14 Şubat 2019 10:46
Son Güncellenme Tarihi: 14 Şubat 2019 11:25

Türk Ezcacıları Birliği: İlaçta dışa bağımlılık bitmeli

Türk Ezcacıları Birliği ilaç fiyatlarındaki yüzde 26,4'lük artışı değerlendirdi: Vatandaşın cebinden çıkan sağlık harcaması artacak kaygısı taşıyoruz.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türk Ezcacıları Birliği, sabit avro kurundaki değişiklikle ilaç fiyatlarındaki yüzde 26,4 oranındaki artışın olumlu olduğunu ama sıkıntıların sürdüğünü açıkladı. Düzenlemenin 19 Şubat'tan itibaren geçerli olacağı kaydedilen açıklamada, ilaç temini sorununun sürdüğü ve hastaların ilaca daha fazla para vermek zorunda kalacağı ifade edildi. Türk Eczacıları Birliği asıl çözümün ilaçta dışa bağımlılık politikalarının terk edilmesini istedi.

İlaç krizine yol açan sabit avro kuru, 2019 yılı için yapılan düzenlemeyle yüzde 26.4 oranında artarak 3,40 olarak belirlendi. 19 Şubat itibariyle geçerli olacak kur güncellemesine dair Türk Eczacıları Birliği açıklama yaptı. “Yapılan değişiklik sonucunda ilaç sektörü ile mutabakata varılmasını, ilaca erişimin rahatlaması anlamında olumlu bir adım olarak görüyoruz. İlacın yüzde 90’ından fazlasının alıcısının SGK olması gerçeğinden hareketle vatandaşlarımızın uygulamanın bu halinden çok fazla etkilenmeyeceğini söyleyebiliriz. Ancak bu işin önemli ve vazgeçilmez bir parçası olan, bu uygulamadan bire bir etkilenecek olan eczacıların temsilcisi olan bizlerin masaya davet edilmemesini doğru bulmuyoruz” denildi.

SAĞLIK HARCAMALARI ARTACAK

Yapılan ve yapılacak olan düzenlemelerde tüm tarafların haklarının gözetilmesinin hayati önem taşıdığı belirtilen açıklamada, bir sağlık meslek örgütü olarak ilacın alınabilir, bulunabilir olması; bunun da kamu, toplum ve ilaç sanayisi açısından sürdürülebilir olmasının öncelikleri olduğu ifade edildi. Yapılan düzenleme ile ilaç sanayisi rahatlamış olsa da hastaların ve eczacıların sorunlarının devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Düzenleme, 19 Şubat itibariyle uygulamaya konacak. Ancak sahadan aldığımız veriler, zam oranının açıklanmasıyla birlikte ilaç depolarından ilaç akışının neredeyse durma noktasına geldiğini, eczacılarımızın depolardan ilaç temin etmekte zorlandığını gösteriyor. Öte yandan olası uygulamalarla vatandaşın cebinden çıkacak sağlık harcamalarının artacağı kaygısını da taşıyoruz” denildi.

Açıklamada, sorunun çözümüne ilişkin de avro kurundan bağımsız, uzun vadeli, yerli ilaç politikalarının geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. İlaçta dışa bağımlılığın Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkması için ellerin geleni yapmaya hazır olduklarını belirtilen açıklamada, sağlık otoritesinin de eczacının kaderine terk edilmemesi için artık bir adım atması gerektiğine inanıyoruz” denildi.

BAKAN: HEM ZAM HEM GÜNCELLEME YAPILDI

DHA'da yer alan habere göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gazetecilerin “İlaç fiyatlarındaki kur güncellemesi tüketiciye yansıyacak mı?​” sorusuna “Fiyat güncellenmesinin her yıl Şubat’ın 5’ine kadar yapılması gerekiyor. Bir önceki yılın avro kurunun belirli bir çarpanıyla elde edilen bir fiyat güncellemesinden bahsediyoruz. Hem yerli hem de global üreticilerle bir araya gelerek bu konuyu, bundan sonraki süreçte yüzde 70 olarak uygulanan çarpanın uygulanabilirliğini sağlamak açısından yüzde 60 olarak düzenlemeyi ve bununla ilgili tebliğin resmi gazetede yayınlandığını belirtebilirim. Bu oranın yüzde 60 olarak uygulandığını, bunun karşılığı olarak yüzde 26.1 artışa tekabül ettiğini ve bununda uygulamak istediğimizi konuştuk. Sektörle de bu anlamda mutabık kaldık. 19 Şubat itibariyle de yürürlüğe girmiş olacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

47 AP üyesi ve 14 basın özgürlüğü grubu, Türkiye için önerge hazırladı

SONRAKİ HABER

HDP Milletvekili İmam Taşçıer'e 3 yıl 10 ay hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa