30 Eylül 2012 10:56

Adil paylaşım için çağrı

Almanya’da zenginlerle yoksullar arasında derinleşen uçuruma dikkat çekmek, bütçe açığının kapatılması için zenginlerden daha fazla vergi alınması talebiyle Cumartesi günü başta Berlin, Bochum, Hamburg, Köln ve Frankfurt olmak üzere değişik kentlerde yapılan gösteri ve yürüyüşlere 40 binden fazl

Adil paylaşım için çağrı
Paylaş
Yücel Özdemir

Ağustos ayı başında Birleşik Hizmet Sendikası’nın (Ver.di) girişimiyle bir araya gelen çok sayıda sendika, sosyal kurum ve göçmen örgütü, zenginlerle yoksullar arasında büyüyen uçuruma dikkat çekmek üzere gerçekleştirmeyi kararlaştırdığı eylemlerin ilkini cumartesi günü yaptı.

Berlin, Bochum, Hamburg, Köln ve Frankfurt’ta yapılması karar altına alınan miting sayısı, daha sonra başka kentlerin de devreye girmesi üzerine 40’a yaklaştı. Verdi, Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) ve Lokanta ve Restorant Çalışanları Sendikası (NGG) adil paylaşım talebiyle düzenlenen eylemleri merkezi olarak desteklemeyi kararlaştırırken, Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) pek çok yerel şubesi ve diğer sendikaların şubeleri de eylemlere destek verdiler.

Yine pek çok sosyal kurumun yanı sıra Demokratik İşçi Dernekleri Federasyon (DİDF), ATTAC, Sol Parti, Yeşiller de merkezi olarak eylemlerin düzenlenmesinde aktif olarak yer aldı. İnisiyatif tarafından verilen bilgiye göre eylemleri toplam 300 değişik örgüt destekledi.

KENTLERE GÖRE KATILIM SAYILARI

Eylemlerin en kitleseli 7 bin kişiyle Hamburg’da gerçekleşti. Belediye binası önünde gerçekleştirilen mitingde taşınan pankart ve dövizlerde krizin ve bütçe açığının faturasının zenginlerin ödemesi çağrısı yapıldı. Yunanistan’da son seçimlerde yüksek oy alarak ana muhalefet partisi olan Syriza’nın başkanı Alexis Tspras da katılarak bir konuşma yaptı. Hamburg’da ayrıca DİDF adına Özay Yıldız  ve DGB Başkanı Uwe Grund da bir konuşma yaptı.

Başkent Berlin’de yapılan yürüyüşe 5 bin kişi katıldı. Mitingde konuşan Yeşiller Eş Başkanı Claudia Roth da zenginlerden daha fazla vergi alınması gerektiğini dile getirerek, hükümetin izlediği politikaları eleştirdi. Eyleme Sol Parti Meclis Grup Başkanı Gregor Gysi de katılarak destek verdi.

Daha önce eylem yapılacak kentler arasında yer almayan, ancak yürütülen çalışmaya sonradan dahil olan Bochum’da ise 6 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Köln’de 4 bin, Stuttgart’ta 6 bin, Frankfurt’ta ise 5 bin kişi eyleme katıldı. DİDF Genel Başkanı Özlem Alev Demirel Köln’de, Göçmen Kadınlar Birliği Başkanı Sidar Demirdöğen ise Frankfurt’taki mitingde yaptıkları konuşmalarda yoksulluktan en çok etkilenenlerin göçmenler olduğuna dikkat çektiler.

Frankfurt’taki mitingde konuşan Verdi sendikası Genel Başkanı Frank Bsirske, hükümetin bankaları kurtarmak için fonlar kurmasını eleştirerek, büyüyen bütçe açığının çalışanların sırtından değil, zenginlerden alınacak vergilerle kapatılma çağrısı yapıldı. Bsirske, ülkedeki zenginliğin yüzde 60’nın nüfusun yüzde 10’nun elinde bulunduğuna dikkat çekerek, Almanya’da zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumun hiç bir zaman bu denli büyümediğine işaret etti.

EYLEMLERİN DEVAMI GELECEK

Adil paylaşım için zenginlerden daha fazla vergi alınması talebiyle geniş yelpazeden kurum ve kuruluşlar tarafından kısa bir süre içerisinde planlanan eylemlerin, başlangıç için olumlu olduğu genel olarak ifade edildi. Bu nedenle inisiyatifi oluşturan örgüt ve kurumlar önümüzdeki aylarda yeniden bir araya gelecek ve bir durum değerlendirmesi yapacak, yeni bir eylem takvimi hazırlayacak. Bu çerçevede önümüzdeki yılın eylül ayında yapılacak genel seçimlere kadar ülkedeki sosyal çelişkilere dikkat çeken eylemler yapılmaya devam edecek. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanya’da gece gündüz eylem var

SONRAKİ HABER

Kiralık işçiler yine topun ağzında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...