30 Eylül 2012 14:04

Biz vergi vermiyor muyuz?

Sakarya’nın Kanlıcay köyünde doğaya ve insan sağlığına zarar veren taş ocağına karşı mücadele sürüyor. Kanlıcay köyünde halk imza toplayıp yetkililere iletirken, Küçük Karapürçek halkı ise ikinci kez yol kapattı. Eylem yerine gelen valinin “Bu kamyonetler vergi veriyor kimse yolunu kesemez” sö

Biz vergi vermiyor muyuz?
Paylaş
Ceyhun Yılmaz / Mehmet Tamcı

Gazetemize konuşan Kanlıcay Köyü muhtarı Ünal Şirin ÇED toplantılarının yapılmadığını, valiliğe ve kaymakamlığa yaptıkları başvurulardan ise bir sonuç çıkmadığını söyledi.

SULAR KESİLDİ FATURA KESİLMEDİ

Mustafa Kumlu da şunları dile getirdi: “Kamyonetlerin çalışma saatinin akşam 18.00’dan son bulması gerekirken gece 23.00’a kadar çalışıyorlar.” Köyün kahvesinin sahibi de patlamaların etkisiyle sularının kesildiğini ancak buna rağmen fatura ödemeye devam ettiklerini belirterek “Ama kamyonetlerin vergisi fazla diye bizi görmüyorlar” diye konuştu.

‘EKONOMİMİZ ÇÖKTÜ’

Minübüs şoförü Hakkı Yılmaz yolun bozuk olmasından dolayı arabasını sürekli tamire götürdüğünü, bunun üzerine bir de fındıklarını toplayamadığı için ekonomik olarak çöktüğünü belirtti. Ömrünü bu köyde geçirdiğini anlatan 75 yaşındaki Raziye Çamaş ise “Toz yüzünden bahçede oturamıyorum gelin balkona eşya asamıyor” dedi.

SORUN ÇÖZÜLENE KADAR MÜCADELE SÜRECEK

Küçük Karapürçek Köyü muhtarı İsmail Garip de “Yol şimdi yapılsa bile altı yedi ay sonra yine bozulacak. Ocaklar oldukça bu sorun hep olacak” dedi. Yıllardır yazları eşleriyle bu köye geldiğini belirten Musa Basınlı şöyle konuştu: “Taş kırma makinesi sesinden huzurumuz kalmadı ayrıca doğal güzellikler yok ediliyor.” Kamyonetler çalıştığı için yolun yetersiz kaldığını, bu nedenle karşılıksız olarak arazilerinden pay verdiklerini hatırlatan Basınlı, yetkililerin ise beton dökmeyerek kendilerini toz ve çamurun içinde bıraktığını dile getirdi. Basınlı, bu sorun çözülene toplantılar ve eylemler yapmaya devam edeceklerini kaydetti. Bir hafta içerisinde köy yolunun yapılacağı sözü aldıklarını belirten köylüler sözün yerine getirilmemesi mücadeleye devam edeceklerini dile getirdiler.  (Sakarya/EVRENSEL)


TÜZEL: SORUMLULUK YÜRÜTME ERKİNDEDİR

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel taş ocaklarının çevreye ve insan sağlığına verdiği zararların tespit edilmesi için Meclis araştırması istedi. Son yıllarda sayısı giderek artan taşı ocakları nedeniyle ormanlık alanların,  tarım arazilerinin ve içme suyu kaynaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Tüzel, bu tehlikeyi yaşayan yerlerin başında Marmara Bölgesi'nin akciğeri olan ve Sapanca gölü gibi bir su kaynağını barındıran Sakarya- Adapazarı havzası geldiğini kaydetti. Pek çok taş ocağının faaliyetinin çalıştıkları yerin coğrafik şeklini değiştirecek boyutlara ulaştığına vurgu yapan Tüzel, taş ocaklarıyla birlikte astım ve akciğer hastalıklarında da artış tespit edildiğini hatırlattı. Sorumluluğun yürütme erkinde olduğunu dile getiren Tüzel, zararlı etkilerinin ve alınacak önlemlerin tespit edilmesinin sorunların giderilmesi ve denetim çalışmaları bakımından büyük önem taşıdığını bildirdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Günümüz bilimi, kapitalizmi teşhir etmelidir’

SONRAKİ HABER

Patron değil uzman sorumlu olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa