09 Şubat 2019 11:36
Son Güncellenme Tarihi: 09 Şubat 2019 14:30

HDP’den Mersin’de miting: Adalet, özgürlük ve demokrasi

HDP Mersin'de tecridin kaldırılması ve açlık grevlerine destek amacıyla miting düzenledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Mersin İl Örgütü, Yenişehir Tevfik Sırrı Gür Stadyumu yanındaki miting alanında Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevlerine destek amacıyla “Adalet, Özgürlük ve Demokrasi” mitingi düzenledi.

Çukurova bölgesinden katılımla yapılan mitinge başta Mersin olmak üzere, Adana, Osmaniye, Hatay illerinden katılımla yapıldı. Mitinge HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Mersin Milletvekilleri Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan, Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kenan Peköz, Diyarbakır Milletvekili Ömer Öcalan, Mardin Milletvekili Pero Dündar, HDK Eşbaşkanı Gülistan Koçyiğit ve DTK Eş Başkanı Bedran Öztürk katıldı.

Mitingine binlerce yurttaş etkinlik alanında “Leyla Güven Onurumuzdur” dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Mustafa Işık “Leyla Güven’in talebi açıktır. Leyla Güven haklıdır, tecrit kalmalıdır. Tecrit ve savaş konsepti tüm halkı bir kafese mahkum etmemelidir. Bu savaş konsepti sadece Kürtleri değil bu ülkenin geleceğini tehdit ediyor. Leyla Güven’in yaşayacağı herhangi bir sağlık sorunun sorumlusu AKP iktidarıdır. Şuna da değinmemiz gerekir ki seçim bizim için sadece bir seçim değildir. Halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak için bizim için bir fırsattır ve bu fırsatı değerlendireceğiz” diye konuştu. 

BEKA SORUNU YOK AKP-MHP SORUNU VAR 

Daha sonra kürsüye çıkan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, beka sorununun Türkiye için değil; AKP ve MHP için olduğuna dikkat çekti.  Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt halkının iradesine tecrit uyguluyor. Hırsızlığı üzerinde çalışmalar yapıyor. İç ve dışta politikalarda sıkışanlar Kürtlere saldırıyorlar. Bu tecritte bunlardan biridir. Bugün binler bu faşistlere, zalimlere karşı her yerde karşı koymalıyız, diyeceğiz ‘Edi bese edi bese.’”

Daha sonra kürsüye çıkan HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit de, “Tecridi sürdürenler bilinsinler ki biz ne geçmişte diz çöktük ne de şimdi diz çökeceğiz” dedi.

"TECRİT VARSA ADALET YOKTUR"

Mitingte konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise "Bir ülkede tecrit varsa adalet yoktur. Aslında tam 20 yıldır bir tecrit düzeni var. Biz de o yüzden diyoruz ki ya tecrit ya hukuk devleti. Hukuk devletinin gereğinin yapılmasını istiyoruz. Son 3,5 yıldır bu ülkede ağırlaştırılmış tecrit var, son 3,5 yıldır bu ülkede adalet yok, barış yok. Ülke hızla demokrasiden uzaklaştırıldı. HDP olarak hep birlikte demokrasi ve adalete sahip çıkmak için yan yanayız, omuz omuzayız. Bütün Türkiye’yi Leyla Güven’in eylemine duyarlı olmaya, bu konuda inisiyatif almaya çağırıyoruz. Hukuk ve adaletten yana olan herkesi bu büyük buluşmaya davet ediyoruz. Gelin bu gidişata hep birlikte son verelim." dedi.

"MERMİ DEĞİL İŞ AŞ İSTİYOR"

Temelli, "Mitingde çıkmış halkı azarlıyor, iş ve aş isteyenleri azarlıyor. Çünkü tek besleneceği şey savaş. Mermilerden bahsediyor. Kimse mermi istemiyor, tank tüfek istemiyor. İşini aşını istiyor, hak hukuk istiyor. Bu ülkeyi düşmanlıkla, savaş politikalarıyla yönetme peşinde olan Cumhur İttifakı, Erdoğan rejimi her geçen gün ülkenin ekonomisini, siyasetini krize ve çöküşe sürüklüyor. Bu ülkenin felakete sürüklenmesine son vermeliyiz. Bugün ekonominin içinde bulunduğu duruma bakın açlık sınırı asgari ücreti bir ayda aştı. Bugün Türkiye’nin büyük bir kesimi yoksuldur, işsizlik oranları rekor kırıyor. Türkiye'de insanların derdi aştır, iştir. İnsanların derdi huzurdur. Bunlara çözüm üretmeyen iktidar, savaştan başka bir şeyi diline almıyor. Ne zaman ağzını açsa nefret söylemi, ayrımcılık, bölücülük. Bir de kalkmış diyor ki HDP bölücü bir partidir. HDP ortak vatanımızda demokratik cumhuriyeti ilke edinmiş, bir arada yaşamın gereğini yerine getiren yegane bir partidir. "ifadelerini kullandı.

HDP İSTANBUL’DA YÜRÜYÜŞ DÜZENLEYECEK

HDP’nin tecrit karşıtı etkinlikleri kapsamında Eş Genel Başkanları ve milletvekilleri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 11 Şubat’ta saat 11.00'de açlık grevinde bulunan tutuklulara destek vermek için Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na yürüyecek.

Yürüyüşten sonra 15 Şubat’ta ise HDK, DTK, HDP ve DBP Taksim Hill Otel’de ortak basın açıklaması yapacak.

İMRALI’DA AİLE GÖRÜŞLERİNE YENİ YASAK

Öte yandan ailelerin İmralı Cezaevinde tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım ile görüşüne yeni yasak getirildi.

Yasağa gerekçe ise İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulunca verilen 2 Ocak 2019 tarihli karar oldu. Verilen kararlar, Öcalan yönünden 31 Ocak 2019 tarihinde diğer tutuklular yönünden ise 1 Şubat 2019 tarihinde kesinleştiği ortaya çıktı. Kararlar ile ilgili avukatların dosyanın içeriğini inceleme ve dosyanın bir örneğinin taraflarına tebliğ edilmesi yönündeki talepleri de Bursa İnfaz Hakimliği tarafından reddedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ressam Birsen Salahi...

SONRAKİ HABER

Şenol Güneş, "Milli Takım'la anlaştı" iddialarını yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...