30 Eylül 2012 10:14

Tek alternatif HDK

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), “Birleşelim, güçlenelim bu düzeni değiştirelim” sloganıyla ikinci kongresini gerçekleştiriyor. Kongrede konuşan ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, aynı saatlerde yapılan AKP kongresini eleştirerek, Halkların Demokratik Kongresi’ni (HDK) işaret etti.Kocatepe Kültür Merkezi’nde b

Tek alternatif HDK
Paylaş

Kocatepe Kültür Merkezi’nde bugün yapılan ESP ikinci kongresi, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın konuşmasıyla başladı. Yüksekdağ, Türkiye’de ve dünyada gerçekleşen mücadelelere değinerek, asıl güvensizliğe kapılması gerekenlerin emekçiler değil, patronlar olduğunu belirtti. Aynı saatlerde AKP’nin de Ankara Arena Spor Salonu’nda bir kongre düzenlediğini hatırlatan Yüksekdağ, o kongrenin baskı ve zulmü temsil ettiğini dile getirdi.

AKP hükümetinin 10 yıllık iktidarı boyunca başta Kürt sorunu olmak üzere hiçbir demokrasi sorununu çözmediğini söyleyen Yüksekdağ, Kürt halkının taleplerinin kabul edilmesinin zorunlu olduğunu ifade etti. Kadınlara, gençlere, işçilere yönelik saldırıları da değerlendiren Yüksekdağ, son yapılan zamlara da tepki gösterdi. Partilerinin sadece bağımsız bir politika izlemediğini belirten Yüksekdağ, birleşik bir mücadele cephesi olarak değerlendirdiği HDK’nin emekçiler için alternatif bir mücadele alanı olduğunu dile getirdi.

HDK Yürütme Kurulu üyesi Yavuz Önen ise daha 10 yıl öncesinden kendilerinin “AKP’nin Kürt düşmanı bir politika izleyeceğini”  söylediklerini dile getirdi. HDK’nin partileşme sürecine dikkat çeken Önen, bu partileşme sürecinde emek ve demokrasi güçlerinin katılımının altını çizdi.

AKP KONGRESİNE ALINMAYAN BASINA DESTEK

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da konuşmasına aynı saatlerde yapılan AKP kongresine atıfta bulunarak başladı. Kaplan, “Bu kongreye bakınca başbakanın kongre görgüsüzü olduğunu görüyoruz” diye konuştu. AKP kongresinde yalnızca başkanlık ve tek adam sisteminin temelinin atılacağını söyleyen Kaplan,  Başbakana “senin düşmanın benim dostumdur” dedi. Kaplan, gazetemizin de aralarında bulunduğu 7 basın kuruluşunun AKP kongresini izlemesine izin verilmemesiyle ilgili ise, kürsüdeki “Hayat TV” ve “DİHA” mikrofonlarını havaya kaldırıp, “bu ambargoyu protesto ediyorum” diyerek tepki gösterdi.

HDK İÇİN SADECE SİYASİ PARTİLER YETMEZ

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fevzi Ayber ise “Arena’da yalanlar var, ancak bu kürsüde gerçekler haykırılıyor” dedi.

Başbakanın 2023 hedefinin bir hayal olduğunu söyleyen Ayber, “Hangi ekonomik göstergelerle 2023’e yürüyeceksiniz” diye sordu. AKP Hükümeti’nin iç ve dış politikada eskisi gibi at koşturamadığını belirten Ayber, HDK’nin önümüzdeki dönemin önemli bir projesi olduğunu açıkladı. Yalnızca siyasi partilerin bir araya gelmesinin yetmediğini söyleyen Ayber, HDK’ye daha geniş emekçi kesimlerin katılmasının önemini vurguladı.

Kongreye Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, SDP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Taka da katıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşte başarılı ekonominin fotoğrafı

SONRAKİ HABER

Yine Şakran Cezaevi, yine hak ihlalleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...