15 Şubat 2019 03:58
Son Güncellenme Tarihi: 15 Şubat 2019 10:41

Küba: ABD, Venezuela’ya karşı özel kuvvetlerini Karayipler’e taşıdı

Küba'dan yapılan açıklamada ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahale için özel kuvvetlerini Karayipler'e taşıdığı iddia edildi.

Fotoğraf: Steven Hitchcock/ABD ordusu/Wikimedia Commons

Paylaş

Küba, ABD’nin “insani kriz” bahanesiyle Venezuela’ya müdahalede bulunabilmek için özel kuvvetlerini Karayipler’e konuşlandırdığını açıkladı.

“Devrimci Hükümetten Deklarasyon” başlığıyla yayımlanan açıklamada Venezuela’da darbe girişiminin şu ana kadar başarısız olduğu belirtildi.

Venezuela’da 3 hafta önce Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş, bu ilanın ardından ABD Başkanı Donald Trump başta olmak üzere Batılı liderler kısa sürede sağcı Guaido’ya desteklerini açıklamıştı.

Küba’nın açıklamasında bu sürecin ABD’nin şu an Venezuela’ya sokmaya çalıştığı insani yardımlardan “bin kat fazla” zarar veren yaptırımları hayata geçirmesine olanak sağladığı belirtildi.

6 Şubat-10 Şubat arasında Porto Riko’nun Rafael Miranda Havalimanı, Dominik Cumhuriyeti’nin San Isidro Hava Üssü ve Karayipler’deki diğer stratejik noktalara askeri nakliye uçaklarının konuşlandığı belirtilirken bu gelişmelerden söz konusu ülke yönetimlerinin dahi bilgilendirilmemiş olabileceği aktarıldı. ABD’nin gizli operasyonlarında kullanan Özel Kuvvetler ve deniz piyadelerinin buralara taşındığı öne sürüldü.

ABD VE DOMİNİK CUMHURİYETİNDEN YALANLAMA

ABD’nin Venezuela Özel Elçisi Elliott Abrams, Küba’dan gelen bu açıklamanın “yeni bir yalan” olduğunu savundu. Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Miguel Vargas da ülkelerine ABD askeri uçaklarının indiği iddiasının doğru olmadığını söyledi. Vargas, Venezuela krizine barışçıl çaba bulunması yönünde çalıştıklarını ifade etti.

GUAIDO, MÜDAHALE TARAFTARI

ABD basınına yansıyan yorumlarda Venezuela'ya müdahalede askeri yöntemlerin kullanılmasının da masada olduğu belirtiliyordu. İlk günden bu yana orduya çağrılar yapan Guaido da ülkeye yönelik bir askeri müdahaleye karşı çıkmadığı anlamına gelebilecek açıklamalar yapmıştı. Guaido, ülkesine yönelik bir askeri müdahaleye yeşil ışık yakıp yakmayacağı sorusunu, muhalefetin "mümkün olan her şeyi yapacağını" belirterek cevaplamıştı.

MADURO HÜKÜMETİ ABD İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ile ABD’nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ın New York’ta görüştüğünü söyledi.

Maduro, Associated Press’e (AP) verdiği röportajda, Bakan Arreaza’nın, ABD’nin Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ı “özel olarak, aleni ya da gizli şekilde” ülkeye davet ettiğini dile getiren Maduro, söz konusu görüşmelerin her birinin birkaç saat sürdüğünü kaydetti.

Maduro, ABD’nin, ülkede kendini “geçici devlet başkanı” ilan eden muhalif lider Juan Guaido’yu tanıma kararı alması üzerine, krizi çözmek için ABD Başkanı ile en kısa sürede görüşmeyi umut ettiğini dile getirdi.

Washington’da adı açıklanmayan bir yönetim yetkilisi, Amerikalı yetkililerin, Maduro’nun da aralarında olduğu Venezuelalı yetkililerle “hükümetin görevi devretmesiyle ilgili” görüşmek üzere buluşmaya istekli olduğunu ifade etti. İsmi açıklanmayan Venezuelalı iki yetkili de Arreaza ile Abrams arasındaki iki görüşmenin ABD’nin talebi üzerine gerçekleştiğini söyledi.

Yetkililer, “düşmanca” olarak nitelendirdikleri ilk görüşmenin 26 Ocak’ta, daha az gergin bir atmosferde düzenlenen ikinci görüşmenin ise 11 Şubat’ta yapıldığını kaydetti.

Tüm Venezuelalıların, Trump’ın “kirli elini” dünyanın en büyük petrol rezervinin başında bulunan ülkeden çekmesi için tepki göstermesi gerektiğini belirten Maduro, “Donald Trump’ın kirli elleri Venezuela’ya zarar veriyor” dedi (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de binlerce öğrenci iklim değişikliğine karşı ders bırakıyor

SONRAKİ HABER

Beykoz Belediyesi, mesire alanını Bilal Erdoğan’ın vakfına verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...