14 Şubat 2019 04:05
Son Güncellenme Tarihi: 15 Şubat 2019 10:29

Maduro, Trump'ın tehditlerine karşı tüm dünyaya destek çağrısı yaptı

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Trump'ın ülkesini askeri müdahaleyle tehdit ettiğini söyleyerek destek istedi: Tüm dünyanın dayanışmasını istiyorum.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro | Fotoğraf: AA

Paylaş

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD Başkanı Donald Trump’ın yine ülkesini askeri müdahaleyle tehdit ettiğini belirterek, “Tüm dünyanın dayanışmasını istiyorum” dedi.

Başkent Caracas’taki Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’de konuşan Maduro, “ABD’nin Venezuela’yı kontrol etme girişimi” karşısında halkın tarihi bir kahramanlıkla direnç gösterdiğini dile getirerek, ne olursa olsun Venezuela’ya saygı duyulmasını sağlayacaklarını söyledi. Maduro, “Biz kimsenin kölesi, dilencisi, hizmetçisi değiliz. Biz, özgür kadın ve erkekleriz. İçimizde taşıdığımız bu haysiyet bizim en büyük şevkimiz ve memnuniyetimizdir” dedi.

933 TO İLAÇ VE GIDA MALZEMESİ VENEZUELA'YA ULAŞTI

Venezuela hükümetinin, Küba ve Çin ile yaptığı anlaşmalar neticesinde temin edilen 64 konteyner dolusu ilaç ve gıda malzemesi Caracas'a ulaştırıldı.

Venezuela'nın Küba ve Çin ile yaptığı anlaşmalar neticesinde temin edilen ilaç ve gıda ürünlerinden oluşan 933 ton malzeme ülkeye ulaştı.

Venezuela basın organı Ultimas Noticias'ın haberine göre, ülkeye Çin ve Küba ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde gönderilen 933 ton aşı, antibiyotik, ağrı kesici ve gıda malzemesi, Sağlık Bakanı Carlos Alvarado tarafından La Guaira Limanı'nda teslim alındı.

Alvarado, burada yaptığı açıklamada Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatları doğrultusunda ülkede ilaç ihtiyacının karşılanması için 64 konteynerin teslim alındığını, hükümetin bu alana 25 milyon avro kaynak ayırdığını belirtti, bunun Venezuela'da muhalefetin ülkeye sokmaya çalıştığı ABD'nin ‘insani yardım’ miktarından fazla olduğunu söyledi.

Tarihinin en ciddi siyasi buhranını yaşayan Venezuela'da ‘insani kriz ve yardım’ iddiaları, ABD ve Batı destekli muhalefet ile hükümet arasındaki kavganın en önemli noktalarından birini oluşturuyor.

ABD Başkanı Donald Trump, önceki gün bir gazetecinin Venezuela’ya askeri bir çözümün ihtimal dahilinde olup olmadığı sorusuna, sorusu üzerine, “Birçok çözüm önerisi mevcut. Tüm seçenekleri değerlendiriyoruz. Kendi sınırımıza bu kadar yakın bir ülkede bunları görmekten dolayı hiç mutlu değilim. Bu sürecin nasıl sonuçlanacağını göreceğiz” demişti.

MAHKEME, PDVSA VE CITGO ATAMALARINI İPTAL ETTİ

Venezuela Anayasa Mahkemesi (TSJ), çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin devlet petrol şirketi PDVSA ve petrokimya şirketi Citgo’ya yönetici atama kararlarının yok hükmünde olduğunu açıkladı.

Ultimas Noticias gazetesinin haberine göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı Juan Jose Mendoza, özellikle PDVSA’nın anayasada ülke varlığı olarak yer aldığına dikkati çekerek, Ulusal Meclisin aldığı kararın bir hak ihlali ve saygısızlık olduğunu ifade etti.

ABD yaptırımları nedeniyle Citgo Petroleum Ağustos 2017’den bu yana Venezuela’ya para transferi gerçekleştiremiyor. Şirket, Venezuela ve diğer ülkelere rafine edilmiş petrol ve petrol ürünleri satıyor.

Citgo’nun ABD’de 3 bin 500 çalışanı, 5 binden fazla benzin istasyonu, 9 boru hattı ve günlük ortalama 760 bin varillik ham petrolü işleyen 3 rafinerisi bulunuyor.

PETROL GELİRLERİNE EL KONULDU

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun meşruiyetini kabul etmeyen ABD ile birçok batı ve Latin Amerika ülkesince tanınan Juan Guaido, PDVSA’ya yaptırım uygulandığı gün, banka hesaplarının kontrolünün kendisine geçtiğini duyurmuştu.

Önceki yaptırımları yüzünden Citgo Petroleum, Ağustos 2017’den bu yana Venezuela’ya para transferi gerçekleştiremiyor. Şirket, bunun yerine, Venezuela ve diğer ülkelere rafine edilmiş petrol ve petrol ürünleri satıyor. Venezuela petrolünün ABD’deki en büyük ithalatçısı olan Citgo’nun ABD’de 3 bin 500 çalışanı, 5 binden fazla benzin istasyonu, 9 boru hattı ve günlük ortalama 760 bin varillik ham petrolü işleyen 3 rafinerisi bulunuyor.

HOLLANDA SÖMÜRGESİ MÜDAHALENİN MERKEZİ

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, Venezuela muhalefetinin ülkeye sokmaya çalıştığı “insani yardım”ın bir kısmının, Hollanda’ya bağlı Curacao Adası’nda toplanacağını belirtti. Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’nun 23 Şubat’ta ülkeye sokacaklarını açıkladığı insani yardımın Kolombiya ve Brezilya’dan sonraki 3. toplanma merkezi ülkenin kuzeyinde, Karayip Denizi’ndeki Hollanda Antilleri’nin bölgesel başkentliğini yapan Curacao Adası olacak. Hollanda Dışişleri Bakanı Blok, yaptığı yazılı açıklamada, Venezuela’daki insani yardım ihtiyacından dolayı hükümetin Curacao Adası yönetimi ile görüştüğünü belirtti. Blok, uygulanacak yöntemlerin geliştirilmesi için Curacao Adası ve ABD ile istişare edileceğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Makedonya'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 13 ölü

SONRAKİ HABER

Tuzla'da fabrika yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa