11 Şubat 2019 07:22
Son Güncellenme Tarihi: 11 Şubat 2019 12:48

HDP'li vekiller Leyla Güven için toplandı, polis yürüyüşü engelledi

HDP milletvekilleri, 96 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'e destek yürüyüşü yapmak istedi ancak eylem polis tarafından engellendi.

Fotoğraf: HDP

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

HDP milletvekilleri, 96 gündür açlık grevinde olan DTK Eş Başkanı Leyla Güven'e destek amacıyla Taksim Meydanı’ndan Galatasaray’a yürüyüş gerçekleştirmek istedi. Ancak İstiklal Caddesi girişini kapatan polisler yürüyüşe izin vermedi. Milletvekilleri bunun üzerine oturma eylemi yaptı.

Milletvekilleri, “Tecrit kalksın Leyla yaşasın” yazılı önlükler giyerek toplanırken yürüyüşün önlenmesi için İstiklal Caddesi girişi polis tarafından kapatıldı.

HDP'lilerin toplandığı otelin girişine kadar gelen polisler, milletvekillerini kuşatarak yürümelerini engelledi. Yürüyüşün gerçekleşmesi için yapılan tartışmada polis amiri, HDP Milletvekili Mithat Sancar’a “18 Ağustos 2018’den bu yana Taksim Meydanı'ndaki eylemlere izin vermiyoruz. Eğer size izin verirsem o 8 ayın hesabını veremem. Yasalara göre yürüyüşünüz yasak. Amacınız farkındalık yaratmaksa burada açıklama yapın.“ dedi. Mithat Sancar da Anayasayı hatırlatarak yürüyüşün yasak olmadığını ve yaptıkları eylemin yasal olduğunu söyledi.

"CUMHURBAŞKANI OLUNCA YASAK YERİNE GETİRİLMİYOR MU?"

HDP’liler caddede yürümenin yasak olduğu yönünde polis amirinden aldıkları yanıtlara karşı, dün Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Edoğan’ın İstiklal Caddesi’nde yürüyüp, yurttaşlara simit dağıttığını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı olunca yasak yerine getirilmiyor mu?​” diye sordu.

İstiklal Caddesi’nde yürüyüşlerine izin verilmeyen HDP'liler,  caddenin ters istikametinde AKM yönüne doğru yürümeye başladı. Ancak yine önleri polis tarafından kesildi. Polis anonsunda yürüyüşün kanunsuz olduğu belirtilerek, HDP’lilerden dağılmaları istendi.

SOYLU'YA: İNSAN OLAN YASALARA UYAR

Görüşmelere rağmen yürüyüşleri engellenen vekiller Taksim Hill önünde açıklama yaptı. HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, “Tecridin kırılması Türkiye’de bir hukuk mücadelesidir. Bu mücadele tüm Türkiye’nin mücadelesidir. Bu mücadele herhangi bir taleple değil tüm Türkiye’nin demokrasi ve barış talebiyle ortaya çıkmış bir mücadeledir. O yüzden tecridin kırılmasını istiyoruz. Her hükümlünün en temel hakkı olan avukat ve aile görüşünün Sayın Öcalan’dan esirgenmesi büyük bir hukuksuzluğun en önemli nirengi taşıdır, en önemli referans noktasıdır. Tecridin fotoğrafını görmek istiyorsanız Taksim’e bakın. Tecridin fotoğrafını görmek istiyorsanız bugün bu fotoğrafı sizlere sunuyoruz. Türkiye tecrit altındadır. Etrafınıza dönüp baktığınızda tecridin ne olduğunun fotoğrafını bugün size sunmuş olduk. Bir abluka altındandır Türkiye. Bugün Taksim Meydanı’nda da bu hukuksuzluk ve yasa tanımazlık bu ablukayla kendini teşhir etmiştir.” diyerek Güven’e desteklerinin süreceğini belirtti. 

‘İNSAN OLMAK ÖLÜMLERİ ENGELLEMEKTİR’

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Yürütürsem adam değilim” ifadesiyle HDP’lileri tehdit eden İçişleri Bakanı Soylu’ya seslendi: “Bugün Galatasaray Meydanı’na gitmemiz İçişleri Bakanının talimatıyla engellendi. ‘Eğer sizi yürütürsem adam değilim’ diyen İçişleri Bakanı milletvekillerini yürütmemekle adam olunmayacağını bilmelidir. Ölümleri durdurmak insan olmanın gereğidir. Ancak ve ancak ölümleri durdurmak insan olmanın gereğidir. Adam olmak, insan olmak demek değildir. İnsan olmak ölümlere dur demektir. İnsan olmak ölümleri engellemektir.”

MUSA PİROĞLU'YA "ÜZERİNDE YELEK VAR" YASAĞI

HDP milletvekilleri bunun ardından oturma eylemine geçti. Oturma eylemi sona ererken vekiller otelin içinde toplantıya geçti. Milletvekilleri tek tek Galatasaray’a yürüyeceklerini söyledi. Ancak Musa Piroğlu'nun yürüyüşü üzerinde yelek olduğu gerekçesiyle engellendi. Milletvekilleri daha sonra otelden tek tek çıkarken polis telsizlerinden “takip edin” anonsları duyuldu.

Daha sonra İstiklal Caddesi’nde “Leyla haklıdır tecrit kalkmalı”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yürüyen HDP’li vekiller il binası önüne geldi. Bina çevresi çevik kuvvet polisleri ve TOMA’larla çevrildi. Vekillerin il binasına girmesinin ardından polis ablukası dağıldı.

SÜLEYMAN SOYLU, "YÜRÜTEN ADAM DEĞİLDİR" DEDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dünkü açıklamasında “Şimdi ‘Apo’ içeride diye, güya milletvekilleri yürüyüş yapacaklarmış sağda solda. Sizi yürüten adam değildir” demişti.

LEYLA GÜVEN'İN AÇLIK GREVİ 96. GÜNÜNDE

DTK Eş Başkanı Leyla Güven, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle başladığı açlık grevini 96 gündür sürdürüyor. Açlık grevine cezaevinde başlayan Güven, tahliye edildikten sonra eylemine evde devam ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu: Real Madrid ve Tottenham avantajlı

SONRAKİ HABER

Kars'ta yolcu midibüsü ile TIR çarpıştı: 20 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa