14 Şubat 2019 18:29

Sudan’da hükümetin istifası talebiyle eylemler sürdü

Sudan’da Meslek Grupları Birliği ile 3 muhalif ittifakın çağrısı üzerine halk yine sokaklara çıkarak hükümetin istifasını istedi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Sudan Meslek Grupları Birliği ile 3 muhalif ittifakın çağrısıyla başkent Hartum'un yanı sıra ülkenin farklı eyaletlerinde hükümet protesto edildi.

Muhalifler, Hartum'un Suk el-Arabi bölgesinde “savaşlar ve ihlallerin kurbanları” konvoyu oluşturarak yürüyüş başlattı.

Başkent Hartum’un çeşitli noktalarında sabah erken saatlerden itibaren konuşlanan güvenlik güçleri, göstericilerin Devlet Başkanlığı Sarayı'na yürüme ihtimaline karşı Suk el-Arabi ve civarındaki bazı yolları trafiğe kapattı.

Civardaki büyük alışveriş merkezlerinde bir süre giriş çıkışlara güvenlik görevlilerince izin verilmedi.

Konvoya katılan eylemciler sloganlarla Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in istifasını istedi. Güvenlik güçleri ise halka göz yaşartıcı gazla saldırdı.

Görgü tanıklarının ifadesine göre Ebu Cenzir bölgesinde onlarca kişi gözaltına alındı. Muhalifler, gözaltına alınanların 300’den fazla olduğunu iddia etti.

Ayrıca ülkenin Kuzey Darfur, Kızıldeniz, Kesele, Mavil Nil, Kuzey Kurdufan ve El Cezira eyaletlerinde de protestoculara destek amacıyla gösteriler düzenlendi.

Sudan Meslek Grupları Birliği ve 3 muhalif ittifak, ülke genelinde “savaş ve ihlallerin kurbanları” konvoyu adıyla başkent Hartum'daki Devlet Başkanlığı Sarayı dahil birçok noktada toplanma ve protesto gösterisi düzenleme çağrısı yapmıştı.

Sudan'da 19 Aralık'tan bu yana Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in görevi bırakması talebiyle kitlesel eylemler düzenleniyor. Sudan Devlet Başkanı Beşir ise her fırsatta reform ve iyileştirme sözü verirken yönetimin ancak seçimlerle değişebileceğini belirtiyor.

Hükümet, şimdiye kadar gösterilerde 31 kişinin öldüğünü açıklarken Uluslararası Af Örgütü ise 51 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. (Hartum/AA)

ÖNCEKİ HABER

Binali Yıldırım: Katlanılabilir bir trafik İstanbul'da mümkün

SONRAKİ HABER

Annesini “trafik cinayeti”nde kaybeden Orçun Benli adalet arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...