02 Ekim 2012 12:07

Halk oyalama değil, somut adım bekliyor

Bölge’de operasyon ve çatışmaların yoğunlaştığı, ardı ardına ölüm haberlerinin geldiği, bununla birlikte Kürt sorununun demokratik çözümü için müzakerelerin yeniden başlatılması talebinin yüksek sesle dile getirildiği bir dönemde toplanan AKP kongresinde verilen mesajlar beklentileri karşılamadı. Baş

Halk oyalama değil, somut adım bekliyor
Paylaş
Cumhur Daş

‘BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI’

AKP’nin bu kez de toplumu beklenti içine sokmaya çalıştığını dile getiren Yaşar, Başbakan’ın kongrede halkın ihtiyaç ve beklentilerine karşılık vermediğini söyledi. AKP’nin toplumu oyalama politikasını başarılı bir biçimde yürüttüğünü ifade eden Yaşar, buna rağmen Kürt sorunu başta olmak üzere toplumsal sorunların çözümünde adımlar atılmazsa, iktidarın toplum önündeki inandırıcılığını kaybedeceğini ve baş aşağı bir gidiş yaşanacağını vurguladı.

‘AKP DÜŞÜŞE GEÇTİ’

AKP’nin de geçmişteki iktidarlar gibi düşüşe geçtiğini söyleyen Yaşar, kongrede ilan edilen ’63 maddelik değişim listesi’nde yer alan ana dile ilişkin maddeleri hatırlatarak, “Bir dilin kendisini var etmesi, geliştirmesi ve kaybolmaması için anadilde eğitim olmazsa olmazdır. Bir halkın, halk olmaktan kaynaklı haklarını tartışmak bile demokratik değerlere aykırıdır. Toplumun anadil gibi temel talepleri karşılanmalıdır” şeklinde konuştu. Kısmi düzenlemelerin taleplere yanıt olamadığını, sorunları çözemediğini ifade eden Yaşar, devletin hakları küçük ölçekte tanımak yerine, evrensel ve demokratik değerler neyi gerektiriyorsa o şekilde davranması gerektiğini söyledi.

‘SOMUT ADIM GEREK’

“Bu 63 maddenin altı nasıl doldurulacak, ne yapılacak bu konularda net, belirgin bir şey söylenmiyor. Demokratik yasaların getirilmesi, anadilde eğitim, TMK’nin kaldırılması. Bunlara dair somut söylemler yok” diyen Yaşar, anayasa tartışmalarını da hatırlatarak, anayasanın nasıl hazırlanacağı ve nasıl bir anayasa olacağının da belirsiz olduğunu belirtti.

Özgür Haber gazetesi Yazı İşleri Müdürü Naci Sapan ise AKP’nin son kongresinin bir değişim ve dönüşüm kongresi olarak algılanabileceğini düşündüğünü dile getirerek, Başbakan dahil birtakım siyasetçilerin koltuklarını bırakabilecek olmasının Türk siyasi tarihinde bir ilk olduğunu vurguladı. Kongrenin bu açıdan olumlu değerlendirilebileceğini söyleyen Sapan, hazırlanan 63 maddelik pakete de dikkat çekerek, “Uygulanır mı henüz bilmiyoruz ama anadilde savunma, kamusal alanda Kürtçe’nin kullanılması gibi maddeler önemli” dedi.

‘DERHAL UYGULAMAYA GEÇİLMELİ’

Bu adımların gecikmiş adımlar olduğunu söyleyen Sapan, “Devletin ülke topraklarında yaşayan insanların yaşamını kolaylaştırması gerek. Kürtçe savunma, kamusal alanda Kürtçe’nin konuşulması maddelerinin parlamentodan geçmesi durumunda bu sebeplerden cezaevlerinde bulunanlar tahliye edilmeli. Yeni anayasa tartışmalarının yapıldığı bir dönemde hükümetin bu adımları derhal atması gerek” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ceylan hep ‘adaletli bir savcı olacağım’ derdi

SONRAKİ HABER

Yöneticilerin Kürt fobisi devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...