30 Eylül 2012 13:28

‘Günümüz bilimi, kapitalizmi teşhir etmelidir’

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu (BİYOGEN) tarafından ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 7. Ulusal Evrim Konferansı konferansın ikinci gününde yapılan 6 akademisyen ve 6 öğrenci sunumunun ardından sona erdi.Etkinliğin 2. gününde açılış konuşmasını yapan ODTÜ Biyoloji Bölüm Baş

‘Günümüz bilimi, kapitalizmi teşhir etmelidir’
Paylaş

Etkinliğin 2. gününde açılış konuşmasını yapan ODTÜ Biyoloji Bölüm Başkanı Musa Doğan sosyal bilimlerdeki herhangi bir araştırmanın bile evrim bilgisi olmadan olumlu sonuçlanamayacağını söyledi. Avrupa’da yıllar önce sona ermiş evrim tartışmalarının Türkiye’de hala devam ediyor olmasının üzücü olduğunu dile getiren Doğan, evrimin bir gerçek olduğunu ve bugün kanserle ilgili yapılan araştırmaların, tarım alanında yapılan araştırmaların ve gelişmelerin evrimsel bilgi sayesinde ilerlediğini söyledi.

Konferansa sunumları ile katılan Ayhan Sol, Tamer Kaya, Ertan Mahir, Mahinur Akkaya gibi akademisyenlerin yanı sıra kongreye yurt dışından da evrimsel biyoloji üzerine çalışmaları ile tanınan Güney Danimarka Üniversitesi’nden Martin Hanczyc “Cansız Sistemden Canlı Sisteme Geçiş” adlı sunumuyla ve Tel Aviv Üniversitesi’nden Eva Jablonka da “Evrimin Dört Boyutu ve Varyasyonun Yaşamsal Tarihi” adlı sunumuyla katıldı.

Etkinlikle ilgili görüşlerini aldığımız BİYOGEN Topluluğu Başkanı Onur Özer, etkinliği 2 ay gibi kısa bir sürede düzenlediklerini belirtti. Özer, “Biz çağrı metnimizde bilimsel bilgiyi ilk ağızdan herkese ulaştırmayı hedeflediğimizi söyledik. 7. UEK’ya 500’e yakın bir katılım var ve bunun 100 den fazlası il dışından geliyor. Konferans sadece evrimin biyolojik kısmı üzerine değil; sosyolojik, felsefi, teknolojik ve sağlık boyutu üzerine de sunumlar var” dedi.

Konferansa İzmir’den katılan Hasret Güneş, konfransın beklentilerini karşıladığına dikkat çekerek, “Ülkemizde evrimsel biyolojinin önyargısı kırılmadığından salon tam dolmamıştı,  fakat yine de kalabalıktı. Biz de Kasım ayı içerisinde ‘Türkiye Evrimle Tanışıyor’ başlıklı bir etkinlik düzenleyeceğiz” dedi.  

Konferansa Niğde Üniversitesi’nden katılan ekonomist Vedat Koçal, tüm bilim dallarının işin sosyal boyutuyla da ilgili olması gerektiğini söyledi. Koçal,  “Kapitalizmin evrim fikrinin sistematik dayanaklarına kavuştuğu ve bir teori halini aldığı dönemden bu yana savaş ve yıkımlara doğal seçilimi kılıf olarak kullanmaktadır. O zaman bilim insanlarına düşen tarihsel misyon günümüz bilimini bir burjuva bilimi olmaktan çıkarmak ve kapitalizmin yıkılmaya yüz tuttuğunu halka teşhir etmek olmalıdır” dedi.

Etkinliğe Çanakkale’den katılan lise öğrencisi Berfin Adıcan ise “Liselerde verilen eğitimin bilimsel bir yanı yok. Evrim bizlere sadece bir ‘safsata’ olarak öğretiliyor. Bugün liselerde bilim dersleri seçmeli değil, zorunlu olmalıdır” dedi.

Balıkesir Üniversitesi Biyoloji Öğretmenliği öğrencisi Dilan Şahin “Ben bir öğretmen adayı olarak eğitim sisteminin doğa bilimleri alanında evrimsel biyolojinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyor, doğayı yorumlamada yegane gerçek olduğunu düşünüyorum” dedi. Etkinlik boyunca Evrensel Basım Yayın, açtığı bilim kitapları standıyla konferans katılımcıları ile buluştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Antep’te eğitim evlere şenlik

SONRAKİ HABER

Biz vergi vermiyor muyuz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa