş

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından 28 Nisan'da erken genel seçime gidileceğini duyurdu.

İspanya'da sosyalist azınlık hükümetinin sunduğu 2019 devlet bütçesinin Mecliste reddedilmesinin ardından, Sanchez'in erken seçim tarihini açıklaması bekleniyordu.

Sağcı Halk Partisinin (PP) lideri Pablo Casado da Meclisteki bütçe oylamasından sonra basına yaptığı açıklamada, "Katalonya'nın bağımsızlığı ve popülizme karşı" Vatandaşlar (C's) ve Vox partilerine birlikte hareket etme çağrısında bulunmuştu. Benzer bir ittifak geçtiğimiz kasım ayında ülkenin güneyindeki Endülüs özerk yönetimi parlamentosunda yapılmış, PP ve C's'nin koalisyon hükümetine Vox dışarıdan destek vermişti.

Casado, iktidara gelmeleri halinde Katalonya'daki bağımsızlık girişimleri engellemek için Anayasanın 155. maddesini kullanarak,  Katalonya'nın yönetimini yerelden merkeze alacağını vadediyor.

İspanya'da son genel seçim 2016 Haziran ayında yapılmış ve hiçbir siyasi parti tek başına iktidara gelecek meclis çoğunluğunu elde edememişti. Seçimlerde en fazla oyu alan PP'nin kurduğu azınlık hükümeti, parti içindeki yolsuzluk iddialarından dolayı 2 yıldan az bir süre iktidarda kalmıştı. PP'nin Meclisteki güven oylamasıyla iktidardan düşmesinin ardından 2018 Haziran ayında, yüzde 23'lük oyu bulunan PSOE'nin azınlık hükümeti kurulmuştu. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Avcılar'da toprak kayması: 1 işçi yaralı

SONRAKİ HABER

İhraç edilen öğretmen, ikinci şiir kitabı 'Israrotu'nu imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...