HDP'li vekillerin eylemine polis engeli: Pero Dündar elinden yaralandı

Leyla Güven'e destek için Diyarbakır'a yürümek isteyen HDP milletvekillerine polis saldırdı. Mardin vekili Pero Dündar, elinden yaralandı.

14 Şubat 2019 07:54
Son Güncellenme Tarihi: 14 Şubat 2019 15:12
Paylaş

HDP milletvekillerinin açlık grevindeki Leyla Güven’e destek için “100’üncü Gününde Leyla’ya, Tecridi Kırmaya” sloganı ile 7 merkezden başlattıkları yürüyüşün Nusaybin ayağında vekiller polis tarafından çembere alınarak sıkıştırıldı. Yoğun polisiye engellemelerine rağmen vekillerin yürüyüşü devam etti.

Şırnak’tan yola çıkarak Nusaybin’e ulaşan Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz ve Nuran İmir ile Mardin Milletvekilleri Pero Dündar, Ebru Günay ve Tuma Çelik HDP ilçe binasında partililerle bir araya geldi.  Bir süre sonra parti binasından toplu halde çıkarak yürüyüşlerine başlamak isteyen milletvekillerinin etrafı hemen polislerce sarıldı ve yürümelerine engel olundu.

Yürümekte ısrar etmeleri üzerine milletvekillerinin etrafları kalkanlarla çembere alındı. Bu yüzden tartıştıkları polisler  kalkanlarla milletvekillerini sıkıştırıp, darbetmeye başladı. Milletvekillerinden Pero Dündar’ın ise, kalkanlarla sıkıştırılması nedeniyle yaralandı, parmağında kanama meydana geldi. Buna rağmen yürümekte ısrar eden milletvekillerini ellerindeki kalkanları ile geri iten polisler, vekilleri parti binasının kapısına kadar itekledi.

​​

POLİSİYE ÖNLEMLER ARTTIRILDI

Hakkari, Ağrı, Van ve Iğdır’dan yürüyüşe başlayan HDP’li milletvekilleri, karşılaştıkları polis müdahalelerine rağmen Van’da bir araya geldi.

Milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Saliha Aydeniz, Muazzez Orhan, Sait Dede, Abdullah Koç, Murat Sarısaç ve Habip Eksik burada da karşılaştıkları engelleme çabalarına aşıp, devam ettikleri yürüyüşlerinde dün akşam saatlerinde Bitlis’in Tatvan ilçesine vardı. Gece dinlenen milletvekillerinin devam edecekleri yürüyüş dolayısıyla sabah saatlerinde ilçe merkezindeki polisiye önlemler arttırıldı.

Bu sabah diğer günlerin aksine herhangi bir müdahale ile karşılaşmadan ilçe merkezinde yürüyen 7 milletvekili ardından Tatvan’dan Bitlis kent merkezine doğru yola çıktı.

Öte yandan polisin tüm engellemelerine rağmen, HDP’nin Antep ve Urfa milletvekilleri de Diyarbakır’a yürüyor.

‘KAMUOYU OLUŞTURMAK İSTİYORUZ’

HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz yaptıkları yürüyüşü MA’ya değerlendirdi. HDP olarak açlık grevinin kritik bir aşamaya geldiğini, olumsuz bir sonucun oluşmaması için kamuoyu oluşturmak istediklerini belirten Aydeniz,  “Biz mücadele edersek Türkiye’nin demokratikleşmesini sağlanacağına inanıyoruz. Bundan dolayı yürüyüşümüze devam edeceğiz” diyerek, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.

DİYARBAKIR BAROSUNDAN ADALET BAKANINA ÇAĞRI

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın devam eden açlık grevleriyle ilgili Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e mektup gönderdi. 99 gündür eylemini sürdüren Leyla Güven’in sağlık durumunun gittikçe ağırlaştığını ve hayati risk taşıdığını belirten Aydın, açlık grevleriyle ilgili yakın zamanda yaşanılan acı deneyimlerin toplumsal hafızada olduğunu hatırlatarak, Diyarbakır Barosu olarak her koşulda hakkını savunduklarını dile getirdi.

AYRIMCI UYGULAMADAN VAZGEÇİLMELİ

Tutuklu ve hükümlerin kanuna göre aile bireyleriyle görüşme yapabilmesine dair ilgili yasaya dikkat çeken Aydın, Öcalan dahil olmak üzere her zaman ve her koşulda eşit ve ayrımsız bir şekilde mahpuslara tanınması gerektiğini ifade etti. Bu hususta açlık grevinde olanların yaşamlarının tehlikeye girmemesi için bu ayrımcı uygulamadan vazgeçilmesi için çağrı yapan Aydın, şunları söyledi: “Bu sürecin herhangi bir can kaybı yaşanmadan sonlandırılması, geçmiş yıllarda da tecrübe ettiğimiz üzere muhtemel daha büyük sosyal krizlerin önlenmesi için koşullarının sağlanması durumunda, Diyarbakır Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu olarak; Abdullah Öcalan ile görüşebileceğimizi belirtmek isteriz. Amacımız açlık grevlerini desteklemek ya da ölümü kutsamak değil, aksine yaşam hakkını korumak ve toplumsal barışa kapı aralamaktır. Bu samimiyete ve birikime sahip olan Diyarbakır Barosu, bir kez daha barışı denemenin, halklarımızın yararına olduğuna inanmaktadır.  Bu nedenle tüm risklere rağmen, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu olarak bu ağır sorumluluğu almaya adayız ve hazırız.”

‘TÜRKİYE AİHS’NİN GEREĞİNİ YAPMALI’

Leyla Güven’e Almanya’dan destek geldi. Ülkedeki 8 eyaletin meclis üyesi 20 kadın parlamenter, ortak bir deklarasyon yayımladı. Güven gibi birçok HDP’li siyasetçi ve aktivistin de aynı taleple açlık grevine girdiğine dikkat çekilen deklarasyonda “Kadın parlamenterler olarak bu gidişe sessiz kalmamız mümkün değildir. Bizler de Güven gibi Türkiye’nin daha önce imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) gereği olarak bir an önce Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını talep ediyoruz” çağrısı yapıldı. Alman kadın vekiller son olarak, “federal hükümetin, önemli bir partneri olan Türkiye’ye siyasi baskıda bulunmasını istiyoruz” çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Arjantinli emekçiler hükümete seslendi: Açız!

SONRAKİ HABER

Denizli Bağımsız Adayı Mehmet Kırgız: Seçeneksiz değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa