01 Ekim 2012 12:15

Zamlarla iliğimizi kemiğimizi kuruttular

Doğal gaza ve elektriğe gelen son zam vatandaşı canından bezdirdi. Tepkiler ortak: “İliğimizi, kemiğimizi kuruttular”, “Çay kaşığı ile verdiklerini kepçe ile geri alıyorlar”, “Örgütlenmemiz lazım”, “Bir elimin gördüğü maaşı diğeri görmüyor”...Ankara’da günlerdir zams

Zamlarla iliğimizi kemiğimizi kuruttular
Paylaş
İbrahim Kale

Ankara’da günlerdir zamsız doğalgaz alabilmek için kuyruklarda rezil olan, elektrik faturasından zaten canı yanan halkın sözleri, artık bu zamlarla yaşamanın ne kadar zorlaştığını bir kez daha gözler önüne seriyor.  
Doğal gaz ve elektrik zamlarını gazetemize değerlendiren Ankaralılar öfkeli ve zamlardan bıkmış. Ev hanımı Fadime Durna “Sürekli zam, sürekli zam, adeta iliğimiz kemiğimiz kurudu” diyor. “İşsiz, temizlik şirketlerinde asgari ücretle çalışan gençlerimiz var. Başbakanımız bu durumdan utanmalı” diyen Durna, tüm insanların mağdur durumda olduğunu ifade etti.
Elmas Teke herkesin evine ekmek götürmeye hakkı olduğunu, ancak hiçbir taleplerinin yerine getirilmediğini söyledi. “Ben ev hanımıyım. Sadece eşim çalışıyor. Bu zamlardan sonra eşimin aldığı maaş da geçinmemize yetmeyecek” diyen Teke zamların geri alınmasını istedi.
Çay ocağı esnafı Şerafettin Cengiz de yapılan zamların normalleşmemesi gerektiğini ifade etti. Cengiz, zamların nedenini ise “Yatırım yapılmaması, kamuya ait kurumların satılması sonucu para kaynağının tüketilmesi” olarak değerlendirdi.

KAYNAKLAR NEREYE?

Serbest meslek sahibi Ferhat Aydoğdu da zamları “bütçe açığına” bağladı. Hükümetin bütçe açığını kapatmak için niçin halka yüklendiğine bir anlam veremediğini belirten Aydoğdu, “Hükümet tarafından Suriye’den gelenlere bütçeden binlerce liralık kaynak aktarılırken, acısını doğal gaza zam yaparak halktan çıkarıldıklarına” dikkat çekti. Aydoğdu, “Bugün ben kirada otururken, Bulgaristan’dan gelenlere ev, arsa, tarla, iş verildi. Yarın Suriye’den gelenlere de aynı şekilde davranılacak. Bizim kendi vatandaşımız olan Vanlı depremzedeler çadırlarda yanarken, Suriye’den gelenlere çadırlar, konteynerler verildi, maaşa bağlandılar. Yarın onlara da iş, ev, arsa verilecek. Ben de Türkiye vatandaşıyım. Bu memlekette vergi veriyorum. Suriye’den gelenlere bütçeden kaynak aktarılırken, ben doğal gazı zamlı kullanıyorum. Başbakan adeta bunu halkla dalga geçerek açıklıyor” diye konuştu.

ZAMLARA KARŞI ÇIKMALIYIZ

Aydoğdu, bütün bunların nedenini de “kendilerine doğru dürüst önderlik edecek örgütlerin olmayışına, bir araya gelemeyişlerine” bağladı. Aydoğdu şunları ifade etti: “Kahve köşelerinde okey oynamaktan başka bir şey yapamıyoruz. Sivil toplum örgütlerinin birleşip bizleri bir araya getirerek zamlara karşı eylemler, mitingler organize etmeleri gerekir. Örgütlenip, toplum olarak bir şeyler yapmamız lazım.” (Ankara/EVRENSEL)


Lokantada işçi olarak çalışan Fati Cansever ise hükümetin bu zamlardan sonra istifa etmesini istiyor.
“Aldığım maaş yetmiyor. Bir elim görüyor diğer elim
görmüyor” diyen Cansever de, vatandaşlara zamlara karşı birlikte mücadele etme çağrısı yaptı.

Coşkun, çocukların okul parası, servis parası derken doğal gaz kontörü almaya fırsat bulamadıklarını ifade etti.

Emekli Şükrü Coşkun, zamları ‘zulüm’ olarak nitelendiriyor. Emekli olmasına ve ikinci bir işte çalışmasına rağmen yapılan zamlara yetişemediklerini belirten Coşkun, hükümetin her şeye zam yaptığını, bundan dolayı perişan
durumda olduklarını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Böyle gelmiş böyle gitmez diyorsan sesimize ses ver

SONRAKİ HABER

Bir çocuk daha öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...