08 Şubat 2019 13:22

CHP’li Ali Şeker: Dava konusu olan kanser raporu halka açıklansın

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker Dr. Bülent Şık’ın yargılanmasına sebep olan kanser raporunun açıklanmasını istedi.

Fotoğraf: Şerif Karataş/EVRENSEL

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr. Ali Şeker, Gıda Mühendisi Bülent Şık’ın yargılanmasına sebep olan kanser raporunun halktan gizlenmek istenmesine tepki göstererek Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

Sağlık Bakanlığının açıklamadığı araştırmanın ortaya çıkardığı bulgulara ilişkin kamuoyunu bilgilendirme görevini Bülent Şık’ın yerine getirdiğini vurgulayan Şeker şunları söyledi; “İlki 15 Nisan 2018’de olmak üzere ilgili araştırma bulgularını Cumhuriyet gazetesinde yazı dizisi olarak yayınladı.  Çarpıcı verilerin yer aldığı yazı dizisinin ardından Bülent Şık hakkında Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ve Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü bölgelerde bulunan kanser yapıcı kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projeye ilişkin bulguları ‘kamuoyuyla paylaştığı’ yani kamuoyunu halk sağlığı konusunda aydınlattığı gerekçesiyle dava açıldı.”

TÜRKİYE’DE HER 5 ÖLÜMDEN 1’İ KANSERDEN

Bülent Şık’a yönelik açılan davanın yargılama süreci devam ederken Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili araştırmaya yönelik herhangi bir açıklamada bulunulmamasına dikkati çeken CHP’li Şeker, “Oysa ilgili araştırma kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üstünde olduğu Antalya, Ergene ve Dilovası’da yapılmış geniş çaplı bir araştırma. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de her 5 ölümden 1'inin kanser sebebiyle olduğu düşünüldüğünde, araştırma verilerinin kamuoyuyla paylaşılarak veriler üzerinde farkındalık yaratacak çalışmalara olanak sağlanmasının önemi kabul edilecektir” dedi.

‘GERÇEKLERİ HALKA AÇIKLAMAK DEĞİL GERÇEKLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEK SUÇTUR!’

Vatandaşların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının ellerinden alındığına dikkati çeken CHP’li Şeker “Gerçekleri halka açıklamak değil gerçeklerin üstünü örtüp yurttaşların, çocukların zehirlenmesine seyirci kalmak suçtur. Proje sonucunda elde edilen bilimsel veriler bir an evvel kamuoyu ile paylaşılmalı. Projede yer alan uzmanların uyarılarına kulak verilerek çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi sağlanmalı iken AKP tam aksi bir uygulama ile kamuoyunu karanlıkta bırakan bir tutum sergileyerek bu vehameti örtbas edebileceğini düşünüyor” diye konuştu.

ŞEKER’İN ÖNERGESİNDE CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

  • Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” ile elde edilen tüm bilimsel verilerin kamuoyu ile paylaşılması ve vatandaşların halk sağlığını tehdit eden unsurlar konusunda bilgilendirilmesi düşünülmekte midir?
  • Projenin sona erdiği tarihten bugüne dek Sağlık Bakanlığı tarafından bu yönde bir bilgilendirmenin ve kamuoyunu proje sonuçlarına ilişkin aydınlatmanın yapılmamasının gerekçesi nedir?
  • Projede yer alan uzmanlarca özellikle kanser vakalarında yaşanan artışın gerekçesi olarak tespit edilen unsurlar nelerdir? İlgili uzmanlarca önerilen çözüm yolları nelerdir?
  • Bu çözüm yolları neden hayata geçirilmemektedir?
  • Türkiye’de 2000 yılından bugüne dek tespit edilen kanser vakalarının sayısı ile türlerinin yıllara göre dağılımı nedir?
  • Türkiye’de 2000 yılından bugüne dek tespit edilen kanser vakalarının sayısı ile türlerinin bölgelere ve illere göre dağılımı nedir?
  • Türkiye’de 2000 yılından bugüne dek tespit edilen kanser vakalarının sayısı ile türlerinin yaşa ve cinsiyete göre dağılımı nedir? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ankaralı kadınlardan yetkililere çağrı: Gelin Leyla Güven'i yaşatalım

SONRAKİ HABER

Öykü Günleri 17. kez ‘merhaba’ diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...