01 Ekim 2012 09:51

'Dünya Konut Günü' mü kaldı?

EKİM ayının ilk Pazartesi günü, BM kararlarına göre tüm dünyada ‘World Habitat Day’; ülkemizde de ‘Dünya Konut Günü’ olarak kutlanıyor. Türkiye’de ise bu günde bile, kentsel dönüşüm ile insanların temel hakkı olan yeterli ve sağlıklı barınma hakkı yok ediliyor.  Dünya Ko

'Dünya Konut Günü' mü kaldı?
Paylaş

EKİM ayının ilk Pazartesi günü, BM kararlarına göre tüm dünyada ‘World Habitat Day’; ülkemizde de ‘Dünya Konut Günü’ olarak kutlanıyor. Türkiye’de ise bu günde bile, kentsel dönüşüm ile insanların temel hakkı olan yeterli ve sağlıklı barınma hakkı yok ediliyor.  
Dünya Konut Günü, hükümetlere ve yerel yönetimlere insan yerleşimlerinin ne kadar acil bir sorun olduğunu hatırlatmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilmiş bir gün. Türkiye’de ise, kentsel dönüşüm bahanesiyle birçok yerde insanların konutlarına el konularak, binlerce insan mağdur ediliyor. Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Genel Başkanı Necati Uyar, böyle bir günün kutlandığı bir ülkede barınma hakkının yok sayıldığının altını çizdi.
Uyar, Türkiye’de kentlerde barınma hakları ihlal edilen, evsiz yurttaşların sayısının arttığını belirterek, “Satılamayan ve kullanılamayan konut stokunun da hızla büyüyor olması, ülkemize özgü yeni bir çarpıklığın göstergesidir” dedi.  “İzlenen politikalar sonucunda, asgari ücrete dayalı düşük kazançlarıyla, kentlerin varoşlarında, düşük kira bedelleriyle kiracı olarak varlıklarını korumaya çabalayan yoksul kesimlerin barınma olanakları, ranta odaklanmış dönüşüm projeleriyle ortadan kaldırılmaktadır” diyen Uyar, Hükümetin politikasının karşılığının yoksulun konutuna göz dikmek olduğunun altını çizdi. Uyar, afet riskli yapıların zor kullanarak yıkıldığına, bu yapıların sahiplerinin ağır borç ve kredi yükü altına sokularak yeniden konut yapımına ya da alımına zorlandığına  dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)


ŞPO’NUN ‘İNSANCA KONUT PROJELERİ’ ÖNERİLERİ

- Barınma haklarını ihlal eden, başlıca amacı oluşan rantlara el koymak olan proje uygulamaları durdurulmalı,
- Kiracılar da dahil, kentsel dönüşüme konu olan alanlarda yaşayan yurttaşların aynı bölgede kalmaları sağlanmalı,
- Devletin konu ile ilgili kurumları, kamusal desteklerle, yoksul kesimlerin gelir düzeyine uygun, satın alınabilir, nitelikli, sağlıklı yaşam şullarına sahip konut üretimine yönelmeli,
- Yaşanan işsizlik ve yoksulluk ortamında, kentlerde varlıklarını ancak gecekondularda kiracı olarak koruyabilen kesimlere yönelik, gelir düzeylerine uygun, düşük kira bedeli ile erişebilecekleri kiralık konut üretimi kamu eliyle gerçekleştirilmelidir.

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar Odası'ndan Dünya Mimarlar Günü kutlaması

SONRAKİ HABER

Kentsel dönüşüm projesinin temeli çarşamba günü atılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...