01 Ekim 2012 10:13

YÖK yapılandırılmasın, kaldırılsın

EMEK Gençliği, İzmir’in Dikili ilçesi, Sotes Tatil Köyü’nde 2 günlük bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Türkiye’de üniversitelerin durumu, üniversiteli gençlerin sorunları, üniversitelerdeki akademik yapı ve yeni çıkarılan YÖK tasarısı konuşuldu.Türkiye’nin bir&cced

YÖK yapılandırılmasın, kaldırılsın
Paylaş

EMEK Gençliği, İzmir’in Dikili ilçesi, Sotes Tatil Köyü’nde 2 günlük bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Türkiye’de üniversitelerin durumu, üniversiteli gençlerin sorunları, üniversitelerdeki akademik yapı ve yeni çıkarılan YÖK tasarısı konuşuldu.

Türkiye’nin birçok üniversitesinden gelen yaklaşık 90 gencin katıldığı toplantıda, tasarı halinde olan fakat çıkarılmak istenilen, YÖK’ün yeniden yapılandırılmasıyla ilgili çalışmalara karşı, ‘Yeni YÖK değil, YÖK tamamen kaldırılsın’ başlığı altında, bilimsel, anadilde, demokratik ve laik bir üniversite inşası için çalışılması gerekliliği karar altına alındı.

ÜNİVERSİTELERİ BİZ DEĞİŞTİRMELİYİZ

9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yard. Doç Dr. Yunus Zoraloğlu’nun katıldığı ilk günün ilk oturumunda, üniversitelerdeki akademik yapı ve üniversite sorunları tartışıldı. Üniversitelerin çeşitli alanlarda araştırma yapan bir kurum olması gerektiğini söyleyen Zoraloğlu, araştırma yapılırken hiçbir baskının olmaması gerektiğini, ülkemizde de, bu durumdan yola çıkılınca, araştırma yapılamadığını ifade etti. Üniversitelerde hiyerarşik bir yapının söz konusu olduğuna vurgu yapan Zoraloğlu, bu sebepten dolayı üniversitelerin ileriye gitmediğini, yapılan çalışmaların kendi içinde kaldığını ve bu durumun eleştirilmesinin bilinmesinin önünde bir engel olduğunu söyledi. Üniversitelerin değiştirilmesi gerektiğine de değinen Zoraloğlu, “Üniversiteler ülkemizde iyi durumda değil, yüksek lise konumunda. Biz bunu değiştirmeliyiz. Olumsuzluklara karşı durmak gerek. Bu gidiş bize hizmet etmeyen bir durum” dedi.

ÜNİVERSİTELER SERMAYE İÇİN DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Günün ikinci oturumundaysa üniversitelerin yeniden yapılandırılması gerektiği fakat bunun YÖK eliyle değil, kol, kulüp, ÖTK’larla öğrenciler ve akademisyenler eliyle olması gerektiği vurgulandı. Emek Partisi MYK Üyesi İskender Bayhan da üniversitelerin kurumsallaşmaya gittiğini, dinci, muhafazakar büyük sermaye grupları için dönüştürüldüğünü belirtti. ‘Performans değerlendirmesi ve rekabet, ‘Mali esneklik ve çok kaynaklı gelir yapısı’, ‘Kalite güvencesi’ başlıklarının olduğu yeni YÖK tasarısıyla yapılmak istenilen reformun, ülke açısından önemli bir eşiğe sahip olduğunu kaydeden Bayhan, “Dinci liberalizm ve muhafazakarlık ideolojisine dayanarak üniversitelerde bir dönüşüm yapılmaya çalışılıyor. Son rapor ile bu projeler entegre edilmeye çalışılıyor” dedi.

İkinci gün oturumu ise üniversiteli gençlerin konuşmalarıyla geçti. Yeni tasarıyla ilgili üniversitelerde kampanyalar düzenlenmesi ve somut çalışmalar yapılması kararlarının çıktığı oturumda, Emek Gençliği’nin ön planda olması gerektiği kaydedildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler ‘harç yasalarını’ hazırladı

SONRAKİ HABER

Meclis, Gül-Erdoğan polemiğiyle açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...