30 Eylül 2012 12:17

İsveç’te öğretmenler yine meydanlarda

Son bir yıldır ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle gösteri ve eylemler yapan öğretmenler İsveç’in 11 ilinde yeniden meydanları doldurdu. Eğitim emekçileri bu kez işverenleri değil ihanet sözleşmesine imza atan sendika bürokratlarını protesto etti. Öğretmenleri temsil eden Öğretmenler Federasyonu ve Öğretmenler Birli

İsveç’te öğretmenler yine meydanlarda
Paylaş
Murat Kuseyri

Bundan bir kaç ay evvel bir grup öğretmen ücretlerin ayda 10 bin kron artırılması talebiyle bir imza kampanyası başlattı. İki hafta süren kampanyaya 30 bini aşkın öğretmen katıldı. İşveren konumundaki Belediyeler ve İl İdare Meclisleri (SKL) ile sendikalar arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde öğretmenler taleplerin kabul edilmemesi üzerine greve hazırlanırlarken sendika bürokratları üyelerinden habersiz 4 yıllık bir sözleşmeye imza attı.

Sözleşmede  öğretmenlerin ücretlerine 2012 yılı için % 4,2 oranında, 2013 yılında iş piyasasının durumuna göre zam yapılması öngörülüyor. 3 ve 4. yıllar içinse ücret zammının oranı belirlenmedi. Taraflar yeniden bir araya gelip zam oranlarını yeniden görüşecek.

Öğretmenler kendilerinin taleplerini karşılamayan sözleşmeye imza atan sendika yöneticilerine tepkili. 30 bin imzanın toplanmasına önderlik eden üç öğretmenin bir günlük gazetede yayımlanan sendika yöneticilerinin istifa etmesi çağrısına sendika bürokratları istifalarının söz konusu olmadığını açıklayarak yanıt vermeleri öğretmenleri daha da öfkelendirdi. Stockholm başta olmak üzere İsveç’in 11 yerleşim biriminde binlerce öğretmen sendika yöneticilerinin istifası talebiyle meydanlara çıktı.

Stockholm’de yapılan gösteriye katılan öğretmenlerden Sara Sverd sözleşmeden hayal kırıklığına uğradıklarını ve sendika yöneticilerine kızgın olduklarını, böyle bir sözleşmeyi kabul etme yerine greve gitmeyi yeğlediklerini söylüyor.

Ortaokul öğretmeni Jimmy Berglund da sözleşmeyi “çok komik” olarak nitelendirdikten sonra sözleşmenin imzalanmasını engelleyemediklerini ancak kabul etmediklerini belirtmek için gösteriye katıldığını ifade etti.

Sözleşmeye tepki duyan bazı öğretmenler sendikadan istifa ederken bir grup öğretmen de öğretmenlerin haklarını savunacak üçüncü bir sendika kurulması çağrısında bulundu. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK’li kadınlar, tutuklu KESK’lilere destek verecek

SONRAKİ HABER

Antikapitalist Müslümanlar'dan manifesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...