23 Mart 2019 07:47
Son Güncellenme Tarihi: 23 Mart 2019 12:09

SDG: IŞİD son topraklarını kaybetti, 5 yıllık “halifelik” sona erdi

Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD’in Suriye’deki son bölgesi olan Baghuz’un tamamen kontrol altına alındığını duyurdu.

Fotoğraf: Nazım Daştan/MA

Paylaş

Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG), IŞİD’in kontrolü altındaki son yerleşim yeri olan Baghuz’a dönük “Cizre fırtınası” operasyonu sona erdi. SDG, yaptığı duyuruyla IŞİD’in topraklarının yüzde 100’ünün kontrolleri altına geçtiğini açıkladı.

“SÖZDE HALİFELİK YOK EDİLDİ”

SDG Sözcüsü Mustafa Bali, Twitter’da yaptığı açıklamada “SDG, sözde halifeliğin tamamen yok edildiğini ve IŞİD’in topraklarının yüzde 100’ünü kaybettiğini deklare ediyor. Bu özel günde bu zaferi mümkün kılan binlerce şehidimizi anıyoruz” dedi.

IŞİD HALEN ÖNEMLİ BİR TEHDİT

Gücünün zirvesine çıktığı dönemde Suriye ve Irak’ta 88 bin kilometrekarelik bölgeye hükmeden IŞİD, Musul, Rakka, Palmira, Deyrezzor gibi önemli merkezleri işgali altında tuttu. Bu topraklarda 7.7 milyon kişi yaşıyordu. Örgütün ayrıca Afganistan, Mısır, Libya, Güneydoğu Asya, Batı Afrika, Somali ve Yemen’de de faaliyetleri var. Avrupa ve Amerika’da da örgütün ideolojisinden etkilenen “yalnız kurt” denilen saldırganlar da bireysel terör eylemleri gerçekleştirebiliyor.

IŞİD, artık yerleşim yerlerini kontrolü altında tutamasa da halen küresel terör tehdidi olmayı sürdürüyor. Örgütün Suriye ve Irak’ta binlerce “uyuyan hücre”si olduğu, aynı zamanda Suriye’nin çöllük Badiye el Şam bölgesinde de çok sayıda militanı olduğu biliniyor. IŞİD, zaman zaman bu bölgeyi kullanarak saldırılar gerçekleştiriyor aynı zamanda Suriye-Irak arası sınır geçişleri yapabiliyor. Geçtiğimiz günlerde IŞİD Sözcüsü Ebu Hassan el Muhacir’e ait olduğu iddia edilen ses kaydında “Halifeliğin sona ermediği” iddia edilmişti.

ABD yetkilileri örgütün halen 15-20 bin silahlı militanı olduğunu düşünüyor.

Irak hükümeti, 2017’de IŞİD’in ülkeden tamamen çıkarıldığını duyurmuştu.

BAGHUZ OPERASYONU SÜRECİ

SDG’nin IŞİD’in Baghuz kasabasındaki varlığına yönelik operasyonu 9 Şubat’taki duyuruyla başladı. Operasyonun büyük bölümü sivillerin tahliye edilmesi ve ikna edilebilen IŞİD militanlarının teslim olmasıyla geçtikten sonra Mart ayında nihai operasyona geçildi.

Operasyon boyunca binlerce sivil ve IŞİD militanı bölgeden çıkartıldı.

BAGHUZ NEREDE?

Suriye’nin doğusundaki Deyrezzor vilayetine bağlı Baghuz, Irak sınırında yer alıyor. Fırat Nehri’nin doğu yakasındaki kasaba, Suriye hükümetinin kontrolündeki Elbukemal şehrine yakın bir noktada. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

22. Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri için başvurular başladı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu CHP'nin 12 maddelik seçim bildirgesini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...